Garsi byla – jau teisme: recidyvistas kaltinamas sužalojęs pareigūną dėl menkavertės dingsties

  • Teksto dydis:

Baigtos narplioti nemažą atgarsį sukėlusio praėjusios vasaros incidento Žemaičių plento degalinėje „Circle K“, per kurį buvo sunkiai peiliu sužalotas Kauno rajono policijos tyrėjas, aplinkybės. Šiuo išpuoliu prieš tuo metu atostogavusį pareigūną kaltinamas Saulius Sankauskas, tarp kurio penkių teistumų – jau ne vienas panašus nusikaltimas, tarp jų – ir žmogžudystė, netrukus įvyksiančio teismo proceso jau daugiau kaip keturis mėnesius laukia suimtas.

Pranešė šokiruoti liudytojai

Kaip jau rašyta, Kauno policija pranešimą apie minėtos degalinės aikštelėje vykstančias muštynes, per kurias nukentėjo vienas jaunuolis, gavo liepos 24-osios pavakarę – 18.40 val.

Bendrajam pagalbos centrui paskambino atsitiktiniais šio kruvino incidento liudytojais tapę šios degalinės lankytojai, kurių vakarinio piko valandomis tą pirmadienio pavakarę čia buvo nemažai.

„Facebook“ grupės „Kur stovi policija Kaune“ nuotr.

Kartu su keturiais policijos ekipažais į įvykio vietą atskubėjo ir greitosios medikai. Jie išvežė peiliu sužalotą nukentėjusįjį į Kauno klinikas.

Paaiškėjo, kad jis – Kauno rajono policijos tyrėjas, atvykęs į šią degalinę su sutuoktine ir be uniformos, nes tuo metu atostogavo.

Jau po pirmųjų apklausų tapo aišku, kad ginčo, per kurį nukentėjo atostogaujantis pareigūnas, pradžia buvo klasikinis vairuotojų konfliktas dėl pirmumo teisės. Policininko automobiliui reikėjo išvažiuoti, tačiau jam ant kelio stovėjo kitas automobilis, kuriuo trijų asmenų kompanija buvo atvykusi į šios degalinės tualetą.

Buvo iškilęs pavojus gyvybei

Vienam iš antrojo automobilio keleivių – jau minėtam S. Sankauskui, tuo metu dirbusiam vienoje UAB specialistu-aukštalipiu, vėliau buvo nustatytas vidutinis – 2 prom. girtumas. Ir jis artėjančią naktį jau praleido Kauno policijos areštinėje, nes buvo sulaikytas žaibiškai į degalinę atskubėjusių sužeistojo kolegų nusikaltimo vietoje. Rastas ir peilis, kuriuo jis ką tik buvo sužalojęs atostogaujantį policininką.

30-mečiui pareigūnui juo buvo smogta mažiausiai keturis kartus. Sužalotas pilvas ir ranka.

Greitosios medikai, įžvelgę pavojų nukentėjusiojo gyvybei, jį pristatė į Kauno klinikas, kuriose sužeistasis skubiai operuotas.

Valstybinė ligonių kasa dėl jo gydymo buvo pareiškusi apie 300 eurų ieškinį, kurį vėliau atsiėmė, nes peiliu besišvaistęs S. Sankauskas šią sumą atlygino dar neprasidėjus teismui.

Tačiau dar yra „Sodros“ ieškinys, kuris siekia beveik 2759 eurus – už nukentėjusio policijos pareigūno nedarbingumą.

Pats sužalotasis teigė, kad savo ieškinius S. Sankauskui pateiks prieš atverčiant teisme šią bylą.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Dangstėsi šeimos pagausėjimu

Sunkiu sveikatos sutrikdymu įtariamas 44-erių S. Sankauskas, beje, šio išpuolio metu gyvenęs ne per toliausiai jo vietos, – Šilainiuose, jau pirmosios apklausos metu neišsisukinėjo ir pripažino savo kaltę. Tačiau dėl visko kaltino alkoholį. Ir negalėjo nurodyti kitos priežasties, kodėl taip pasielgė.

Iš pradžių jį leista suimti dviem mėnesiams. Po to šios griežčiausios kardomosios priemonės terminas pratęstas dar tokiam pačiam laikotarpiui, nors S. Sankauskas ir labai veržėsi į laisvę, teigdamas, kad yra vienintelis šeimos, kuri turėjo netrukus pagausėti ir tai įvyko, maitintojas. O jo advokatas, nusamdytas artimųjų, įtikinėjo, kad jo ginamasis nešiojosi peilį tik maistui pjaustyti, t. y. jokio nusikaltimo iš anksto neplanavo. Tiesiog taip atsitiko.

Tačiau suminkštinti teisėjos, sprendusios, kokią kardomąją priemonę skirti S. Sankauskui, o vėliau – ar ją pratęsti, nei įtariamajam, nei jo advokatui nepavyko. Panašu, kad dėl iškalbingos S. Sankausko biografijos.

Braižas nesikeičia

Vienas iš penkių S. Sankausko teistumų – už nužudymą, taip pat panaudojant peilį. Ir tada užteko vieno smūgio juo, nes pataikyta į aukos krūtinę.

Už šią žmogžudystę, įvykdytą prieš dešimt metų Marijampolėje, kurioje S. Sankauskas tuo metu gyveno, Kauno apygardos teismas 2004-aisiais jam skyrė pusdevintų metų įkalinimą. Tačiau, pirminiais duomenimis, šios bausmės S. Sankauskas iki galo neatliko – buvo paleistas į laisvę lygtinai anksčiau laiko.

O vos įkvėpęs laisvės oro, ir vėl su kažkuo susimušė, nes vėl buvo teisiamas už viešosios tvarkos pažeidimą. Ir ne kartą. Ir tai charakterizuoja šį asmenį, kaip konfliktišką asmenybę, mėgstančią viską spręsti jėga – kumščiais arba peiliu.

Paskutinis iš turimų S. Sankausko teistumų, pirminiais duomenimis, taip pat buvo už viešosios tvarkos pažeidimą, kurio metu panaudotas peilis. Tada šiuo taip pat pataikyta oponentui į krūtinę. Laimė, kad viskas baigėsi ne taip tragiškai kaip per konfliktą, po kurio jo biografijoje atsirado teistumas už nužudymą. Už minėtą išpuolį Jurbarko rajono apylinkės teismas 2016 metais savo priimtu baudžiamuoju įsakymu skyrė S. Sankauskui triženklę baudą.

Gresia naujas įkalinimas

Netrukus S. Sankauskas vėl stos prieš teismą jau ne vien dėl viešosios tvarkos pažeidimo, bet ir dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo dėl chuliganiškų paskatų. Už pastarąjį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas nuo dvejų iki dvylikos metų ir daugiau jokios kitos alternatyvos nenumatyta.

Į S. Sankauskui pareikštą naują kaltinimą sugulė tai, ką pavyko nustatyti ikiteisminį tyrimą atlikusiems sužaloto pareigūno kolegoms po jo paties, besišvaisčiusiojo peiliu bei liudytojų apklausų.

S. Sankauskas kaltinamas, kad viešoje vietoje ir, būdamas neblaivus, dėl menkavertės dingsties – nukentėjusiajam norint įsėsti į savo automobilį ir privėrus jo automobilio priekines dureles, pradėjo prie būsimos savo aukos kibti ir nepadoriai jį plūsti. Galiausiai bandė oponentui ir suduoti. Tačiau šis smūgio išvengė, suimdamas S. Sankauską už rankos. O tada šis išsitraukė peilį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal

gal  portretas
yra vilties, kad šiukšlė padvės kalėjime..., bet ,greičiausiai gaus 2 metus lygtinai, nes, ach, peiliukas tai dešrai pjaustyt...

tam ko vertas oareigunas

tam ko vertas oareigunas portretas
Teslagalvi- pabandyk mane paimti kai as busiu su peiliu. Gabaliukais paleisiu tave ir nespesi net suvokti kas ivyko. Pareigunas yra eilinis zmogus, o ne kazkoks Rembo. Maziau replikuok klaviaturos riteri!!!

ko vertas pareigūnas

ko vertas pareigūnas portretas
kurį iki žemės graibymo prisilakęs girtuoklis sužeidė. SELas du į ligoninę vienu metu. Tai ką tokie gali ginti ir saugoti?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių