Pereiti į pagrindinį turinį

Bendrovės "Tik gėlės" vadovai dėl mokesčių grobstymo atsidūrė teisiamųjų suole

2013-09-26 14:00
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno apylinkės teisme baigiami apklausti liudytojai garsios Kauno bendrovės „Tik gėlės“ PVM grobstymo byloje. Kaltinamųjų suole atsidūręs įmonės savininkas Mindaugas Sakalauskas kaltinamas į biudžetą nesumokėjęs per 0,5 mln. litų.

Kaltinamųjų suole – ne tik M.Sakalauskas, kuris kaltinime įvardintas kaip bendrovės vadybininkas, bet ir direktorė Laimutė Bartkevičienė, buhalterė Daiva Kocal ir sukčiavimu įtariama bendrovės „Rilitcas“ vadybininkė Renata Pažėrienė.

Kaltinimai pareikšti dėl PVM ir pelno mokesčio grobstymo. Ikiteisminį tyrimą atlikę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos pareigūnai suskaičiavo, kad atsakingi bendrovės „Tik gėlės“ asmenys valstybės biudžetui padarė per 600 tūkst. litų turtinės žalos.

Teisiamuosiuose posėdžiuose jau apklausta nemaža dalis liudytojų. Liko vos keletas, tačiau jų atvesdinimas į teismo posėdį komplikuotas, todėl teismas pasiūlė pasisakyti kaltinamiesiems, tačiau jie liko prie savo anksčiau išsakyto pageidavimo parodymus teisme duoti po visų liudytojų apklausos.

Ketvirtadienį vykusiame posėdyje apklaustas advokatas Kęstutis Jonaitis. Jis pirmasis atsiliepė į M.Sakalausko pagalbos šauksmą, kai 2010 metų lapkričio 24 dieną pareigūnai jo namuose vykdė kratą, o vėliau sulaikė.

Mėginta teisme išsiaiškinti ir bendrovės „Tik gėlės“ naudotą kompiuterinę programą. Ją įdiegusios bendrovės atstovas Kęstutis Skrodenis patvirtino diegęs bendrovei verslo valdymo sistemą. Programa buvo naudojama gėlių pirkimui.

„Žinau, kad buvo kelios kainų grupės. Kodėl ir ką jos reiškė, nežinau“, – teisme aiškino K.Skrodenis.

Liudininkas tvirtino, kad jo įdiegta programa nebuvo buhalterinė. Ikiteisminio tyrimo metu minėta programa buvo pripažinta kaip juodosios buhalterijos prototipas.

Kaltinamojoje išvadoje teigiama, kad bendrovė „Tik gėlės“ Valstybinei mokesčių inspekcijai pateiktose deklaracijose sumažino maržą, nuo kurios buvo apskaičiuota pardavimo PVM, taip per metus nedeklaravo beveik 2 mln. litų pardavimo pajamų.

Bendrovė iškreipė savo veiklos tikrąją ekonominę esmę ir išvengė per 342 tūkst. litų pardavimo pajamų bei daugiau nei 280 tūkst. litų pelno mokesčio. Aiškinantis šią aferą ikiteisminio tyrimo metu buvo atliktos 47 kratos – iš jų 43 kratos mažmenine prekyba gėlėmis besiverčiančiose bendrovėse.

Įmonių atstovai buvo apklausti ikiteisminio tyrimo metu. Dalis jų, apklausiami teisme, 3 metų senumo įvykius dabar jau pasakojo visai kitaip, nei per anuometines apklausas. Valstybinis kaltintojas svarsto galimybę apie liudytojų atsakomybę už melagingus parodymus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų