Gaisre žuvusių mažylių byla: pasiūlyta bausmė įtariamai tragedijos kaltininkei

Kauno apylinkės teismas, narpliojantis pernykštės tragedijos Tunelio gatvėje, kai žuvo vieni namuose su besikūrenčia krosnimi užrakinti du mažamečiai, aplinkybes, išėjo priimti sprendimo, ar dėl to, kas įvyko, kalta, kaip konstatavo teisėsaugininkai, šių motina. Jai pasiūlyta reali laisvės atėmimo bausmė.

Pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas

Kaltinimą šioje didelį atgarsį sukėlusioje byloje palaikanti prokurorė Renata Oželienė šiandien pasiūlė teisiamajai vienerių metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Nors ji ir pilnai pripažino savo kaltę bei sutiko atlyginti moralinę žalą broliuką su sesute praradusiam savo vyriausiajam sūnui.

Kaip jau rašyta, 3 tūkst. eurų ieškinį 38-erių Vidai B., teisiamai dėl piktnaudžiavimo motinos teisėmis ir pareigomis paliekant ilgą laiką vaikus be priežiūros ar panašiai žiauriai su jais elgiantis bei neatsargaus gyvybės atėmimo, pareiškė jos vyriausiojo sūnaus, kuris dar yra nepilnametis, advokatė Rasa Kalkauskienė, paskirta valstybės.

Tokia pati advokatė skirta ir teisiamajai, kuri pažadėjo įsidarbinti ir atlyginti vyresnėliui padarytą moralinę žalą. Per daugiau kaip valandą už uždarų teismo salės durų trukusią jos apklausą netrūko nei emocijų, nei kaltinamosios ašarų. Kadangi ji pilnai pripažino savo kaltę, pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas, į kurį liudytojai nėra kviečiami.

Vidurdienio tragedija

Ši tragedija įvyko pernykštės kovo 26-osios popietę. Ugniagesiai gelbėtojai, išlaužę degančio iš dalies aptinkuoto medinuko, kurio visi langai buvo su grotomis, duris, dūmuose skendinčiame jo viduje rado du mažylius.

Dvejų metų mergaitė ir jos penkerių metų brolis aptikti be gyvybės ženklų lovose. Juos dar bandė gaivinti gausios greitosios pagalbos medikų pajėgos. Tačiau visos šių pastangos buvo bevaisės.

Ekspertai nustatė, kad vaikai mirė apsinuodiję smalkėmis.

Žuvusiųjų mama tikino palikusi mažamečius vienus namuose trumpam. Reikėjo pasiimti iš banko už juos iš valstybės gautą paramą. Į jo skyrių, esantį prie „Girstučio“, nuvyko maršrutiniu mikroautobusu. Tokiu pačiu būdu iš ten ir grįžo. Be to, esą paliko vaikus miegančius. Nors sūnų ugniagesiai gelbėtojai rado ne toje lovoje, kurioje ji šį paliko.

Iškalbingas praeities šleifas

Neatsakė kaltinamoji ikiteisminio tyrimo metu ir į klausimą, kodėl nepaliko mažamečių greta gyvenančiai savo mamai, pas kurią tądien su jais pietavo, o užrakino, nepranešdama, kad išvyksta ir nepalikusi rakto.

Teisėsaugininkai prisipažino, kaip vieną iš galimų mažylių žūties versijų tyrę ir tyčinį jų gyvybės atėmimą.

Preliminariais ugniagesių gelbėtojų duomenimis, nelaimę prišaukė krosnių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimai.

Po tragedijos paaiškėjo, kad prieš porą metų, vykdant prevencinę akciją, jie jau buvo konstatavę netinkamą šio namuko šildymo įrenginių priežiūrą.

Paaiškėjo, kad tais pačiais 2016-aisiais administracine tvarka už tėvų valdžios nepanaudojimą arba panaudojimą priešingai vaiko interesams buvo bausta ir žuvusių mažylių mama, rasta tada, kaip ir jos sugyventinis, neblaivi.

Tai buvo jai dar gyvenant Pagėgiuose, iš kurių persikėlė į Kauną likus porai metų iki tragedijos – 2016-ųjų balandį.

Tada Vidai B. buvo nustatytas 3,52 prom. girtumas. O po šio įvykio, neapsikentęs tokio jos gyvenimo būdo, į vaikų globos namus pats pasiprašė vyriausiasis Vidos B. sūnus, tebegyvenantis ten iki šiol.

Numatytas tik įkalinimas

Nustatytas 0,09 promilių girtumas Vidai B. ir po mažiausiųjų vaikų žūties. Iš viso ji pagimdė šių keturis, tačiau tik pastaruosius augino pati.

Iš pradžių neigusi savo kaltę, vėliau žuvusių mažylių motina savo poziciją pakeitė.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad mažylius ji buvo palikusi vienus apie valandą. Ir tai buvo ne pirmas kartas. Palikdavo ji šiuos vienus namuose ir naktį.

Nukentėjusiuoju šioje byloje yra pripažintas ir atskirai gyvenęs, tačiau padėjęs materialiai žuvusiųjų tėvas. Pastarasis jokio ieškinio buvusiai sugyventinei nepareiškė.

Už neatsargų vaikų gyvybės atėmimą Baudžiamasis kodeksas numato įkalinimą iki šešerių metų. Už tai numatyta tik reali laisvės atėmimo bausmė. Už piktnaudžiavimą motinos teisėmis ar pareigomis – bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Prašė švelnesnės bausmės

Pati teisiamoji prieš užsidarant teismo salės durims portalui kauno.diena.lt sunkiai tramdydama jaudulį spėjo pasakyti, kad prašys teismo, kaip įmanoma švelnesnės bausmės.

„Aš gi nenorėjau...“, – toks buvo jos antras sakinys, kurio ji pabaigti jau nesugebėjo.

Į šiandieninį teismo posėdį ji pristatė ir pažymą, kodėl nedalyvavo praėjusiame, – pateko į ligoninę dėl širdies veiklos sutrikimo.

„Manote ji nepergyvena?“ – padėjo savo ginamajai Vidai B. valstybės skirta advokatė Angelė Fominienė. Ši neslėpė prašysianti, kad teismas atsižvelgtų, jog jos ginamoji teisiama pirmą kartą ir už nusikaltimą, padarytą dėl neatsargumo. Be to, prisipažįsta. Todėl A.Fominienė teigė prašysianti, kad teismas neskirtų realios laisvės atėmimo bausmės, ką taip pat numato Baudžiamasis kodeksas esant tokioms aplinkybėms.

Tačiau prokurorė, siūlydama realų laisvės atėmimą, prašė nepripažinti teisiamosios prisipažinimo jos kaltę lengvinančia aplinkybe.

Po posėdžio teisiamoji buvo apsiverkusi. Kaip ir jos sugyventinis. Pastarasis, nesuvaldydamas ašarų, net atsisakė teisės į paskutinį žodį kaip nukentėjusysis.

Žuvusių mažylių motina per paskutinį žodį tepasakė, kad gailisi ir lanko jų kapus.

Teismas planuoja skelbti savo sprendimą po dviejų savaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nebetikiu, kad mūsų išsigimę teismai gali įkūnyti teisingumą.

taigi

taigi portretas
kaip ciniška, kai moteriškė, ranka sudavusi sūneliui, kad šis nepultų po dviračio ratais, tąsoma po teismus, grasinant nemažesne bausme, kaip šiuo atveju...

Siaubas

Siaubas portretas
Uzdaryt ir lai sedi besmegene maziausiai 10metu uz vaiku zuti..Kuri gera mama paliks vienus vaikus prie degancios krosnies?!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių