Iš autobuso – į operacinę: smarkiai susižalojęs senjoras nesulaukė net atsiprašymo

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Pernai Kauno viešajame transporte smarkiai susižalojęs senjoras iki šiol gydosi traumas. Kelias operacijas jau ištvėręs kaunietis iš "Kauno autobusų" nesulaukė net elementaraus atsiprašymo.

Skaudžiai krito

Į "Kauno dieną" kreipėsi kaunietis Izidorius, papasakojęs apie savo gero draugo Stasio nelaimę. Dar pernai vyras skaudžiai griuvo miesto viešajame transporte ir sunkiai susižalojo.

Prieš porą savaičių vyras buvo operuotas antrą kartą. Izidorius pasakojo, kad draugas jaučiasi blogai ir nežinia, kada galės sugrįžti į normalų gyvenimą.

Nelaimė įvyko pernai gruodžio 8 d. Stasys Savanorių prospekte įlipo į 6-ojo maršruto autobusą pro vidurines duris. Garbaus amžiaus kaunietis viena ranka laikėsi už turėklo, kita norėjo pažymėti elektroninį bilietą. Autobusas jau buvo pajudėjęs, tačiau vairuotojas staigiai stabdė ir Stasys neišsilaikęs skaudžiai žnektelėjo ant žemės.

Ortopedijos technikos stotelėje vairuotojas pristabdė ir tada įvyko nelaimė. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

"Jis griuvo ir kūliais vertėsi iki pat vairuotojo kabinos. Laikinai buvo praradęs ir sąmonę. Jam lūžo dešinys šlaunikaulis, kažkas pasidarė ir su dešine ranka. Buvo trys dideli guzai galvoje, labai skaudėjo ir šoną. Buvo iškviesta ir greitoji medicinos pagalba, ir policija. Medikai jį nuvežė į Kauno klinikas, bet paskui jis buvo perkeltas į Kauno ligoninę Laisvės alėjoje. Po kelių dienų jam operavo šlaunikaulį. Tuo metu buvo labai daug traumuotų žmonių, todėl reikėjo laukti", – pasakojo seniai Stasį pažįstantis kaunietis Izidorius.

Operacijos metu buvo sutvirtintas šlaunikaulis. Tačiau, pasak Izidoriaus, rankos neoperavo, tad jo draugas iki šiol jaučia skausmus. Deja, ir šlaunikaulio operacija neleido senjorui sėkmingai sugrįžti į įprastą gyvenimą.

Jam lūžo dešinys šlaunikaulis, kažkas pasidarė ir su dešine ranka.

"Ranką jam liepė mankštinti, kad atsistatytų, bet jis vis tiek jaučia skausmus. Draugas pasakojo, kad net susišukuoti negali, nes ranką diegia. Kovo 10 d. jam atliko dar vieną kojos operaciją, nes negalėjo ant jos atsistoti, po namus su vaikštyne vaikščiojo. Tai gydytojai peršvietė ir pasakė, kad varžtai iškrito, galbūt dėl išretėjusių kaulų, gal vėl lūžo, nežinau tiksliai. Na, tai jam paskyrė naują operaciją", – apie nesibaigiančias draugo kančias pasakojo kaunietis.

Niekas nesusisiekė

Tiek Izidorius, tiek Stasio sūnus bandė nelaimėliui padėti. Jie esą ne kartą skambino į "Kauno autobusus", kad šie prisidėtų prie gydymo išlaidų. Tačiau Izidorių nustebino, kad Kauno viešojo transporto valdytojai apie nelaimę žinojo labai nedaug, tik patį faktą, kad toks įvykis buvo, o nukentėjusio asmens duomenų esą jie neturi.

"Skambinau į "Kauno autobusus" ir teiravausi, ar yra toks įvykis užfiksuotas. Pasakė, kad yra, bet jie nežino nukentėjusio asmens nei vardo, nei telefono numerio ar adreso. Man pasakė, kad visi keleiviai yra drausti BTA draudimu ir neva tai žmogui bus kompensuota. Mane stebina, kad niekas net nepasiteirauja apie nukentėjusį žmogų, niekas jo taip ir neatsiprašė", – stebėjosi pašnekovas.

Vyras svarstė, kokiu būdu jo draugui bus kompensuotos gydymo išlaidos, jei "Kauno autobusai" neturi jo kontaktų ir su juo nebuvo susisiekę. Kauniečiams neaišku, ką jie turi pateikti draudimui, kad gautų bent kažkokią kompensaciją. Kaip teigė vyras, jei patys "Kauno autobusai" nepraneša draudimui, kad reikia kažkam kompensuoti už padarytą žalą, vien keleiviai vargu, ar įrodys, kad toks įvykis buvo viešajame transporte.

"Dabar jam išnuomota speciali lova ir tualetas. Moka už lovą 90 eurų per mėnesį, o dar tos visos operacijos. Jį dabar slaugo sūnus, nors jis Vilniuje dirba, tai irgi praranda pinigus", – sakė daugiau nei 30 metų Stasį pažįstantis Izidorius.

Kur kreiptis?

Bendrovės "Kauno autobusai" Transporto eksploatacijos direktorius Rimas Stankaitis patvirtino, kad minėtą dieną buvo fiksuotas įvykis Savanorių prospekto stotelėje "Ortopedijos technika" bendrovei priklausančiame autobuse "Solaris Urbino 12".

"Jam pajudėjus ir vėl stabtelėjus, salone griuvo vyras. Autobuso vairuotojas V.K. paaiškino, kad minėtoje stotelėje išlipus ir sulipus keleiviams ir autobusui pajudėjus iš stotelės, prie priekinių durų priėjo ir pabeldė į stiklą dar viena keleivė, vairuotojas sustojo ir atvėrė duris jai, o tuo momentu salone griuvo pagyvenęs vyras", – kodėl tik pradėjęs važiuoti autobusas vėl sustojo, aiškino R.Stankaitis.

Jis nurodė, kad, keleiviui pargriuvus, buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, policija ir pranešta bendrovės atsakingiems darbuotojams. Medikai, apžiūrėję nukentėjusį vyrą, išsivežė jį į gydymo įstaigą, policija registravo įvykį ir pradėjo tyrimą. Bendrovės atsakingi darbuotojai apklausė autobuso vairuotoją ir paprašė parašyti pasiaiškinimą, paruošė reikiamus dokumentus ir informavo draudimo kompaniją dėl šio įvykio.

"Dėl ko taip nutiko, atsakyti sunku. Dažniausiai tokie įvykiai nutinka, kai keleiviai nesilaiko judančioje transporto priemonėje, neskuba saugiai atsisėsti. Vyresnio amžiaus keleivių saugumui užtikrinti yra skirtos specialiu žymėjimu pažymėtos sėdimos vietos autobuso priekinėje dalyje, tam, kad įlipus per priekines duris būtų galima greitai ir saugiai atsisėsti. Šiuo atveju autobusas buvo tik pajudėjęs, važiavo tikrai nedideliu greičiu (įvykis fiksuotas stotelės zonoje, o ir vairuotojas 65 metų amžiaus), kiti keleiviai nenukentėjo", – įvykio aplinkybes dėstė "Kauno autobusų" atstovas.

Transporto eksploatacijos direktorius informavo, kad dėl ES ir šalyje galiojančių asmens duomenų apsaugos reikalavimų, bendrovės atsakingi darbuotojai negali gauti informacijos apie nukentėjusį asmenį, kaip ir informacijos apie jo sveikatos būklę. Dėl šios priežasties "Kauno autobusai" neturi nukentėjusio asmens kontaktų ir kitos su juo susijusios informacijos.

"Visi bendrovės keleiviai yra apdrausti civilinės atsakomybės draudimu. Nukentėjęs asmuo (ar jo artimieji) dėl informacijos apie draudimą turi kreiptis į bendrovės administraciją bendruoju telefonu. Bendrovės specialistas nusiųs asmenį į draudimo kompaniją gauti draudimo išmoką. Pastebėtina, kad kreipiantis į draudimą, asmuo turi pateikti dokumentus apie sveikatos būklę, sužeidimus ir patirtus nuostolius. Akivaizdu, kad tai yra ypatingi asmens duomenys, kuriuos jis gali pateikti tik asmeniškai arba per įgaliotą asmenį", – apie tai, kur kreiptis dėl kompensacijos, nurodė R.Stankaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
nesielgtų kaip avinai tai ir negriūvinėtų

Profams patikėtas vairas ir žmonių saugus pervežimas, ?

Profams patikėtas vairas ir žmonių saugus pervežimas, ? portretas
Vairuotojai šventieji ,o krentantys keleiviai avinų banda ,taip išeitų?

tonis

tonis portretas
negalima teisti senolių,juk ir jūs tokie būsit ir gal dar keisčiau elgsitės
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių