Žinutė mauduoliams: pakaunėje atsigaivinti saugu

Vis labiau šiltėjantys orai vilioja į gamtą, o karštą vasaros dieną ar po darbų vakare smagu panirti į upę ar tvenkinį. Nors Kauno rajone nėra oficialiai įteisintų paplūdimių, tačiau puikių vietų maudynėms tikrai netrūksta. Kai kuriuose jų maudytis išties saugu: keliose maudyklose tiriamas ne tik vanduo, bet ir smėlis.

Rezultatai geri

Pasak Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėjos Jurgitos Rakauskaitės, mikrobiologiniai tyrimai, pradedant nuo gegužės 25 d., šiemet reguliariai bus atliekami Kulautuvos tvenkinyje ir Dubysoje ties Partikų kaimu (Vilkijos apylinkių seniūnija). Abiejose maudyklose tyrimai atlikti jau keturis kartus, jų atsakymai geri – žarnyno lazdelių ir žarninių enterokokų skaičius 100 ml neviršija nustatytų HN 92:2018 normų. Procedūra bus kartojama kas dvi savaites iki sezono pabaigos rugsėjo 15 d.

„Tiriamose vietose nematyti šiukšlių, smėlis atrodo švarus, tvarkingas. Kauno rajono gyventojų laukia puiki vasara su galimybe saugiai maudytis, nes vandens kokybė bus nuolat stebima, apie rezultatus informuojama“, – sakė J.Rakauskaitė.

Neseniai gyventojai savo iniciatyva sutvarkė aplinką, seniūnija perėmė priežiūrą, nes čia maudytis pamėgo vaikai.

Aplinkos skyriaus vyr. specialistė Giedrė Juknienė papildė: gyventojų pamėgtuose vandens telkiniuose pagal seniūnų ar bendruomenės prašymą tvenkinių vanduo tiriamas epizodiškai. Šiemet įsitikinti, ar maudytis saugu, norėjo tik Neveronių bendruomenė ir Raudondvario seniūnė Daiva Bulotienė.

„Ištyrus vandenį paaiškėjo, kad Neveronių tvenkinio vanduo visiškai tinkamas maudytis, švarus, o Raudondvario – pusėtinas, bet ten dar nesutvarkytas ir nepritaikytas pats tvenkinys. Jei nėra įrengtų, kaip reikalauja teisės aktai, maudyklų seniūnijose, vanduo ir smėlis netiriami ir maudytis neskatinama, o už viešų vietų priežiūrą atsako seniūnas“, – aiškino G.Juknienė.

Idėja: Čebeliškės kaime (Ringaudų seniūnija) gyvenantis Leonardas Mekionis turi ne tik nuosavą tvenkinį, bet ir paplūdimuką su kopomis. / Vyčio Šulinsko nuotr.

Favoritų rikiuotė

Mėgstamiausios maudynių vietos pakaunėje yra Kulautuvos tvenkinys ir Drąseikių karjeras. Populiarumu jiems nenusileidžia Neveronys.

Šiemet Kulautuvos tvenkinį jau prižiūri „Kamanė Cable Park“, maudynių sezonas atidarytas jau kuris laikas, lankytojams atvira ir kavinė. Naujieji šeimininkai praplėtė paplūdimį su gultais, įrengė naujų tiltų. Taip pat rekonstravo barą ir vandens parko zoną.

Prie Drąseikių karjero šiemet pokyčių nėra, o Neveronys vis gražina ir gerina maudynių vietas. Prieš kelerius metus įrengiant maudyklą pradžią padarė Neveronių seniūnija: atvežė žvyro ir išlygino apie 150 m ilgio pakrantę, išrovė vandenyje augusias žoles, kartu su bendruomene iškirto menkaverčius krūmus. Netrukus seniūnaičio Gedimino Bagdonavičiaus iniciatyva prie Neveronių tvenkinio buvo suręstas tiltelis.

Prieš porą metų Neveronių seniūnija vėl išvalė priaugusias žoles keliuose šimtuose metrų pakrantės, įrengė dar vieną maudynių vietą su paplūdimio smėliu. Prie tvenkinio atvežė žemių, pasėjo žolę, pasodino medžių, pastatė suolelių, įrengė paplūdimio tinklinio aikštelę ir treniruoklius ir kartu su Neveronių bendruomenės centro pirmininku Laimonu Teresa suplanavo tolesnius tvarkymo darbus. Bendradarbiaujant sutarta sutvarkyti visą Neveronių tvenkinio pakrantę, įrengti poilsio ir sporto zonas gyventojams.

„Neveronių I tvenkinio laisvalaikio ir poilsio zona laukia poilsiautojų: nupjauta žolė, atsodinti pažeisti medžiai, pastatyta biotualetų. Baigiamas rengti Pabiržio kaimo Krašto gatvės sklypo sutvarkymo statybos projektas“, – informavo Neveronių seniūno pavaduotoja Rita Baltaduonienė.

Vietų išsimaudyti daugėja

Pritaikytų maudytis vietų pakaunėje yra ir daugiau, nors Aplinkos skyriaus vedėja atsigaivinti rekomenduoja ne visuose. Tarp tokių – Garliavos Maišiaus tvenkinys. O štai dėl Marvos forto, Tabariškių, Graužės II ir III tvenkinių, Velnyno Batniavos seniūnijoje pretenzijų neturi.

Naujienos: „Kamanė Cable Park“ Kulautuvoje praplėtė paplūdimį su gultais, įrengė naujų tiltų, rekonstravo barą ir vandens parko zoną. / KRS nuotr.

„Kolūkių laikais, kai nebuvo hidrantų, Raudondvario tvenkinys tarnavo kaip priešgaisrinės saugos vandens rezervuaras. Neseniai gyventojai savo iniciatyva sutvarkė aplinką, seniūnija perėmė priežiūrą, nes čia maudytis pamėgo vaikai. Norėdami apsidrausti, kreipėmės, kad būtų ištirtas tvenkinio vanduo“, – pasakojo D.Bulotienė.

Seniūnė priminė, kad Raudondvario gyventojai turi dar vieną maudynių vietą Nevėžyje su smėlio juosta pasideginti, patogia prieiga. „Ji tikrai populiaresnė nei tvenkinukas. Ten yra ir paplūdimio tinklinio aikštelė mėgstantiems laiką leisti aktyviai“, – patikino pašnekovė.

Įsirengė nuosavą paplūdimį

Gerų idėjų nestokoja ne tik bendruomenės, bet ir pavieniai pakaunės gyventojai. Štai Čebeliškės kaime (Ringaudų seniūnija) gyvenantis Leonardas Mekionis turi ne tik nuosavą tvenkinį, bet ir paplūdimuką su kopomis. Visa tai atsirado iš reikalo: kūrybingas vyras norėjo paslėpti pernai pastatytą sandėlį. Tam reikėjo žemių, o jas iškasus atsiradusi duobė tapo tvenkiniu.

Sandėlį paslėpusi žemių krūva L.Mekionui priminė kopas, tad jis, nieko nelaukdamas, atsigabeno smėlio ir jį, paklojęs agroplėvelę, paskirstė ant būsimos kopos ir palei tvenkinį. Kad sukurtų dar didesnį panašumą į paplūdimius prie jūros ir apsaugotų nuo slinkimo, iš karklų supynė ir į smėlį, susmeigė tvoreles, pasodino kalninių pušų, paklojo medinius takus, įrengė tiltelių, pastatė medinių stalų ir suolų.

Ekstremalams: laisvalaikis vandens parke dovanoja adrenalino pliūpsnį. / „Kamanė Cable Park“ nuotr.

Nuosavas paplūdimys kainavo vos 300 eurų, iki jo – tik aštuoniolika žingsnių; iki Nidos tiesus atstumas yra 186 km, o iki Čikagoje esančio paplūdimio – 7 460 km.

Pagalbos ar konsultacijų L.Mekioniui nereikėjo – jis beveik 28 metus vadovauja bendrovei, tvarkančiai sklypą pagal parengtą projektą, atliekančiai žemės lyginimo ir planiravimo darbus, konsultuojančiai kraštovaizdžio formavimo klausimais ir teikiančiai gausybę kitų paslaugų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių