Visiškai uždarytos Vilniaus gatvės verslininkai: niekas nežino, kas bus rytoj

Pirmadienį pradėjus aptverti Vilniaus gatvės Senamiesčiu besidriekiančią atkarpą kai kurie verslininkai dar nebuvo apsisprendę, ką daryti toliau. Iš Vilniaus gatvės bus nepasiekiamos nei kavinės, nei parduotuvės ar kitokios paslaugos, tad bandoma atverti galinius įėjimus ar kraustytis į internetą, o kai kurie tvirtai nusprendė metams užverti duris.

Kirpykla ir kepyklėlė dirbs

Vyrų kirpyklos „Rūsys“ atstovė vakar pasakojo, kad bando klientams atverti kitą įėjimą. „Ne man spręsti dėl rekonstrukcijos reikalingumo, belieka tik bandyti prisitaikyti“, – sakė kirpyklos atstovė, pridūrusi besitikinti, kad visa tai – tik į gerą.

Ryte „Motiejaus kepyklėlė“ klientų dar laukė ateinančių iš Vilniaus g. „Bet feisbuke jau pasiskelbėme, kad priimsime iš V.Sladkevičiaus g.“, – pasakojo kepyklėlės atstovė Kristina Barzdaitė-Motiejūnienė. Ji aiškino, kad kelių įėjimų kepyklėlė neturi, bet tikisi, kad per kiemus klientai atras kelią.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Paskambinkite man po mėnesio, ir aš pasakysiu, ar mes dar neužsidarę. Puikiai suprantate, kad po karantino niekas nespėjo atsigauti. O dabar vėl. Niekas nežino, kas bus rytoj“, – sakė moteris.

Dėl esamos situacijos, kai gatvė visiškai uždaroma sezono metu, ji nieko nekaltina. Anot jos, visi buvo girdėję apie planus tvarkyti Vilniaus gatvę, buvo žinoma, kad tokia diena išauš, tačiau pažėrė priekaištų dėl komunikacijos.

Puikiai suprantate, kad po karantino niekas nespėjo atsigauti. O dabar vėl. Niekas nežino, kas bus rytoj.

„Mes vis klausdavome, daugybė žmonių domėjosi, kada prasidės rekonstrukcija. Išsiėmėme leidimus. Atsakymas vis būdavo: nežinome, paskelbtas konkursas. Ir staiga nurodymas išsikraustyti per dešimt dienų. Nebent koks teismo sprendimas buvo priimtas. Bet remiantis protingumo kriterijais, bent mėnuo tikrai turėjo būti duotas [pritaikyti prie situacijos]“, – teigė K. Barzdaitė-Motiejūnienė.

Prajuokinome su pastebėjimu, kad kiti keliasi atgal į internetą, kaip veikė per karantiną. „Jūs pirktumėte bandelę internetu? Kavos irgi neužsisakysite internetu. Tai mums ne išeitis, nors veiklas šiek tiek esame išskirstę. Džiaugiuosi kartu su miestiečiais, kad Vilniaus gatvė bus geresnė, bet mano akims žiūrint, jeigu gatvė priklausytų verslui, o ne būtų vieša, jos rekonstrukcija būtų atlikta kelis kartus greičiau“, – įsitikinusi moteris.

Galinis išėjimas mažai tegelbėtų

„Suvenyrų“ parduotuvės vadovė Regina Randienė teigė abejojanti, ar bus įmanoma išsaugoti veiklą, net ir turint išėjimą į kiemą, per kur galėtų ateiti klientai.

„Nepanašu, kad bus įmanoma prekiauti. Bus ir dulkės, ir viskas. Bus neįmanoma išsaugoti prekių. Dar bandau būti, žiūrėsim, kaip čia mums seksis. Realiai teks iškraustyti visus daiktus, susidėti į sandėlį. Jeigu paliksim – pas mus vienoje parduotuvėje yra lininiai drabužiai, tokie dalykai, kad jeigu jau dulka… Įsivaizduokite baltą liną ir kas liks iš jo, palikti parduotuvėje“, – svarstė R. Randienė.

Ji kaip ir kiti Vilniaus g. verslininkai apie gatvės uždarymą sužinojo vos prieš dvi savaites. „Po šoko atsigavę pradedame logiškai galvoti. Kol kas neaišku, bet prekybai galimybių nelabai bus“, – konstatavo moteris.

Verslininkė pasidalijo patirtimi, kaip vyksta verslas, kai už lango – rekonstruojama gatvė. „Turime patirties su Laisvės alėjos renovacija. Ten ji vyko uždarant tik vieną pusę. Kita galėjo prieiti klientai. Dulkės vis tiek labai ėjo. Į vidų labai pridulkėdavo, nors patalpas valydavome kasdien“, – pasakojo pašnekovė.

Parduotuvė turi šoninį išėjimą, jis veda pro pagalbines patalpas. Moteris minėjo, kad jeigu apsispręstų klientus leisti per šį įėjimą, tektų perorganizuoti visas patalpas, minėjo, kad reikėtų ir remonto.

Apie patalpas kitoje miesto vietoje ji negalvoja. „Pagal mūsų prekių specifiką patalpos ne pirmo prieinamumo, ne centrinėje gatvėje nelabai tinka. Įsivaizduokite, kad visas Senamiesčio srautas pabirs ieškoti patalpų Laisvės alėjoje. Esame įvaryti į kampą“, –  sakė R. Randienė, pridūrusi, kad teks vėl keltis į internetą, nors tokia nuotolinė prekyba nėra labai palanki prekybai suvenyrais ir kitokiomis dovanoms, lauktuvėms tinkamomis prekėmis.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Vis tik moteris teigė negriežianti danties ant savivaldybės. „Esu Senamiesčio draugijos narė. Sekėme procesą. Žinome, kad rangos konkursai buvo kelis kartus nukelti. Ir ne dėl savivaldybės kaltės. Aišku, būtų buvę geriau, jei gatvė būtų tvarkyta per karantiną. Net nemanau, kad kitaip padaryti nei dabar yra ir galėjo. Galvoju, kad jau geriau dabar uždaryta gatvė nei kitąmet. Dabar dar vangiai įsivažiuoja prekyba, pokarantininis atsigavimas vyksta lėtai. Ketvirtis buvusių pajėgumų. Turistų mažai, kauniečiai atostogauja, keliauja. Mums asmeniškai remontas dabar yra mažesnė blogybė nei jei jis prasidėtų kitais metais, kai žmonių srautų jau būtų padidėję, kai reikėtų užsidaryti pilnai sukomplektavus kolektyvą“, – samprotavo parduotuvės vadovė

Ji viliasi, kad Vilniaus gatvės verslams bus skirta kažkokia parama.

Restoraną uždarė metams

Restoranas „Avilys“ duris atvers tik kitais metais. Jo vadovė Jurgita Norė patvirtino, kad laikinai užsidaryta būtent dėl Vilniaus g. rekonstrukcijos.

„Apie rekonstrukciją žinojome nuo 2018 metų. Stipriai sekėme visą situaciją. Tam ruošėmės iš anksto. Norime, kad gatvė būtų sutvarkyta kuo greičiau. Buvome išsigandę, kad rekonstrukcija vėl nebūtų atidėta“, – kalbėjo J. Norė.

Anot jos, šiuo metu gatvės uždarymui – palankus laikotarpis. „Rugsėjį vėl gali būti paskelbta karantinas. Be to, verslai dar nespėję grįžti į seną ritmą, sumažintas personalo skaičius. Mažas dar ir klientų srautas, dėl pandeminių ribojimų ir su koronavirusu susijusių baimių beveik nėra užsieniečių“, – sakė pašnekovė.

Restoranas atsidarymui ruošiasi 2022 metų birželį.  

Vilmanto Raupelio nuotr.

Kelsis atgal į internetą

„Toliau dirbsime“, – sakė „Stiklo galerijos“, vienijančios menininkus, atstovas Paulius Rainys. Vilniaus g. buvo vienintelis darbų atsiėmimo punktas, tačiau prasidėjus rekonstrukcijai, kalbėjo menininkas, vėl bus grįžta prie įdirbo į prekybą internetu, per įvairias platformas.

„Vilniaus gatvės uždarymas mums jausis, labai stipriai jausis. Bet stengsimės išlikti toje pačioje vietoje“, – apie patalpų išlaikymą kalbėjo dailinininkas ir stiklo menininkas.

Vienintelis įėjimas į jas – per Vilniaus g. Laimė, kad dirbtuvės – kitoje vietoje, nors, kiek girdėjo, patalpų savininkams ir nuomininkams bus sudarytos galimybės į jas patekti.

„Ši diena nebuvo laukta, bet žinojome, kad ji kažkada ateis. Jau prieš kelerius metus buvo paskelbta informacija, kad planuojama rekonstrukcija. Tik labai netikėta, kad ji pradėta vasarą, kai mums ir kitiems – pats darbymetis. Vasara ir Kalėdos – mums geriausias metas“, – sakė P. Rainys.    

Vilmanto Raupelio nuotr.

Ši vasara ir šiųmetės Kalėdos jau nuplaukia, bet pašnekovas turėjo abejonių ir dėl kitos vasaros. Darbai užsitęs, jeigu bus atrasta reikšmingų archeologinių radinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bet kiek

bet kiek  portretas
bet kiek konservatniku komentaruose, vis dar pykstat ane ? nereikejo sudais drabstytis per rinkimus mero reikejo gatves ir miesta tvarkyt o dabar ateinancius rinkimus tiek jus tiek jusu aukstinami konservai galit pamirst labai ilgam nes po cirku seime reik but nepilno proto balsuot uz ta partija tiksliau reik but tokiu kaip jus konservatniku .

Anonimas

Anonimas portretas
Avilio direktorė- nuostabi moteris

Giedrė

Giedrė portretas
Vienintelė Avilio dirrektorė normaliai reaguoja, žinojo nuo 2018 , susiplanavo...baisi jau Vilnaus gatvė , nei praeito, nei su dviračiu pravažiuoti, nei su vežimėliu..... kada jei ne dabar tvarkyti ?
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių