„Varpo“ gimnazijai vadovaus I. Bagdonė

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Pasibaigus konkursui paaiškėjo, kad "Varpo" gimnazijai vadovaus Ilmantė Bagdonė, Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo žmona. Dar nespėjęs įvykti konkursas buvo apaugęs gandais ir įtarimais apie neskaidrius veiksmus. 

Pasibaigus konkursui paaiškėjo, kad "Varpo" gimnazijai vadovaus Ilmantė Bagdonė, Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo žmona. Dar nespėjęs įvykti konkursas buvo apaugęs gandais ir įtarimais apie neskaidrius veiksmus.

„Varpo“ gimnazijos direktoriaus konkurso komisijai vadovavusi Ona Visockienė, Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja, patvirtino, kad konkursą laimėjo I.Bagdonė, nurungusi kitas dvi pretendentes. 

Sukėlė įtarimų

"Formaliai tarsi viskas sutvarkyta, tačiau kyla abejonių dėl to, kaip posėdžiavo gimnazijos taryba, delegavusi bendruomenės narius į direktoriaus konkurso komisiją. Protokole nenurodyta ir visiškai neaišku, kas dalyvavo posėdyje. Neaišku, ar buvo kvorumas. Tie dalykai kelia įtarimų", – įžvelgė Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Audrius Murauskas.

Jis į šį konkursą atkreipė dėmesį, sulaukęs žinios iš vieno mokyklos bendruomenės nario, kad eiti direktoriaus pareigas pretenduoja Kauno savivaldybės Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos specialistė I.  Bagdonė. Jos vyras Antanas Bagdonas vadovauja Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriui.

"Kai už pretendento užimti direktoriaus vietą nugaros stovi įtakingi žmonės, mano manymu, viskas turėtų vykti itin skaidriai ir aiškiai, kad niekam nekiltų jokių abejonių, tačiau apie šį konkursą aš taip teigti negaliu", – pastebėjo Lietuvos tėvų forumo lyderis A.Murauskas.

Jam užkliuvo ir tai, kad iki paskutinės minutės buvo atidėliojamas pretendenčių susitikimas su gimnazijos bendruomene, o dvi iš jų esą apskritai nepareiškė noro dalyvauti tokiame susitikime. "Kas galėtų paneigti, kad kitos dvi kandidatės konkurse dalyvauja tik formaliai?" – pastebėjo Lietuvos tėvų forumo atstovas.

A.Murauskas sakė bendravęs ir su gimnazijos vadovybe, ir su mokyklos tarybos pirmininke. "Ji pati posėdyje dėl bendruomenės atstovų skyrimo į konkurso komisiją nedalyvavo. Ko gero, geriausia būtų atidėti konkursą ir visas procedūras atlikti skaidriai", – svarstė A.Murauskas.

Be I.Bagdonės konkurse dalyvavo Kauno Kazio Griniaus progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Nijolė Šimkevičienė ir Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja bendrajam ugdymui Rusnė Marija Voverienė.

Ne pirmas kartas

"Kauno diena" praėjusių metų gruodį rašė, kaip nepaisant "Saulės" gimnazijos bendruomenės nepasitenkinimo, I.Bagdonė siekė tapti šios švietimo įstaigos vadove. Tada kai kurie atviro konkurso komisijos nariai demonstravo nepasitenkinimą išvydę "Kauno dienos" žurnalistus konkurso posėdyje. I.Bagdonei nepavyko laimėti konkurso, nes jos konkurentė Sonata Drazdavičienė pasirodė esanti stipresnė.

Pernai vykęs Kauno Dainavos pagrindinės mokyklos direktoriaus konkursas irgi neapsiėjo be skandalo: A.Bagdonas kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją prašydamas anuliuoti direktoriaus konkurso rezultatus, nes jam užkliuvo mokyklos deleguotų komisijos narių priešiškas nusiteikimas kandidatės, kurią greičiausiai palaikė pats Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas, atžvilgiu. Tuometis Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis rezultatus panaikino ir paskelbė, kad bus keičiama direktorių konkursų tvarka. Ministras buvo užsimojęs mokyklų bendruomenes išmesti iš komisijų sudėties, o vėliau sutiko, kad tarp komisijos narių galėtų būti vienas bendruomenės atstovas. "Varpo" gimnazijos direktoriaus konkursas vyks dar pagal senąją tvarką, ir komisijoje dalyvaus keturi gimnazijos bendruomenės atstovai.

Po šių istorijų viešojoje erdvėje užvirė diskusijos apie giminių ir draugų klanus Kauno švietimo bei ugdymo įstaigose – tiek mokinių tėvai, tiek pedagogai piktinosi, kad aukštas pareigas užimantys ir už švietimo reikalus atsakingi tarnautojai uoliai rūpinasi savo artimųjų, giminaičių bei draugų karjera Kauno mokyklose ir darželiuose.

Stebina savo nežinojimu

Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktorius Virginijus Mažeika išvakarėse apie "Varpo" gimnazijos konkursą direktoriaus pareigoms eiti buvo labai nekalbus.
"Aš nebūsiu komisijoje. Personalo skyrius formuoja komisiją, jis tiksliausiai ir atsakytų", – paklaustas, kokios sudėties komisija rinks naują gimnazijos direktorių, išsisuko V.Mažeika.

Ir apie pretendentus Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos vadovas nieko negalėjo pasakyti. "Nesidomėjau kandidatais, atvirai sakant. Žinau, kad ne vienas yra. Aš nesu komisijos narys, negaliu komentuoti", – atkirto V.Mažeika.

Vis dėlto jis nesigynė žinantis, kad jo pavaldinė I.Bagdonė siekia užimti "Varpo" gimnazijos direktoriaus vietą. "Taip, tokių planų ji turėjo. Ar ji dalyvaus konkurse, pamatysime", – sakė V.Mažeika.

Dabar, kai naujoji miesto valdžia paskelbė, kad bus reorganizuojama savivaldybės administracija, ir po pertvarkos neliks Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos, kurioje ir dirba I.Bagdonė, nauja ir patraukli darbo vieta jai išties reikalinga.

Keistas sutapimas, bet būtent "Varpo" gimnazijos direktoriaus konkursas, kuriame dalyvauja I.Bagdonė, savivaldybės mažojoje salėje vyko kaip tik tuo metu, kai šalia didžiojoje salėje posėdžiaus miesto tarybos nariai.

Pati pretendentė I.Bagdonė išvakarėse apie savo dalyvavimą konkurse buvo labai nekalbi, tik patvirtino žadanti dalyvauti konkurse. Paklausta, kaip vertina savo galimybes, kandidatė atsakė klausimu: "O kas žino?" I.Bagdonė tikino nesidomėjusi, su kuo teks konkuruoti dėl gimnazijos vadovo pareigų ir visiškai nežinanti, kas vertins pretendentus.

Daug abejonių

Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas apie techninius konkurso dalykus sakė mažai ką žinantis, tad negalintis komentuoti.

Anot jo, formaliai niekas negali uždrausti Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo sutuoktinei dalyvauti konkurse, tačiau šiuo klausimu jis turi aiškią nuostatą.

"Nei mano, nei kito vadovo žmona neturėtų tokių pareigų eiti ir dirbti vienoje institucijoje, ypač ten, kur pavaldumo sritys tos pačios", – pastebėjo G.Petrauskas.

Viešosios vadybos ir personalo skyriuje pavyko sužinoti, kad komisijai, kuri turi išrinkti naują "Varpo" gimnazijos direktorių, vadovaus Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo A.Bagdono pavaduotoja Ona Visockienė.

Savo viršininko žmoną I.Bagdonę konkurse taip pat vertino šio skyriaus Formaliojo švietimo poskyrio vedėja Vilija Adaškevičienė. Komisijoje buvo Švietimo ir mokslo ministerijos bei Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros atstovai. Dar keturis narius į komisiją delegavo gimnazijos taryba, dėl kurios sprendimo ir kilo daugiausia abejonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Evelina

Evelina portretas
Tai butinai jei pavarde Bagdone tai turi buti Antano Bagdono zmona.Jis geras ir doras zmogus.daug metu ji pazistu jis gyvena su viena savo zmona.Danute Bagdoniene ir sita moteris nera jo zmobna.Ji yra bendrapavarde

nu nu

nu nu portretas
Niekas cia nepavydi,bet susikerta viesieji ir privatieji interesai! Zmona pavaldi vyrui! Bet matau kad nesuprantat! Ir aplamai,tegul sulaukia kol vyro kadensija baigsis,o jau greitai,ir pirmyn. Va tada ir matysim kas kur laimi!!! O meras svietimo skyriuje valyma tikrai padarys, nes darbuotojai dauguma nuo 60-66metuku...tai kokiu naujoviu mrs norim?!

kaunietė

kaunietė portretas
...ačiū dievui,pagaliau ! Gal padarys normalią gimnaziją ir išvaikys "sužvaigždėjusius" mokytojus. Nes buvo baisu.Dar nemačiau nei vienos mokyklos,kuri šitaip snobiškai rūpintusi savo įvaizdžiu ir visiškai nusispjautų į mokinių ir tėvų norus ir prašymus...
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių