Europos ieškomiausių sąraše – išžaginimais įtariamas garliaviškis

  • Teksto dydis:

39-erių Egidijus Potockis, kurio paskutinė žinoma gyvenamoji vieta – Garliavos apylinkių seniūnija, pateko į Europolo, Europos aktyvios besislapstančių asmenų paieškos grupių tinklo (ENFAST) ir Europos valstybių teisėsaugos institucijų paskelbtą ieškomiausių seksualiniais nusikaltimais įtariamų asmenų sąrašą. Portalo kauno.diena.lt žiniomis, jis įtariamas išžaginimais, įvykdytais Karmėlavoje bei Prienų rajone.

Kas dvi minutes – naujas nusikaltimas

Minėtas sąrašas – sudėtinė sėkmingos tarptautinės kompanijos „Most Wanted“ (liet. „Ieškomiausi“), skirtos sunkius ir labai sunkius nusikaltimus padariusių asmenų paieškai, dalis. Šiemet minėtų Europos teisėsaugos institucijų taikiklyje atsidūrė seksualiniais nusikaltimais įtariami asmenys.

Anot šio sąrašo sudarytojų, dvi minutės – tai vidutinis laikas, per kurį Europos Sąjungos valstybių narių teisėsaugos institucijos užfiksuoja seksualinį nusikaltimą Europos teritorijoje – išžaginimą, prievartavimą, seksualinį smurtą ar kita. Seksualinio nusikaltimo auka gali tapti bet kas, nors dažniausiai nuo panašaus pobūdžio nusikalstamų veikų nukenčia moterys ir vaikai.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, E.Potockis įtariamas kartu su dviem bendrininkais per vieną 2012-ųjų balandžio dieną tris kartus išžaginęs tą pačią savo bendraamžę.

Trys išžaginimai per parą

E.Potockui tada buvo 31-eri. Ir jis jau jau du kartus buvo teistas už plėšimus bei kartą už vagystę.

Jo bendrininkai už minėtus išžaginimus jau nuteisti. Ir, teisėsaugininkų duomenimis, jau yra atlikę bausmes, nes šios nesiekė penkerių metų laisvės atėmimo.

Psichikos sutrikimų turėjusi nukentėjusioji buvo vieno iš jų pažįstama, specialiai pasikviesta tokiam tikslui. Nors teisėsaugininkams ji teigė buvusi apgauta, kad reikės padėti pervesti pinigus. Jai skambinusiam pažįstamui, kuris buvo su dar dviem draugais, nuvežus ją į banką, paaiškėjo, kad jai reikės paimti paskolą. Tačiau bankas jai šios nedavė. Tada visi nuvyko į vieno iš būsimų žagintojų namus Karmėlavos Sodų gatvėje – esą nuplauti alkoholiu nuoskaudą. Ten, bylos duomenimis, moteris buvo išžaginta du kartus – iš pradžių tualete, vėliau – miegamajame. Vienas nusikaltimas buvo įvykdytas naktį, kitas – ryte. Nukentėjusioji teigė, nesipriešinusi, nes bijojo žagintojus supykdyti – kad šie jos nesumuštų. Be to, buvo neblaivi, dėl ko taip pat nepajėgė priešintis. Tačiau su ja lytiškai santykiauta prieš jos valią. O ryte dar liepta sutvarkyti ir namus – kad nebeliktų jokių išgertuvių pėdsakų. O po to ji dar nusivežta pas žagintojų pažįstamus į Prienų rajoną, kur ir vėl su ja lytiškai santykiauta prieš jos valia.

E.Potockio, kuriam pavyko pasislėpti, bendrininkai teisme teigė esą moteris santykiavusi su jais savo noru. Ir tai buvo ne pirmas kartas, kai ji po to kreipėsi į policiją. Esą ankstesniais kartais šantažuojamiems pavykdavo įkalbėti ją atsiimti pareiškimus, – po to, kai sumokėdavo reikalaujamą sumą. Tačiau nė vieno tokio asmens nurodyti teismui jie negalėjo.

Tai bent karjera!

E.Potockio paiešką Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas paskelbė 2014 m. Po metų, gavus Europos arešto orderį, išduotą Lietuvos Respublikos generalinėje prokuratūroje, buvo paskelbta tarptautinė jo paieška. O šiemet patekęs į jau minėtą ieškomiausių Europoje seksualiniais nusikaltimais įtariamų asmenų sąrašą, E.Potockis tapo ir ieškomiausiu šios kategorijos lietuviu.

Egidijus Potockis/Policijos departamento nuotr.

Anot sąrašo sudarytojų, viešumas dažnai yra pagrindinis įrankis, leidžiantis sulaikyti besislapstančius nuo teisingumo asmenis. Siekiant atkreipti dėmesį į ieškomus, įtariamus ar nuteistus už seksualinius nusikaltimus, asmenis, devyniolika Europos valstybių pradeda komunikacijos kampaniją, kurioje prašoma visuomenės pagalbos ieškant pavojingiausių Europos seksualinių nusikaltėlių. Jų veidai skelbiami Europos ieškomiausių bėglių tinklalapyje https://eumostwanted.eu/.

Jei atpažinsite vieną iš šių asmenų, galite padėti teisėsaugos institucijoms padaryti Europą saugesnę. Turimą informaciją galite siųsti anonimiškai per https://eumostwanted.eu/ platformą. Visa visuomenės suteikta informacija centralizuotai bus perduota asmens paiešką vykdančiai nacionalinei teisėsaugos institucijai.

Šiemet kampanijoje „Most Wanted“ dalyvauja šių Europos valstybių – Belgijos, Bulgarijos, Kroatijos, Kipro, Danijos, Suomijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Latvijos, Lietuvos, Liuksemburgo, Maltos, Nyderlandų, Lenkijos, Rumunijos, Ispanijos, Švedijos ir Jungtinės Karalystės – teisėsaugos institucijos.

Kai baigsite skaityti šį tekstą, kažkur Europos Sąjungos teritorijoje jau bus pranešta apie bent vieną smurtinį seksualinį nusikaltimą. Nėra laiko laukti!

Apie kampaniją „Most Wanted“

Nuo kampanijos „Most Wanted“ pradžios 2016 metais buvo sulaikytas 91 asmuo, kurio duomenys paskelbti tinklalapyje https://eumostwanted.eu/. Mažiausiai 33 atvejais asmenys buvo sulaikyti remiantis visuomenės suteikta itin svarbia informacija.

http://www.eumostwanted.eu/ – pirmoji iki šiol įgyvendinta ir visą Europą apimanti iniciatyva, kuri sukūrė platformą bendram ieškomiausių asmenų sąrašui. ES šalių narių gyventojai ir kitų šalių piliečiai svetainėje gali pateikti naudingos informacijos, jeigu pageidauja – gali tai daryti anonimiškai.

Europolas parėmė ENFAST įgyvendinant šį projektą sukurdamas saugią platformą, skirtą Ieškomiausių nuo teisėsaugos besislapstančių asmenų svetainei. Svetainėje yra dalinamasi informacija apie ypač pavojingus asmenis, kurių atžvilgiu buvo paskelbta tarptautinė paieška, pripažintus kaltais arba įtariamus Europoje įvykdytais sunkiais nusikaltimais arba teroristinėmis atakomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kostas

Kostas  portretas
Tam .......... kai pagaus gales matraca rurint

Kostas

Kostas  portretas
Jus paskelbkit visu ieskomu brudu sarasa is Kauno

Niekur nedings

Niekur nedings portretas
Pagaus storalupi
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių