Žmonės piktinasi, kad neįmanoma gauti vietos tyrimams Kauno mobiliajame punkte

Norinčiųjų išsitirti, ar neserga koronavirusu, gretos nemažėja. Tačiau pastebima, kad būtent Kaune yra sudėtingiausia pasidaryti testą mobiliajame punkte, nes laisvos vietos užsipildo akimirksniu. Miesto savivaldybės atstovai nurodė, kad mobilus punktas fiziškai pajėgus atlikti ir daugiau tyrimų, bet atliekama tiek, kiek reagentų skiriama.

Nesibaigiantys skambučiai

Kauno Greitosios medicinos pagalbos stotyje (GMPS) įsikūrusi Koronos karštoji linija, kuri ne tik teikia gyventojams informaciją apie virusą, tačiau ir registruoja asmenis į mobiliuosius patikros punktus, kur jiems bus atliktas koronaviruso testas. Tačiau pastebima, kad dauguma mietų susitvarko, tačiau Kaune yra per mažos apsukos.

Koronos karštosios linijos savanoriai portalui kauno.diena.lt pasakojo, kad vietos į Kauno mobilųjį punktą kaip mat išgraibstomos. Kitų miestų mobiliuosiuose punktuose vietos beveik užtenka kiekvienam, kuriam reikia tikrintis, ar šis nesusirgo klastingu virusu. Tačiau Kaune žmonės skambina kiekvieną dieną ir turi nusivilti, nes telefonu atsiliepę savanoriai dar kartą praneša, kad vietų tai dienai jau nebėra.

„Žodžiu, sugrįžę, simptomus turintys gyventojai arba vyresnio amžiaus žmonės dalyvauja savotiškoje loterijoje, būsi užregistruotas arba kasdien skambinsi ir kaskart #1808 karštojoje linijoje išgirsi „labai atsiprašome, laisvų vietų Kaune ir Klaipėdoje nebėra, prašome skambinti rytoj“. Faktas, kad nuo sekmadienio, jau kelias dienas iš eilės, Kauno ir Klaipėdos regiono gyventojams nebeužtenka atliekamų testų skaičiaus! Tą rodo dešimtys tūkstančių skambučių ir įvykdytų registracijų santykis“, – socialiniuose tinkluose rašė vienas savanoris.

Ne mes skirstome vietas, ką registruoti, ko ne. Mes tiesiog registruojame tol, kol yra vietų.

Kita kalbinta moteris, kuri laisvu laiku atsiliepia Koronos karštosios linijos telefonu, taip pat pasakojo, kad į Kauno mobilųjį punktą patekti beveik neįmanoma. Tačiau skambučiai nesiliauja. „Taip užimama linija, nes vietos jau seniai užpildytos, bet žmonės vis dar tikisi, kad jau šį kartą bus užregistruoti. Tada kaltina savanorius, kad šie neva specialiai neregistruoja, bet juk mes į mobiliuosius punktus galime užregistruoti tik tiek žmonių, kiek mums tą dieną būna nurodyta. Ne mes skirstome vietas, ką registruoti, ko ne. Mes tiesiog registruojame tol, kol yra vietų“, – pažymėjo savanorė.

Registruoja ne visus

Pačios Kauno GMPS vadovas Nerijus Mikelionis prieš kelias dienas buvo pažymėjęs, kad kiekvieno norinčiojo išsitirti, ar neserga koronavirusu, užregistruoti į šalyje veikiančius mobiliuosius patikros punktus, nėra galimybės. Registruojami tik tiek, kurie turi simptomų arba jiems reikalinga atlikti pakartotinį tyrimą.

„Noriu pabrėžti, kad tepinėlio darymui registruojami tik tie, kurie turi simptomų, karščiuoja, kosėja, jaučia dusulį. Arba registruojami tie, kuriems reikia pakartotinio tepinėlio, nes pirmasis testas buvo teigiamas. Tai reikalinga tam, kad būtų galima patvirtinti, ar žmogus tebeserga, ar jau pasveiko. Šiaip išsitirti profilaktiškai norinčių žmonių mes neregistruojame“, – nurodė N.Miklionis.

Jis teigė, kad tyrimams galima užregistruoti tik tiek žmonių, kiek vietų nurodo mobilieji patikros punktai. Kiekvienas šalyje veikiantis mobilus punktas kiekvieną dieną nurodo, kiek tyrimų gali padaryti pagal turimą tepinėlių kiekį, todėl Koronos karštoji linija negali savivaliauti ir užregistruoti daugiau, nei mobilieji punktai tą dieną pajėgūs priimti žmonių.

Padidino kvotas

Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius portalui kauno.diena.lt nurodė, kad mieste veikiantis mobilusis tyrimų punktas yra pasiruošęs priimti dvigubai daugiau žmonių, nei yra dabar. Tačiau tempų didinimas priklauso nuo to, kiek reagentų skiriama. Jis pranešė, kad kaip tik Kaunui skiriamos kvotos buvo padidintos.

T.Jarusevičius aiškino, kad yra numatyta plėsti mobilaus tyrimų punkto apimtis ir prie dabar veikiančių dviejų linijų paleisti dar kelias. Jis nurodė, kad tai padaryti fiziškai nėra sudėtinga, o ir žmonių netrūksta, tad bet kada galima išplėsti tyrimų apimtis. Tačiau Kauno mobilusis tyrimų patikros punktas dirba tiek, kiek turi reagentų.

„Nuolat deramės su Kauno klinikomis, kad padidintų kvotas ir Kaunui skirtų daugiau reagentų. Tada būtų galima atlikti daugiau tyrimų, sumažėtų laukiančiųjų eilės. Dabar mobiliajame punkte per dieną atliekame nuo 140 iki maždaug 170 tyrimų“, – komentavo mero patarėjas.

Netrukus jis perskambino ir pateikė naujausią informaciją. „Ką tik iš Kauno klinikų gavome patvirtinimą, kad Kaune padidintos reagentų kvotos. Dabar skirta 200. Tad mobiliajame punkte bus skirta 180, o karščiavimo klinikoje – 20“, – informavo T.Jarusevičius.

Nenori apkrauti laboratorijų

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai laikėsi pozicijos, jog Kauno mobilusis tyrimų punktas nepaleidžiamas pilnu tempu dėl to, jog nenorima perkrauti laboratorijų.

SAM Asmens sveikatos departamento, Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja Ilona Šakienė portalui kauno.diena.lt teigė, jog Kauno miesto mobilus punktas ima tepinėlius COVID-19 diagnostikos tyrimui tiems asmenims, kurie užregistruoti per 1808 atvyksta į mobilų punktą. Taip pat Kauno mobilus punktas turi mobilią darbuotojų brigadą, kuri vyksta paimti tepinėlių į Kauno miesto savivaldybės skirtas izoliavimo vietas.

„Sparčiai daugėjant ėminių dėl įtariamo koronaviruso skaičiui, vis didesnės apkrovos tenka šalies laboratorijoms, dėl ko kartais užtrunka tyrimų atsakymai. Siekiant, kad mėginiai nebūtų sugadinti bei tinkamai ištirti per nustatytą jų galiojimo laiką, šiuo metu mobilūs punktai, įskaitant ir Kauno, dirba ne pilnu pajėgumu. Šiuo metu yra plečiamas laboratorijų tinklas ir tikimės, kad netrukus visi mobilūs punktai galės vykdyti veiklą pilnu pajėgumu, t.y. priimti pacientus nuo 8 iki 20 val.“, – nurodė I.Šakienė.

 


Šiame straipsnyje: mobilusis patikros punktas Kaunekoronaviruso patikros punktasKarštoji koronaviruso linijaKoronavirusas LietuvojekoronavirusasCOVID-19 karantinasCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Benastokia

Benastokia portretas
Išvada tokiBenastokia,kad vis dar trūksta reagentu ir Veryga toliau pučia burbulą,kad Lietuvai vis leidžiasi.SAM praleido laiką ir kentesime visi.Nei kaukių,nei drz.skyscio ir kt

o dar pareiškė

o dar pareiškė portretas
kad greitieji Codvid testai niekam tikę. Tai ką žmonėms daryti, išsitirti mobiliuose punktuose - loterija, o greitieji nurašomi kaip nepatikimi.

Vanda

Vanda portretas
Absoliuti tiesa
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių