Kauno rajone vienu užmoju – trys mokyklos ir baseinas

Kauno rajono savivaldybė 2020 m. ryžosi įgyvendinti pirmąjį Lietuvoje švietimo srities viešosios ir privačios partnerystės projektą: statyti naują mokyklą su vaikų darželiu Mastaičiuose, rekonstruoti ir modernizuoti Zapyškio pagrindinę ir Kačerginės pradinę mokyklas ir atnaujinti Mastaičių baseiną.

Į istoriją įeis ne tik 2020 m. gegužės 27 d., kai Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir didžiausio Baltijos šalyse privataus fondų valdytojo „BaltCap“ fondo „BaltCap Infrastructure Fund“ partneris Šarūnas Stepukonis pasirašė penkiolikos metų trukmės viešosios ir privačios partnerystės sutartį, bet ir 2023 m. vasario 2 d., kai naudoti perduotas paskutinis iš keturių minėtų objektų – akivaizdžiai pasikeitęs Mastaičių baseinas.

Šiuo metu Kauno rajono savivaldybė ruošiasi perimti iš Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) žemės sklypą Akademijos miestelyje ir rengia dar vieno viešosios ir privačios partnerystės projekto – naujos mokyklos ir darželio statybos dokumentus.

Tarnaus pamokoms ir meistriškumui

Ketvirtojo objekto pokyčiams prireikė mažiau nei dvejų metų. Mastaičių baseinas dabar patrauklesnis ir iš išorės, ir viduje. Bendras jo plotas modernizuojant nekito, tačiau patalpos funkcionaliai perplanuotos, įrengti darbo kabinetai, padidintos persirengimo erdvės.

Galimybės: unikalus Mastaičių mokyklos-daugiafunkcio centro projektas sudarė sąlygas ugdyti 1–4 klasių mokinius, priešmokyklinukus, po tuo pačiu stogu krykštauja darželinukai./ Organizatorių nuotr.

Lankytojų jau laukia atnaujintas pagrindinis 25 m šešių plaukimo takelių baseinas, atitinkantis varžyboms keliamus reikalavimus. Čia sumontuota elektroninė varžybų apskaitos sistema, leisianti vykdyti įvairaus pajėgumo Lietuvos ir tarptautinius plaukimo turnyrus.

Kauno rajono meras pabrėžė, kad didžiausias dėmesys bus skiriamas moksleivių mokymo plaukti programoms, taip pat vyks sveikatingumo programos senjorams, neįgaliesiems. „Sieksime, kad visi Kauno rajono pradinukai išmoktų plaukti, taip pat skirsime daug dėmesio ir meistriškumui ugdyti“, – sakė V. Makūnas.

Rekonstruotas Mastaičių baseinas bus patrauklesnis ir pirties mėgėjams, mat įrengtos lietuviška, turkiška, kvapų pirtys ir sauna, mažas baseinas su SPA zona, dvi sūkurinės vonios, masažo kabinetas.

Paskirtis: viena moderniausių Kauno rajone Zapyškio pagrindinės mokyklos daugiafunkcė sporto salė skirta mėgėjiškam ir profesionaliam sportui./ Organizatorių nuotr.

Naujoje treniruoklių salėje galės sportuoti moksleiviai arba apšilimą daryti profesionalūs plaukikai, o atnaujintoje krepšinio salėje – sportuoti Mastaičių ir aplinkinių vietovių gyventojai. Sporto salėje padidinti langai, kad patektų natūrali dienos šviesa, įrengta rekuperacinė sistema, pakeisti krepšinio lankai ir lentos, paklotas šiuolaikinis parketas.

Patogiau bus darbuotojams: įrengtos administracinės patalpos, trenerių darbo kabinetas, mokytojų poilsio erdvė, nedidelė kavinė.

Kompleksas pritaikytas neįgaliesiems, jame įrengta šiuolaikinė šildymo ir vėdinimo sistema.

Įkurtuvių džiaugsmas neišblėso

Džiugiomis nuotaikomis tebegyvena ir Zapyškio, o ypač – pagrindinės mokyklos bendruomenė. Sausio 21 d. duris atvėrė nauja, viena moderniausių Kauno rajone daugiafunkcė sporto salė, technologijų, mokytojų kabinetai ir bendrosios erdvės.

Sporto salės plotas – 615 kv. m, o danga skirta mėgėjiškam ir profesionaliam sportui, ją regionų krepšinio lygos varžybose jau išbandė Kauno rajono „Omega–Tauras“ ir Biržų komanda. Organizuoti ne tik mėgėjiškus turnyrus leidžia įrengta švieslentė, sekretoriatas varžyboms organizuoti, komandų persirengimo kambariai.

1677 m. įkurta Zapyškio mokykla išgyveno įvairius raidos etapus – nuo medinės trobos iki šiuolaikinės ugdymo įstaigos su naujomis klasėmis, kondicionieriais, elektromobilių įkrovos stotele ir erdvia sporto sale.

Šiuo metu Kauno rajono savivaldybė ruošiasi perimti iš VDU žemės sklypą Akademijos miestelyje ir rengia dar vieno viešosios ir privačios partnerystės projekto – naujos mokyklos ir darželio statybos dokumentus.

Zapyškio seniūnas Sigitas Imbrasas prisiminė sovietmečio laikus, kai vaikams tekdavo krepšinį žaisti sporto sale paverstoje medinėje bažnyčioje. Vėliau ugdymo sąlygos gerėjo, bet mokyklai daug ko trūko. Per pastaruosius kelerius metus situacija pasikeitė iš esmės: Kauno rajono savivaldybės pastangomis buvo renovuotas stadionas, įrengta futbolo aikštė, bėgimo takai, treniruokliai. Paskutinį darbų etapą vainikavo ugdymo įstaigos modernizavimo projektas, kurio metu mokyklos pastatas buvo apšiltintas, o šalia jo pastatytas erdvus priestatas.

Šventiška rugsėjo 1-oji

Kačerginės ir Mastaičių bendruomenėms itin šventiška buvo praėjusių metų rugsėjo 1-oji.

Kačerginėje iškilo įspūdingas statinių kompleksas: speciali galerija sujungė rekonstruotą mokyklos pastatą su daugiafunkciu centru, vakarinėje sklypo dalyje pastatyta nauja sporto salė, kieme paklotos trinkelės, įrengtos krepšinio ir tinklinio aikštelės, nedidelis amfiteatras. 119 pradinukų, jų tėveliai ir mokytojai savo mokyklą vadina Tūkstantmečio mokykla, o Kačerginės bendruomenė labai patenkinta nauja sporto sale.

„Sporto salės plotas 640 kv. m., čia įrengtos švieslentės, moderni danga, balkonas, iš kurio galima stebėti sporto varžybas. Tokio objekto Kačerginės bendruomenė laukė labai ilgai, džiaugiamės, kad galėjome jai tokią dovaną padovanoti“, – teigė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris.

Mastaičiuose Mokslo gatvė nuo praėjusio rudens dar labiau pateisina šį vardą. Šalia Lietuvos policijos mokyklos iškilo Mastaičių mokykla-daugiafunkcis centras. Unikalus projektas sudarė sąlygas ugdyti 1–4 klasių mokinius, priešmokyklinukus, po tuo pačiu stogu krykštauja darželinukai.

Titulas: 119 pradinukų, jų tėveliai ir mokytojai savo mokyklą vadina Tūkstantmečio mokykla, o Kačerginės bendruomenė labai patenkinta nauja sporto sale./ M. Bartulio nuotr.

Anksčiau Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos Mastaičių skyriaus mokiniai mokėsi Lietuvos policijos mokyklai priklausančiose patalpose. Įsteigus naują centrą, užtikrintas Alšėnų seniūnijoje gyvenančių vaikų ugdymas. Jie naudosis Kauno rajono sporto mokyklos sporto sale, galės lankyti sporto būrelius ir mokytis plaukti moderniame baseine.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mastaičiai

Mastaičiai portretas
Pilat purvą, nes pavydas graužia akis

Ar tikrai

Ar tikrai portretas
Privačios partnerystės projektai. Tai jau reikėjo papasakoti žmonėm kaip čia bus.Kad privatus kapitalas uždirbs tai aisku.O ka už tai savivaldybė įsipareigojo? TURBŪT PO 9 užraktais. Jei dabar ZAPYSKIO mokykla dėl visko kas liečia sporto sale turi atsiklausti salės valdytojo.

Joris

Joris portretas
Seniai atrastas pinigų plovimo būdas-statybos.Gaila,kad tik FNTT nemato,o STT UŽSIMERKIA.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių