Beprecedentėje byloje – iškalbingas teisėjo atsakas kaltinamajam

  • Teksto dydis:

Beprecedentėje Lietuvos teismų praktikoje byloje dėl galimai pavojingų darbo sąlygų Kauno bendrovėje „Akvasanita“, lėmusių vieno darbuotojo mirtį, o kitam – sunkų sveikatos sutrikdymą, šiandien pasiektas aukščiausias kulminacijos taškas.

Teisėjas Alvydas Rimkevičius paskelbė nutartį, kuria atmetė minėtos įmonės vadovo reikalavimą nusišalinti nuo bylos nagrinėjimo.

Sunegalavo tuo pačiu metu

Kaip jau rašyta, minėtos Petrašiūnuose įsikūrusios bendrovės direktorius Svajūnas Jonika, vadovaujantis šiai dirbtinio granito virtuvines plautuves gaminančiai įmonei jau apie penkiolika metų, kaltinamas dėl darbų saugos bei sveikatos apsaugos darbe reikalavimų pažeidimo, sukėlusio pavaldiniams nepagydomas profesines ligas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, nukentėjusieji liejo minėtas plautuves rankiniu būdu iš dervų, smėlio ir pigmento. Tik šeimos dar nespėjęs sukurti A.P. dirbo plautuvių formuotoju septynerius metus. O jo kolega, trijų mažamečių vaikų tėvas, M.S. – trejus.

Plaučių silikozės simptomus jie pajuto beveik tuo pačiu metu – kai plautuvių liejimo procese buvo pradėtas naudoti labai smulkus ir itin dulkantis smėlis, atvežtas iš Ukrainos.

Blogėja ir antrojo sveikata

34-erių A.P. mirė 2015-ųjų gruodį – praėjus vos keliems mėnesiams po netikėtos ligos, pasireiškusios iš pradžių – svorio kritimu, o po to – karščiavimu ir dusuliu.

Artimųjų įsitikinimu, plaučių silikozė jam buvo diagnozuota per vėlai, dėl ko jau nepadėjo net dvi plaučių persodinimo operacijos.

Panašius negalavimus pajutęs M.S. kreipėsi į medikus lengvesnėje stadijoje, dėl ko minėtą nepagydomą lėtinę ligą iš pradžių trumpam pavyko suvaldyti.

„Man buvo nustatytas tik 50 proc. darbingumas. Ir sveikata po truputį blogėja toliau“, – teigė „Kauno dienai“ 35-erių M.S., neslėpdamas, kad šiuo metu stovi eilėje dėl plaučių transplantacijos.

Buvusiam A.P. ir M.S. darbdaviui S.Jonikai gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Esu kaltas tik dėl to, kad neišreikalavau iš jų sveikatos pažymų prieš įdarbinant.

Prieštaravo pats sau

55-erių S.Jonika savo kaltės nepripažįsta. Esą jo vadovaujamoje įmonėje įdiegti aukščiausi saugumo standartai, kuriuos jie perėmė iš suomių ir prancūzų, specialiai atvykusių į Kauną, kad apmokytų juos, kokias medžiagas naudoti, jog gamyba būtų saugi. Vėliau jų gamybos technologiją dar patobulino Europoje žinomas specialistas iš Vokietijos. O jų naudojamos apsauginės kaukės – vienos patikimiausių pasaulyje. Jomis naudojamasi ir siekiant apsisaugoti nuo koronaviruso plitimo.

Tačiau, anot teisiamųjų suole atsidūrusio S.Jonikos, A.P. ir M.S. pažeidinėdavo privalomą specialių apsaugos priemonių dėvėjimo jų įmonėje tvarką, už ką pirmasis yra ir baustas.

„Esu kaltas tik dėl to, kad neišreikalavau iš jų sveikatos pažymų prieš įdarbinant“, – visgi pripažino savo kaltę S.Jonika. Kaip ir tai, kad pražiūrėjo ir, kaip jo vadovaujamoje įmonėje laikomasi įsakymo dėl darbuotojų sveikatos tikrinimo.

Svajūnas Jonika

Isteriška kontrataka

Praėjusį posėdį S.Jonika netikėtai pareiškė jo bylą nagrinėjančiam teisėjui A.Rimkevičiui nušalinimą.

Po to, kai šis atmetė jo prašymą leisti pasinaudoti velionio A.P. duomenimis vienos Lenkijos ekspertinės įstaigos specialistams, kad pastarieji pateiktų savo išvadą dėl jam nustatytos diagnozės ir gydymo teisingumo. Esą mūsų medikai ir ekspertai, konstatavę A.P. plaučių silikozę, yra nekompetetingi. Ir tai priminė skęstančiojo bandymą griebtis šiaudo, nes jau beveik dvejus metus trunkančiame S.Jonikos bylos nagrinėjime beliko baigiamosios kalbos, po kurių teismas išeis rašyti nuosprendžio.

Jeigu A.Rimkevičius, anot S.Jonikos, pažeidžiantis jo teisę į gynybą, būtų nusišalinęs, paskirtas kitas teisėjas turėtų pradėti nagrinėti bylą iš naujo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"Auksciausi saugumo standartai" is plauciu silikoze

"Auksciausi saugumo standartai" is plauciu silikoze  portretas
nera suderinami. Siaip jau plauciu silikoze buvo praejusiame simtmetyje, kartu su nesaugiomis gamybomis.

teta milda

teta milda portretas
TOKIEM VERSLININKAM RUPI TIK PELNAS,O ANT JUSU SVEIKATOS JIEM NUSISIKT. PAVYZDZIU MASE KUR ZMONES SULUOSINAMI DARBE O GALUTINIS VERDIKTAS,KAD PATYS KALTI

kaunietis

kaunietis portretas
Įdomu ar mūsų teismai šiam žudikui irgi , kaip Anglijos , kur už veidrodėlio nulaužimą užmušė ir gavo tik lygtinai, duos taip pat...laisvės.... ?????
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių