Pereiti į pagrindinį turinį

Milijonine afera įtariami latviai Kalėdoms namo neišleisti

2015-12-23 12:00
T. Urbelionio /BFL nuotr.

Teismas atmetė milijonine afera, pasisavinant pridėtinės vertės mokestį, prekiaujant degalais, įtariamų Latvijos piliečių prašymą leisti jiems sutikti artėjančias šventes su namiškiais. Antradienį Kauno apygardos teisme buvo nagrinėjami Igorio Carevo, laikomo šio nusikaltimo organizatoriumi, ir Janio Pukio skundai dėl Kauno miesto apylinkės teismo nutarties suimti juos mėnesiui. Sprendimą atmesti skundus ir palikti galioti ankstesnes nutartis teismas paskelbė trečiadienį, Kūčių išvakarėse. 

Pasiūlė įspūdingą užstatą

I.Carevo ir J.Pukio suėmimo terminas baigiasi iš karto po Naujųjų metų atėjimo.

Svarstant jų skundus, suimtieji nedalyvavo. Tačiau I.Carevo ir J.Pukio, kurie nepripažįsta savo kaltės, advokatai užvertė teismą argumentais, kodėl turi būti paleisti jų ginamieji. Vienas iš jų tradicinis – abu turi nepilnamečių vaikų ir yra vieninteliai jų maitintojai. I.Carevas – tris, J.Pukis – du.

Suimtieji, anot jų advokatų, prašė būti paleisti už piniginį užstatą. I.Carevo advokatas įvardijo įspūdingą penkiaženklę eurų sumą.

Be to, jis siūlė Kauno apygardos teismui tapti pionieriais, taikant dar 2009-aisiais Europos Komisijos priimtą, tačiau tik šiemet, gruodžio 1-ąją, laikinojo generalinio prokuroro Dariaus Raulušaičio pasirašytą įsakymą, kad kardomosios priemonės, kurias skiria mūsų teismai ar parenka prokurorai, gali būti vykdomos ir užsienio valstybėse. Taigi, pakeitus jo ginamojo suėmimą į namų areštą, kaip I.Carevas laikosi šio sąlygų galėtų prižiūrėti ir Latvijos teisėsauga.

Įkliuvo per tarptautinę operaciją

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras prašė suimtųjų skundus atmesti, nes paleisti į laisvę  jie gali pakenkti tyrimui.

Kauno apylinkės teismas, gruodžio pradžioje leidęs I.Carevą ir J.Pukį suimti, savo nutartyje buvo įvardijęs ir kitą tokio savo sprendimo priežastį – įtariamieji sukčiavimu stambiu mastu ir organizuotoje grupėje, paleisti į laisvę, gali pasislėpti. Turint galvoje jų advokatų siūlomą piniginį užstatą, tokia prielaida – reali.

Kaip jau rašyta, šį ikiteisminį tyrimą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno valdyba pradėjo birželį. Vėliau, gavę teisinės pagalbos pavedimus, prisijungė ir kolegos iš Latvijos finansų policijos.

Gruodžio pradžioje Lietuvoje ir Latvijoje tuo pačiu metu atliktos ir įtariamųjų sulaikymo operacijos, ir kratos jų namuose bei darbo vietose.

Kartu su I.Carevu ir J.Pukiu buvo sulaikytas dar vienas latvis – Janis Vaivaris, kurį Kauno apylinkės teismas buvo leidęs suimti 10 dienų. Kaip ir latvių vietininkę Lietuvoje – kaunietę Redą Kondrotienę, laikomą šešėline Lietuvos degalų karaliene.

Aštuonkojis Lietuva neapsiribojo

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, ši tarptautinė nusikaltėlių grupuotė aprūpindavo degalais didžiąją dalį Lietuvos mažųjų degalinių tinklo.

„Fiktyvių sandorių pagalba įtariamieji įtraukdavo į pridėtinės vertės mokesčio deklaracijas nepagrįstas sumas, nors iš tikrųjų pasisavindavo pridėtinės vertės mokestį, o jų nurodytų prekių realizacija judėdavo visai kita kryptimi – per jokios realios veiklos nevykdančių įmonių grandines,“ - teigė pareigūnai spaudos konferencijoje, skirtoje šiai vienai iš didžiausių pastarojo meto finansinei bylai. Jų duomenimis, grupuotės nariai vykdė savo nusikalstamą veiklą ir Estijoje, Lenkijoje bei Rumunijoje.

Aferos, pasisavinant pridėtinės vertės mokesčius, regztos apie vienerius metus.

Grupuotės veikloje įtariama dalyvavusi ir R.Kondrotienės dukra Ieva, sulaikymų išvakarėse išvykusi į Jungtines Amerikos Valstijas. Tačiau vėliau ji grįžo ir tapo šeštuoju asmeniu, kuriam šioje byloje yra pareikšti įtarimai.

Indas dingo kaip į vandenį

I.Carevo ir J.Pukio skundus nagrinėjo teisėjų kolegija, pirmininkaujama Danguolės Šiugždinytės, pernai vasarą jau patenkinusios ne kartą dėl sukčiavimo teisto Indijos piliečio Amitavo Mitros skundą dėl Kauno apylinkės teismo leidimo jį suimti.

Paleistas į laisvę, A.Mitra dingo kaip į vandenį su visais Lietuvos verslininkų milijonais, kuriuos įtariamas išviliojęs.

D.Šiugždinytės vadovaujamoje kolegijoje – ir jos priimtą nutartį tada pateisinęs Kauno apygardos teismo pirmininkas Nerijus Meilutis bei šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Evaldas Gražys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų