Pereiti į pagrindinį turinį

Žemės ūkio universitete rengiamas lietuviško ritinio turnyras

2009-07-14 13:49
Žemės ūkio universitete rengiamas lietuviško ritinio turnyras
Žemės ūkio universitete rengiamas lietuviško ritinio turnyras / olimpiados.lt nuotr.

Liepos 18-19 dienomis, 12 val., Lietuvos žemės ūkio universiteto centriniame stadione vyks lietuviško ritinio turnyras Vytauto Steponaičio taurei laimėti.

Ritinis (ripka) - vienas originaliausių lietuvių liaudies žaidimų, perkeltas į stadioną. Rašytiniuose istorijos šaltiniuose minimas jau XVII amžiuje. Ritinį labai vertino Simonas Daukantas, vadino fizinio lavinimo priemone.

Savo kūriniuose apie šį žaidimą užsimena ir vyskupas Motiejus Valančius, „Palangos Juzėje“ aprašo daugiau kaip penkiasdešimt liaudies žaidimų, tarp jų ir ritinį: „Sustojo mūsų keturi iš vieno galo, keturi iš antro, kaip droš kuris su ritmuša, ritinis lekia brumzdamas. Patol vargšas negavo atilsio, pakol nepersprogo...“.

Ritinis, dar vadinamas ripka, žaidžiamas futbolo aikštėje arba panašių išmatavimų stačiakampėje aikštelėje ant žolės. Žaidžia dvi komandos po 7 žaidėjus, du kėliniai po 20 min. gryno laiko. Ritinio (kieto gumos disko) skersmuo 17-18 cm, storis - 2.5 cm, svoris 600 - 700 g. Ritmuša ( lazda) riestu galu, ne ilgesnė kaip 150 cm, riesto galo ilgis ne daugiau kaip 40 cm ir jis neplatesnis kaip 10 cm (vartininko iki 15 cm).

Žaidimo tikslas - išritinti ritinį per varžovų ginamą aikštės galinę liniją (vienas taškas) arba įritinti į vartus (trys taškai). Laimi komanda, surinkusi daugiausia taškų. Ritinis ridenamas (metamas) varžovų komandos link, oru skriesti gali ne daugiau kaip 10-12 metrų. Ridenamo ritinio greitis siekia 30-35 m/s. S

tabdyti ritinį galima tik ritmuša, o kai ritinys pilnai nesustabdomas ritmuša, galima stabdyti bet kuria kūno vieta. Sustabdžius ritinį, per 10 sek. būtina jį ridenti atgal. Vartininkas - vartininko aikštelėje (20 m. nuo galinės linijos) gali sustabdyti ritmuša arba bet kuria kūno vieta, kitoje aikštės vietoje kaip eilinis žaidėjas. Jeigu komanda prasižengia, baudinys metamas iš prasižengimo vietos, o jeigu pražanga įvyksta vartininko aikštelėje metamas baudinys į vartus nuo 16 metrų ( du taškai).

Jeigu susidomėjo lietuvišku ritiniu arba tiesiog nori pažiūrėti šio seno, reto ir tikrai lietuviško žaidimo, kviečiame liepos 18-19 dienomis atvykti pažiūrėti lietuviško ritinio varžybų ir susipažinti su ritinio sportu. Varžybose dalyvaus sporto klubai iš Platelių, Šiaulių, Vilkaviškio, Alvito ir Kauno. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų