Pereiti į pagrindinį turinį

Aleksoto sadistas nubaustas viešaisiais darbais

2015-08-03 13:25

Plaktuvu savo šunį auklėjęs aleksotiškis Aleksandras K. aštuonis mėnesius šluos Kauno gatves bei rinks šiukšles. Tokią bausmę už žiaurų elgesį su gyvūnu jam skyrė Kauno apylinkės teismas.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Tomo Raginos nuotr.

Plaktuvu savo šunį auklėjęs aleksotiškis Aleksandras K. aštuonis mėnesius šluos Kauno gatves bei rinks šiukšles. Tokią bausmę už žiaurų elgesį su gyvūnu jam skyrė Kauno apylinkės teismas.

Užkluptas nusikaltimo vietoje

Kaip jau rašyta, 43-ejų metų sadistą nusikaltimo vietoje užklupo kaimynas, birželio 21-osios pavakarę išgirdęs širdį veriantį šuns kaukimą. Nubėgus prie tvoros, iš už kurios jis sklido, neblaivus Aleksandras K. smurtavo prieš savo augintinį, pririštą prie būdos.

„Ką noriu, tą darau – šuo mano!“ – į reikalavimą baigti kankinti augintinį atsakė plaktuką nusitvėręs pergėręs sadistas. Nenurimo jis ir atvykus kaimyno iškviestai policijai. „Vis tiek aš jį pribaigsiu!“ – grasino į policijos komisariatą vežamas Aleksandras K.

Tą vakarą jis išleistas į savo namus Juodelynės gatvėje tik išsiblaivęs ir pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnu.

Baudė už sunarpliotą grandinę

Anot kaimynų, tai buvo ne pirmas kartas, kai Aleksandras K. smurtavo prieš augintinį. Tai liudijo ir šio elgesys – šuo pradėjo kaukti, vos pamatęs neblaivų šeimininką su plaktuku rankoje. Laiku suskubo ir kaimynas – rimčiau sužaloti keturkojo nespėta.

Išsiblaivęs Aleksandras K. paaiškino savo įtūžio priežastį. Neva neišlaikė nervai, kad prie būdos pririštas šuo vėl sunarpliojo savo grandinę.

Tačiau sadistas tikino, kad būdamas blaivus, nebūtų taip elgęsis.

Tęsiant pradėtą ikiteisminį tyrimą, jam buvo pareikštas įtarimas ir dėl viešosios tvarkos pažeidimo – už tai, kad sutrikdė kaimynų rimtį. Be to, jo sadistinio išpuolio liudytojais tapo ir vaikai.

Pasigailėjo ir teismas

Ikiteisminis tyrimas baigtas baudžiamuoju įsakymu. Atsižvelgta į tai, kad Aleksandras K. – dar neteistas, pripažįsta savo kaltę ir gailisi.

Prokuroras siūlė jam švelniausią bausmę, numatytą už žiaurų elgesį su gyvūnu, – viešuosius darbus vieneriems metams – 200 valandų šluoti gatves, pjauti žolę, rinkti šiukšles ir pan. 

Viešieji darbai skiriami, tik pažeidėjui sutikus. Niekur nedirbantis Aleksandras K. sutiko juos atlikti, nors, anot šį ikiteisminį tyrimą kuravusio prokuroro, gyvūnų kankintojai dažniau linkę rinktis pinigines baudas. Už žiaurų elgesį su gyvūnais Baudžiamasis kodeksas numato viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės atėmimą iki vienerių metų.

Teismas, kuriame Aleksandras K. taip pat atgailavo, sumažino prokuroro jam siūlytą bausmę trečdaliu.

Sugriežtinta atsakomybė

Iškalbingas sutapimas – už poros dienų po šio sadistiško išpuolio Seimas priėmė įstatymų pataisas,  sugriežtinančias atsakomybę už žiaurų elgesį su gyvūnais.

Remiantis jomis, nuo liepos 15-osios kankinami ar neprižiūrimi gyvūnai jau gali būti iš šeimininkų konfiskuojami. O pastarieji turės atlyginti buvusių savo augintinių laikinosios globos, gydymo ar nugaišinimo, siekiant nutraukti gyvūno kančias, bei gaišenų tvarkymo išlaidas.

Sugriežtintos ir baudos už žiaurų elgesį su gyvūnais. Lig šiol už tai grėsė bauda nuo 28 iki 289 eurų. Nuo liepos 15-osios - nuo 50 iki 1200 eurų. O jeigu tai bus konstatuota pakartotinai – ir nuo 1200 iki 1750 eurų.  

Akivaizdus įrodymas

Anot prokurorų, nors ikiteisminiai tyrimai dėl žiauraus elgesio su gyvūnu nėra dažni, į juos žiūrima pakankamai rimtai.

Tai įrodo ir kita šios vasaros byla, kuri buvo pradėta gavus pranešimą, kad kaimynas galimai užmušė laukinį katiną, kurį maitindavo kiti to paties namo gyventojai. Vienas iš pastarųjų pamatė per langą, kaip minėtas kaimynas, su kuriuo jis neslėpė konfliktuojantis, užkasa gyvūną.

Gavus apie tai pranešimą, policija net iškasė galimai kastuvu uždaužytą katiną, kad veterinarijos specialistai nustatytų jo nugaišimo priežastį. Šie konstatavo, kad jis nepatyrė jokio smurto – nugaišo pats.

Įtariamasis žiauriu elgesiu su gyvūnu taip pat tikino nieko jam nedaręs – jau radęs negyvą prie savo šiltnamio, todėl nusprendęs užkasti. Tačiau ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, tik sulaukus veterinarų išvados.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų