Eksteisėjas R. Grigas bus teisiamas už tūkstančio eurų kyšį

Teismui perduota buvusio teisėjo Rimanto Grigo ir advokatų kyšininkavimo byla, antradienį pranešė teisėsauga.

Prokuratūros duomenimis, teisėjas gavo tūkstančio eurų kyšį, antra tiek gavo du tarpininkavę asmenys.

„Kaltinimai pareikšti dėl kyšininkavimo buvusiam teisėjui – Rimantui Grigui, (...) taip pat trims advokatams ir vienam asmeniui, dirbančiam advokatų kontoroje teisininku“, – spaudos konferencijoje sakė Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Valentinas Alekna.

„Buvo perduota 2 tūkst. eurų suma, – sakė jis. – Tūkstantis eurų liko šioje grandinėje dalyvavusių tarpininkų, vadinkime, nuosavybėje“.

Įtarimus R. Grigui STT pateikė pernai rugsėjo 2 dieną.

Teisėsauga nustatė, jog teisėjo papirkimą inicijavo advokatė Matilda Liatukaitė ir jos tėvas, buvęs ilgametis Kauno apylinkės teismo teisėjas advokatas Bronislavas Liatukas. Jis pažadėjo perduoti kyšį šio teismo teisėjui R. Grigui. Pasak teisėsaugos, advokatas susitarė su Kaune dirbančia advokate Valda Grigonyte, kad  neteisėtą atlygį teisėjui perduos ji, kartu su kontoros darbuotoju, teisėjo giminaičiu Tautvydu Grigu.

„Yra tam tikrų ir nepotizmo požymių, kuomet advokatai bendrauja su savo vienas su sūnum, o kitas įtariamasis, veikiantis kliento naudai, su dukra. Tos ypatybės – ne kiekvieną dieną pavyksta nustatyti visą tokią grandinę nuo pirmo asmens“, – kalbėjo prokuroras.

E. Ovčarenko/BNS nuotr.

Bylos duomenimis, už kyšį siekta, kad Kauno apylinkės teismo teisėjas, nagrinėdamas vieno asmens administracinio nusižengimo bylą apeliacine tvarka, paskirtų švelnesnę administracinio poveikio priemonę ir sutrumpintų vairuotojo pažymėjimo atėmimo terminą nuo 12 iki 3 mėnesių.

Asmuo, kurio byla buvo nagrinėjama, yra miręs, todėl jam įtarimai nepareikšti. Jis mirė nepabaigus administracinės bylos nagrinėjimo proceso.

„Atlikus ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta tokia schema, kad advokatė, atstovavusi asmeniui, patrauktam administracinėn atsakomybėn, kreipėsi į kitą advokatą, savo artimą giminaitį, prašydama, kad šis, pasinaudodamas savo pažintimis su teisėju, padarytų įtaką, kad būtų priimtas sprendimas“, – sakė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Linas Burdulis.

„Šis advokatas kreipėsi į kitą advokatų kontorą, kur dirbo advokatė ir teisėjo sūnus ir tokiu būdu buvo suderintas kyšio padavimo būdas su pačiu teisėju ir kyšis buvo perduotas“, – sakė jis.

Nustatyta, kad sutartas neteisėtas atlygis ar jo dalis perduota teisėjui jo darbo vietoje, Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose.

„Kyšio dalykas atlikus kratą pas teisėją namuose buvo surastas“, – sakė STT skyriaus viršininkas.

Anksčiau skelbta, kad atliekant kratą teisėjo gyvenamojoje vietoje, jis bandė naikinti įrodymus, nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų, pažeidė pagarbos, lojalumo valstybei, nesavanaudiškumo, pavyzdingumo principus.

To, kaip pinigai buvo naikinti, teisėsauga nedetalizuoja, tačiau tai yra užfiksuota filmuotoje medžiagoje.

„Teisėjas ir jam davęs tiesiogiai kyšį tarpininkas, jo sūnus, jokių parodymų neduoda, kaltės nepripažįsta“, – sakė prokuroras.

Apie kitų asmenų pozicijas jis sakė kalbėti nenorintis.

R. Grigas apylinkės teismo teisėju Kaune dirbo nuo 1999-ųjų. Jis ilgą laiką specializavosi baudžiamųjų bylų ir administracinių nusižengimų nagrinėjime.

Rimantas Grigas/Vilmanto Raupelio nuotr.

Byla dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir papirkimo perduodama Kauno apygardos teismui. Už tai gresia iki septynerių metų nelaisvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
R. Grigas apylinkės teismo teisėju Kaune dirbo nuo 1999-ųjų. Jis ilgą laiką specializavosi baudžiamųjų bylų ir administracinių nusižengimų nagrinėjime. Lietuvos Respublika, lietuviai, išsikalba, dėl Kauno korupcijos, mano adresu, mano sąskaita.

Nutinka ir taip.

Nutinka ir taip. portretas
Sūnus tėvui kiaule pakišo.

Kyšiai yra kasdienybė tik sunkiai įrodoma.

Kyšiai yra kasdienybė tik sunkiai įrodoma. portretas
Kas antras toks pat teisėjas ,.jei ne kiekvienas Kauno teisme .Tai gali pamatyti po priimamų nutarimų. Akivaizdu nors ir negalėtų taip būti ,tačiau tai tiesa .Gal ir būna išimčių bet tai atsitiktinumai ir netikėtina .Ima kyšius ne visiški kvailiai ,o įstatymų žinovai ir žino kaip viska pakreipti reikiama linkme.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių