Penktadienį Berlyne prasidėsiančioje tarptautinėje maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės parodoje „Žalioji savaitė 2009" septintą kartą dalyvaujanti Lietuva savo paviljone išrikiuos natūralius, ekologiškus gaminius, kurių receptūros paveldėtos iš senolių.
„Žaliosios savaitės" organizatorių reklaminiame filmuke matomi gyvi paršeliai, augalų sėklos, sodinukai - ne iš Lietuvos ekspozicijos. Kaip ir ankstesniais metais, šiemet lietuviai daugiausiai pristatys jau paruoštus valgyti eksponatus.
Lietuvai šiemet atstovaus aštuonios įmonės bei organizacijos, daugumai jų pasirodymas šioje Vokietijos parodoje nebus debiutinis. Iš Kauno į „Žaliąją savaitę" važiuoja trys dalyviai.
Lietuviškos kaimo sodybos interjerą imituojančiame paviljone penktus metus šeimininkaus Kauno restoranų tinklas „Bernelių užeiga". Jis kvies prisėsti prie natūralaus medžio stalų ir atsigaivinti namine gira, kaunietišku alumi, paragauti duonos kepalėlyje garuojančios baravykienės ir kitų patiekalų, turinčių Lietuvos kulinarinio paveldo statusą.
Kaune įsikūrusio Lietuvos ūkininkių draugijos amatų centro „Verpstė" kūrėjos parodos lankytojams pristatys kultūrinio paveldo dirbinius iš natūralių vietinių žaliavų. Rankdarbių meistrės eksponuos papuošalus iš gintaro, žalvario, stiklo bei elnio rago, tautiniais motyvais dekoruotus molio indus, įvairius rankdarbius, lininius žaislus, pripildytus ekologiškų grikių.
Kokios savitos ir patrauklios yra Lietuvos etninių regionų kaimo turizmo sodybos vokiečiams bei lankytojams iš kitų šalių parodys Lietuvos kaimo turizmo asociacija, taip pat įsikūrusi Kaune. Ji pristatys katalogą „Atostogos kaime", kuriame lankytojai ras išsamiai aprašytas šalies kaimo turizmo sodybų siūlomas paslaugas bei kitą kiekvienam šalį aplankiusiam svečiui aktualią informaciją.
Mažeikių rajonui ketvirtus metus atstovaus garsiausia šalies žolininkė Jadvyga Balvočiūtė, kuri pakvepins paviljoną ekologiškų žolelių arbatomis.
Šiaulių vardą pagarsins žemės ūkio kooperatyvas „Eko-Medus" šiemet parodoje dalyvausiantis antrąjį kartą ir plačiau supažindinsiantis ekspozicijos lankytojus su ekologiškais bičių produktais - įvairių rūšių medumi, žiedadulkėmis, bičių pieneliu, pikiu bei jų pritaikymo galimybėmis.
Parodos debiutantės - sūrius „su visa smetona" gaminančios šeimos ūkių atstovės Stefa Strakšienė ir Nijolė Šopienė iš Joniškio ir Šiaulių rajonų.
„Žaliojoje savaitėje" taip pat pirmą kartą dalyvaus šeimos įkurta kepykla „Du Medu" iš Prienų rajono, kuri į parodą vežasi įvairių rūšių ekologinės naminės duonos iš natūralios tešlos, užmaišytos be jokių sintetinių priedų, konservantų ir mielių.
Mėsos mėgėjų teismui bus pateikti alksnio dūmuose rūkyti ir kadagio uogomis skaninti šalto rūkymo skilandžiai, pelnę sidabro medalį geriausio šalies metų gaminio konkurse. Juos gaminanti įmonė „Kanrugėlė" iš Pakruojo parodoje irgi debiutuoja. „Kanrugėlė" vešis ir skilandinės bei lietuviškos dešros, medžiotojų dešrelių, rūkytų lašinukų.
Nuo 1926 metų Berlyne rengiama paroda „Žalioji savaitė" yra viena seniausių bei populiariausių parodų ne tik Vokietijoje, bet ir visame pasaulyje, sulaukianti išskirtinio politikų dėmesio bei atgarsio verslo aplinkoje.
Planuojama, kad per 10 parodos dienų vyks daugiau kaip 250 simpoziumų, konferencijų, forumų, kuriuose dalyvaus apie 110 tūkstančių specialistų.
„Žaliąją savaitę" Berlyne kasmet aplanko beveik pusė milijono žmonių.
Naujausi komentarai