Žvejams nerūpėjo nemokama žvejybos diena

Žolinė – viena iš dviejų dienų metuose, kai beveik visuose šalies vandens telkiniuose galima nemokamai žvejoti. Tačiau užkietėjusiems žvejams tokia paslauga – nė motais.

Aplinkos ministerija nusprendė, kad rugpjūčio 15-ąją, per Žolinę, visi galės žvejoti nemokamai visuose neišnuomotuose ir išnuomotuose valstybiniuose vidaus vandens telkiniuose, taip pat Nemuno deltos regioniniame parke – be mėgėjų žvejybos leidimo ar žvejo mėgėjo bilieto. Nemokamai žvejoti galima dukart per metus – liepos 6-ąją ir rugpjūčio 15-ąją.

Ryte užsukus į prie Grabuciškių esančią aikštelę buvo galima išvysti ne vieną automobilį su priekaba, skirta kateriui ar valčiai. Keletas tokių laivelių suposi ant Kauno marių bangų, o iš jų kyšojo meškerės. Ant kranto nesimatė nei vieno žvejo, nes ši vieta – sekloka žvejybai nuo kranto.

Pavažiavus tolėliau, link Kapitoniškių kaimelio ant marių kranto, aikštelėje prie vandens  stovėjo keliolika automobilių. Ant smėlėto paplūdimio sėdėjo penki žvejai, dar keletas buvo įbridę į vandenį su meškerėmis. Kaunietis Audrius sakė, kad žino apie nemokamą žvejybos dieną, tačiau ji jam – nesvarbi.

„Turiu žvejo bilietą visiems metams, tad man jokio skirtumo, ar yra nemokama žvejybos diena. Dabar labai patogu jį įsigyti – tereikia prisėsti prie kompiuterio ir gali sumokėjęs atsispausdinti. Negalėčiau pasakyti, kiek čia nuolatinių žvejų, o kiek atvažiavo tik šiandien – aš čia šiais metais esu antrą kartą. Ar gaudo inspektoriai? Per mano kelių metų žvejybos patirtį gal ir tikrino vieną kartą“, – sakė jis.

Kiti kalbinti žvejai teigė apie nemokamą žvejybos dieną nežinantys – tikino turintys metinį žvejo bilietą. Pavažiavus dar toliau, sutiktas kitas kaunietis Kęstutis kartojo tą patį, ką ir jo kolegos.

„Nesinaudoju Žolinės teikiama proga – turiu metinį bilietą. 50 litų, ir viskas, esi ramus, inspektoriai negaudys. Pastaruoju metu čia, į Kauno marias netoli Rumšiškių, atvažiuoja daug vilniečių – būna net problema, kur užmesti meškerę. Galima susikalbėti tik lenkiškai arba rusiškai, o kauniečiams vietos čia trūksta“, – sakė link mašinos traukiantis Kęstutis.


Pakeitimai

Aplinkos ministerija primena, kad Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės nuo 2013 m. liepos mėn. yra patikslintos. Apribotas kai kurių leidžiamų naudoti žvejybos įrankių ir kabliukų kiekis. Velkiaudamas vienas žvejys galės naudoti ne daugiau kaip du spiningus. Šis apribojimas nustatytas siekiant pagausinti plėšriųjų žuvų, kurių daugumoje mūsų vandenų yra labai sumažėję, išteklius.

Norintiesiems žvejoti jūroje, privačiuose ir tuose telkiniuose, kuriuose organizuota limituota (licencinė) žvejyba, teks įsigyti mėgėjų žvejybos leidimus. Dar viena naujovė – neberibojamas leidžiamas gaudyti žiobrių dydis.

Visus metus draudžiama žvejoti valstybiniuose gamtiniuose rezervatuose, Kniaupo įlankoje, Nemune 500 m žemiau Kauno HE užtvankos ir kituose Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių nustatytuose vandens telkiniuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių