Žaliakalnyje užaugo už A. Sabonį aukštesnė saulėgrąža

Kauno Žaliakalnyje žydinti saulėgrąža susikuklinti priverstų ir aukštaūgį krepšininką Arvydą Sabonį. Geltonžiedė išsistiebė iki 3,61 m ir daugiau kaip pusantro karto pralenkė žinomą sportininką.

Kauno Žaliakalnyje žydinti saulėgrąža susikuklinti priverstų ir aukštaūgį krepšininką Arvydą Sabonį. Geltonžiedė išsistiebė iki 3,61 m ir daugiau kaip pusantro karto pralenkė žinomą sportininką.

Saulėgrąža auga viename P.Dovydaičio g. kiemų. Ji kartu su dar keliomis kur kas žemesnėmis sesėmis išdygo iš sėklų, numestų sulesti žvirbliams.

"Turime papūgą. Ją lesiname įvairių sėklų mišiniu, kurį perkame gyvūnų prekių parduotuvėje. Papūga saulėgrąžų nemėgsta, jas palieka, todėl šias išmetame į kiemą", – pasakojo didžiojo augalo savininkė Jolanta Bulaukienė.

Taip kasmet jos kieme sudygsta vis po kelias saulėgrąžas. Jų niekas nei prižiūri, nei saugo. Kaip pačios sugeba, taip auga.

Šiemet viena saulėgrąža kitas pranoko dvigubai. "Jau pasiekė namo antrąjį aukštą. Kaimynai irgi negali atsistebėti", – kalbėjo kaunietė.

Matuoti ilgakotę šeima iš smalsumo pradėjo, kai ji išstypo iki 2,7 m.

J.Bulaukienė užsiminė, kad paragauti milžinės derliaus laukia nesulaukia ir vaikai – penkiolikametė Viktorija ir trylikametis Gediminas. Tačiau moteris juokais prasitarė nerimaujanti: jų kieme dažnai būna daug paukščių, jiems yra įrengta lesykla, tad gali būti, kad sparnuočiai nuspręs derliaus paskanauti be leidimo ir šeimininkams paliks vos kelias rekordinės saulėgrąžos sėkleles.
Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo Kolekcijų skyriaus vadovas dr. Arūnas Balsevičius teigė, jog vienų veislių saulėgrąžos tepasiekia 30 cm aukštį, o kitos sustoja tik ties 4–5 m.

"Jos mėgsta saulę, karštį, to šiemet netrūko. Nepaisant to, kad buvo sausringa, joms tokia vasara labai tiko. Pastebėjau, kad šiemet saulėgrąžos didesnės nei paprastai", – sakė A.Balsevičius.

Maistinės saulėgrąžos, anot žinovo, yra iš didesniųjų. "Pavyzdžiui, "Mongolian Giant" rūšies saulėgrąžos galva gerais metais gali pasiekti net metro skersmenį", – pateikė pavyzdį Botanikos sodo specialistas.

Norite pasigirti savo sodo ar daržo gėrybėmis? Rašykite mums adresu portalas@kaunodiena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ha

ha portretas
keista papūga, kad siemkų nelesa, mano papūginas tai tik duok - į koją kaip į ranką pasiima ir lukštena-gražu žiūrėti

NA NA

NA  NA portretas
nejuokinga ,juokingiau būtu ,kai saboniukas praaugtu saulėgraža ,kaimuose , saulėgražos visada aukštesnės už žmogų ,,,,,sėkmės ,radiacija greit visus užaugins ,,,,,

as vasara

as vasara portretas
buvau ir as uzauginusi tik nezinojau kad reik paskelbti o ka sabonis didziausias lietuvoje
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių