Baigtas tragedijos Žemaitkiemyje tyrimas: žuvusiojo gyvybė įkainota 1400 eurų

  • Teksto dydis:

Kauno apylinkės teismas pripažino Zapyškyje įsikūrusios mažosios bendrijos „Arekas“ direktorių Arijų Jakelaitį kaltu dėl savo darbuotojo žūties šių metų kovą vykdant melioracijos rekonstrukcijos darbus Domeikavos seniūnijos Žemaitkiemio kaime.

Kaip jau rašyta, pranešimą apie šią nelaimę Kauno ugniagesiai gelbėtojai sulaukė kovo 7-ąją – priešpiet iš įvykio vietoje jau buvusių greitosios medikų.

Pastaruosius nelaimės liudininkai jau buvo išsikvietę telefonu 03.

„Užvirto žemės! Nekvėpuoja! Nesąmoningas!“ – teigė skambinusieji greitosios medikams. Šiems atskubėjus į Žemaitkiemio S.Krasausko gatvę, nelaimėlis jau buvo ištrauktas iš įgriuvos. Teigta, kad tai užtruko apie dešimt minučių.

Žemėmis užgriūto 60-mečio A.U. gaivinimą iš dirbtinį kvėpavimą pradėjusių jo bendradarbių perėmus medikams, nelaimėlis buvo ištrauktas iš klinikinės mirties nasrų per dešimt minučių. Atstačius širdies veiklą, A.U. buvo skubiai išvežtas į Klinikas – vis dar nesąmoningas, tačiau jau su kraujospūdžiu ir pulsu. Tačiau kovo 8-ąją mirė.

Pradėjus ikiteisminį šios tragedijos tyrimą nustatyta, kad klojant vamzdį tranšėjoje, kurios gylis viršijo 1,5 m, atskilo šlaitas, kurio žemės užgriuvo ant A.U.

Užvirto žemės! Nekvėpuoja! Nesąmoningas!

Šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Kauno apygardos prokuroras Andrius Kiuršinas, atsižvelgęs į tai, kad žuvusiojo darbdavys prisipažino, jog prieš pradedant darbus neinstruktavo darbuotojų dėl būtino saugumo priemonių ir nuoširdžiai gailisi, kad dėl to įvyko nelaimingas atsitikimas, bei atlygino A.U. artimiesiems visas laidotuvių išlaidas, sudarydamas taikos sutartį su nukentėjusiaisiais, nusprendė baigti bylą baudžiamuoju įsakymu.

Jo pareiškimą nagrinėjusi Kauno apylinkės teismo teisėja Sigita Meškauskienė pripažino 31-erių A.Jakelaitį kaltu pažeidus darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus, dėl ko žuvo vienas iš jų. Ir skyrė tragedijos kaltininkui 1 400 eurų baudą.

Kaip teigiama šio teismo atstovės spaudai Indrės Cvilikaitės pranešime, už nusikaltimą, kuriuo kaltintas A.Jakelaitis, yra numatyta bauda arba laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Tačiau nustatytos dvi kaltinamojo atsakomybę lengvinančios aplinkybės – prisipažino ir gailėjosi bei savo noru atlygino žalą.

Todėl ir buvo pritarta prokuroro siūlymui skirti švelnesnę, nei numato įstatymas, baudos bausmę.

Nesutikdamas su ja, A.Jakelaitis turi teisę per keturiolika dienų reikalauti surengti bylos nagrinėjimo teisme. Prokuroro pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu, remdamasi įstatymais, teisėja S.Meškauskienė nagrinėjo A.Jakelaičiui nedalyvaujant.

Jeigu nuteistasis reikalaus surengti teismo posėdį, priimtas baudžiamasis įsakymas dėl jam skirtos bausmės neįgis teisinės galios. Ir jo bylą nagrinės jau kitas teisėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bele kas

Bele kas  portretas
Kažkaip žmonės neįvertina kad darbdavys susitaikė su žuvusiojo šeima - gal tenais reik nuliukų ieškoti?! Šiuo atveju darbdavys tik neperskaitė darbo saugos instrukcijų prieš darbų pradžią. Jeigu nebūtų priemonių užtikrinančių saugų darbą ir darbuotojas būtų verčiamas dirbti - tada bausmė būtų kitokia...

Atsakymas "medžiotojui"

Atsakymas "medžiotojui"  portretas
O medžiotojas sumedžiojes draudžiamą žvėrį atlygins žvėries "šeimai" praradimo nuostolius? O kokiu būdu susitaikys su žvėries "šeima?

Medziotojas

Medziotojas portretas
Jei medziotojas suklysta ir sumedzioja ne tos rusies skrendančią antelę tai jam bauda 1800€, ginklo konfiskacija, jei vežėsi namo tai ir automobilio konfiskacija, teisės medžioti praradimas 3 metams... adekvatu?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių