Garsų sukčių lydi skaudūs bumerangai

Įkalinimas 23-ejiems metams ir pavojingo recidyvisto vardas. Tokia bausmė pasiūlyta pagarsėjusiam sukčiui Viktorui Vilkauskui, kurio viena auka, pasitelkusi pagalbon Kauno "berniukus", surengė jam linčo teismą, už ką dabar pati yra teisiama.

Neeilinis chameleonas

Kaip penktą dešimtį bebaigiantis V.Vilkauskas, kurio biografijoje - jau septyni teistumai, reagavo į prokurorės Astos Chraminos jam pasiūlytą bausmę, buvo sunku įžvelgti, nes baigiamosios kalbos šioje neeilinėje byloje, kurią nagrinėja pats Kauno apygardos teismo pirmininkas Nerijus Meilutis, vyko nuotoliniu būdu.

Ši retokai Lietuvos teismų nuosprendžiuose sutinkama bausmė V.Vilkauskui pasiūlyta, sudėjus visas jam siūlomas bausmes už šiandien jam inkriminuojamus dar trylika nusikaltimų. O pripažinti jį pavojingu recidyvistu paprašyta dėl to, kad jis ir vėl ėmėsi to paties, dar neišnykus teistumui už ankstesnius panašius nusikaltimus.

Visą laiką – tiek ikiteisminio tyrimo metu, tiek teisme parodymus keitęs V.Vilkauskas galiausiai prisipažino įvykdęs tik keturis iš trylikos nusikaltimų. Ir dar vieną - iš dalies.

"Kauno diena" rašė, kad panašiai, kaip ir parodymus, šis ne kartą teistas sukčius linkęs keisti ir savo vardą bei pavardę. Į naujausią jo bylą sugulusių įvykių metu jis buvo Viktoras Leonovas. Juo tapo, atlikęs bausmę už ankstesnius nusikaltimus. Už pastaruosius jis dar buvo nuteistas kaip Kęstutis Vilkauskas. O po skyrybų su sutuoktine, kurią vedė su pirmaisiais laisvės gurkšniais ir pasiėmęs jos pavardę tapo Leonovu, jis ir vėl panoro būti Vilkausku. Bet naująjį savo vardą – Viktoras pasiliko.

Suklaidino įvaizdis

Viena iš V.Vilkausko aukų šioje didelio masto sukčiavimo byloje – buvusi kriminalinės žvalgybos pareigūnė Danutė Fedotova. Ir jai po tarnybos tapus verslininke – atidarius kavinę Saugumo departamento kaimynystėje, kaip ir kitoms moterims iš įvairių Lietuvos miestų, V.Vilkauskas siūlė bendrus verslus. Tačiau viskas baigėsi tuo, kad iš jų apgaulės būdu buvo pasisavintos didelės pinigų sumos.

"Mano žiniomis, nuo jo Lietuvoje nukentėjo 35 žmonės. Dar yra tokių ir Rusijoje", – tokia buvo D.Fedotovos parodymų teisme pradžia. Ji pasakojo, kad pažintis su V.Vilkausku prasidėjo nuo netikėtos jo žinutės pažinčių svetainėje draugai.lt. Kaip vėliau paaiškėjo, iki tol jis buvo surinkęs apie ją nemažai informacijos, nes jau per pirmą susitikimą viską apie ją žinojo.

Iš pradžių V.Vilkauskas pasiūlė D.Fedotovai, kaip buvusiai pareigūnei, bendrą verslą plečiant jo saugos tarnybos Londone veiklą, įkuriant šios biurus kitose šalyse. D.Fedotovai net nekilo įtarimų, kad būsimas jos verslo partneris galėjo suklastoti šios, kaip paaiškėjo vėliau, neegzistuojančios tarnybos puslapį internete. Jis vilkėjo kažkokią nematytą uniformą ir važinėjo automobiliu su herbais bei švyturėliais. Kaip paaiškėjo vėliau, šią uniformą jam pasiuvo viena Prienų siuvėja, o minėta atributika automobilį papuošė vieno Jonavos autoserviso darbuotojai. Su Norvegijoje gyvenančiu savo broliu patikėjusi šiuo V.Vilkausko įvaizdžiu, D.Fedotova nuvežė jam į Marijampolę 15 tūkst. eurų – bendro verslo pradžiai, įkuriant padalinį Norvegijoje.

Ieškojo pagalbos ir Seime

Tačiau didžiausių nuostolių D.Fedotova patyrė susigundžiusi pirkti V.Vilkausko siūlomus mobiliuosius telefonus už perpus mažesnę nei rinkos kainą. Sumokėjusi 5 tūkst. eurų avansą, ji per V.Vilkausko nurodytą terminą surinko ir likusius 29 tūkst. eurų. Skolindamasi buvusi pareigūnė net įkeitė mamos butą.

D.Fedotova teigė, kad šiuos pinigus V.Vilkauskui vežusi kartu su draugu iš Irako. Tačiau buvo V.Vilkausko sekama nuo pat Vilniaus, nes, vos pasiekus Kauną, šis paskambino ir ėmė priekaištauti, kodėl ji veža pinigus ne viena. Esą jos palydovo niekas į sandėlį, kuriame – telefonai, neįleis. Po šio skambučio ji išlaipino savo bendrakeleivį degalinėje. Ir tęsė kelionę viena. Tačiau V.Vilkauskas netrukus perskambino, kad pats atvykti negalės – atvažiuos telefonų savininkas. Jai laukiant šio V.Vilkausko nurodytoje vietoje – prie terminalų, esančių už "Megos", atėjo kitas šios bylos teisiamasis Alfredas Grigutis, kurio ji iki tol nepažinojo. Šis, įsėdęs į jos automobilį, išsitraukė pistoletą. Ir liepė važiuoti tiesiai. Ji važiavusi 120 km/val. greičiu, kol bendrakeleivis liepė sustoti. Ir pagrobęs jos turėtus 29 tūkst. eurų pasišalino.

Apie šį įvykį D.Fedotova teigė pranešusi policijai tik po konsultacijų su buvusiu savo viršininku iš Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės žvalgybos valdybos ir tuomečiu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Vytautu Baku. Tačiau tik beveik po metų, kai V.Vilkauskas buvo sulaikytas dėl kito nusikaltimo, bylos duomenimis, per tą laiką jų galimai įvykdęs dar apie dešimt.

Fantazijos netrūko

Be D.Fedotovos, nukentėjusiomis šioje byloje yra pripažintos dar devynios moterys.

Bylon sugulę įvykiai prasidėjo tais pačiais 2015-aisiais, kai V.Vilkauskas buvo paleistas į laisvę ir netrukus įtikino vieną iš savo aukų tapti dalininke, statant tariamą globos įstaigą. Paskui šiai moteriai pasiūlyta investuoti į džiovintų vaisių verslą. Tačiau tam jau ankstesnės kelių šimtų eurų investicijos buvo per maža. Jau reikėjo kelių tūkstančių. Iš viso iš šios aukos apgaule išviliota daugiau kaip 30 tūkst. eurų.

Kitai nukentėjusiajai pasiūlyta pirkti Švedijoje vištieną ir perparduoti ją brangiau Irane. Ir ši, patikėjusi tokiais V.Vilkausko svaičiojimais, prarado beveik 40 tūkst. eurų. Be to, susigundė ir kita jo idėja – tapti neva Latvijoje steigiamo etnografinio žvejų kaimo dalininke. Ir investavo į tai dar didesnę pinigų sumą.

Be D.Fedotovos brolio, į V.Vilkausko pinkles įkliuvo ir dar pora jo verslo idėjomis patikėjusių vyrų.

Sustabdytas laiku?

V.Vilkauskas buvo sulaikytas 2018-ųjų rugsėjį. Ir taip galimai užbėgta už akių jo planuotiems naujiems nusikaltimams, nes tada jis vos prieš savaitę pagal Darbo biržos siuntimą buvo įdarbintas Lietuvos samariečių draugijoje socialiniu darbuotoju. Neatmetama tikimybė, kad V.Vilkauskas tada taikėsi slaugyti pasiturinčius senelius. Bet iš pradžių buvo pasiųstas dirbti su socialinės rizikos šeimomis.

Dar viena jo auka tada tapo 40-metė verslininkė, su kuria V.Vilkauskas taip pat susipažino pažinčių portale draugai.lt. Ir po vos kelių pažinties dienų apgaule iš jos išviliojo 12 tūkst. eurų. Nukentėjusioji tada policijai teigė, kad, įgavęs pasitikėjimą, internetinis draugas pasisiūlė jai padėti įsigyti verslui reikalingas patalpas. Esą žino tokias nebrangiai parduodamas iš varžytinių. Minėti 12 tūkst. eurų tebuvo avansas.

Šiai savo aukai V.Vilkauskas prisistatė vienos užsienio kovos su kontrabanda tarnybos darbuotoju. Ir net rodė savo nuotrauką su kažkokia, anot apgautosios, svetimos valstybės uniforma. Kitoms savo aukoms iš ankstesnių bylų V.Vilkauskas buvo prisistatęs ir JAV lietuviu, ieškančiu moters nuo 40 iki 60 metų verslui ir šeimai kurti, ir prekeiviu deimantais, ir teisininku. Viena iš jų net pardavė tėvų namą ir nunešė su šiuo aferistu pareiškimus tuoktis. Tačiau jaunikis į vestuves neatvyko.

V.Vilkauskas yra studijavęs Policijos akademijoje ir tarp ankstesnių savo teistumų baigęs Lietuvos sporto universitete edukologijos bakalauro studijas, Šiaulių universitete studijavęs Socialinės globos ir negalios skyriuje, o tarptautiniame Ukrainos universitete įgijęs socialinio darbo magistro laipsnį.

Spekuliavo ir žinomais vardais

Kartu su V.Vilkausku naujausioje jo byloje prieš teismą stojo ne tik jau minėtas A.Grigutis, šiuo metu atliekantis bausmę už panašias taip pat plačiai nuskambėjusias aferas, todėl, kaip ir nuosprendžio suimtas laukiantis V.Vilkauskas, atvežamas į posėdžius su antrankiais.

Tarp šios bylos kaltinamųjų yra ir viena moteris – Raminta Aleknavičienė. Ji kaltinama sukčiavimu, turto pasisavinimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu. Tačiau, kaip teismui teigė D.Fedotova, ir ši teisiamoji – V.Vilkausko auka, nesuvokusi, ką daro. Jis pats apibūdinęs kartą D.Fedotovai R.Aleknavičienę kaip vištą, dedančią jam auksinius kiaušinius.

Neatmetama tikimybė, kad V.Vilkauskas tada taikėsi slaugyti pasiturinčius senelius.

Ketvirtas šios bylos kaltinamasis Darius Bacevičius iš Kauno rajono, kaip ir R.Aleknavičienė laukiantis nuosprendžio laisvėje. Viena liudytoja teisme pasakojo, kad V.Vilkauskas jai šį sukčiavimu kaltinamą asmenį pristatė kaip generalinio prokuroro pavaduotoją. Su V.Vilkausku ją, tuo metu besibylinėjusią su kitais verslininkais ir ieškojusią pagalbos, supažindino D.Fedotova. Pats V.Vilkauskas tada šiai liudytojai prisistatė Interpolo specialiuoju agentu. Ir už būsimą pagalbą paprašęs 3 tūkst. eurų. Bei pasisiūlęs suvesti su tuo metu ne per seniausiai generaliniu prokuroru paskirtu Evaldu Pašiliu. Bet, kai ji prasitarė, kad šį pažįsta, nes abu – iš Ukmergės, atvedė jai minėtą "E.Pašilio pavaduotoją". Šis pažadėjo padėti, todėl V.Vilkauskas jau pareiškė, kad tai jai kainuos jau 10 tūkst. eurų. Paskui skambino be perstojo, bet ji atsakiusi, kad dar pagalvos, ir daugiau telefonu V.Vilkauskui neatsiliepė.

Prokurorė pasiūlė D.Bacevičiui, kuris vienintelis iš šios bylos kaltinamųjų visiškai pripažino savo kaltę, šešis mėnesius laisvės atėmimo, atidedant šios bausmės vykdymą trejiems metams ir įpareigojant tiek laiko būti nuo 22 iki 6 val. namuose bei neišvykti iš gyvenamosios vietos be Probacijos tarnybos leidimo. R.Aleknavičienę, kuri pripažįsta tik vieną iš trijų jai inkriminuojamų nusikaltimų – apgaulingą apskaitos tvarkymą, siūloma pasiųsti už grotų trejiems metams ir aštuoniems mėnesiams. Tokia pati bausmė, subendrinant ją su ankstesniu nuosprendžiu, paskirta ir dar neatlikta bausme, pasiūlyta ir A.Grigučiui, kuris vienintelis kategoriškai neigia savo kaltę.

Dar ne pabaiga

D.Fedotovos, bandžiusios atgauti iš V.Vilkausko savo pinigus, pasitelkus pagalbon Kauno gaujų atstovus, byla dėl pandemijos įstrigusi Kauno apylinkės teisme.

Ikiteisminio tyrimo metu parodymų nedavusi D.Fedotova, kaip ir kartu su ja teisiami trys Kauno gaujų atstovai, vienas iš kurių – su Daktarų grupuote sieto mafijos veterano, pravarde Kukas, sūnus, sekantis tėvo pėdomis, dar neapklausti.

Remiantis kaltinamuoju aktu, kartu su D.Fedotova teisiami Kauno "berniukai" 2018-ųjų rugpjūtį, dienos metu, prekybos centro "Savas" automobilių aikštelėje jėga įsisodino V.Vilkauską į savo automobilį ir nusivežė į Kleboniškio mišką. Ten iš pagrobtojo, dalyvaujant ir D.Fedotovai, reikalauta grąžinti 40 tūkst. eurų skolą. Reikalavimus lydėjo spyriai bei smūgiai kumščiais ir pagaliu.

Anot V.Vilkausko, jam grasinta ir ginklu. Vėliau iš jo atimti turėti brangiausi daiktai. O pats apiplėštasis nuvežtas į vieną Islandijos plento garažą – pas pažįstamą automobilių meistrą. Ir ten kurį laiką kalintas, nuleidus jį į garažo duobę. Galiausiai nuspręsta konfiskuoti V.Vilkausko pagrobimo vietoje likusį jo automobilį, kuris po kurio laiko rastas sudaužytas – manoma, kad po avarijos, apie kurią nebuvo pranešta.

Paties V.Vilkausko teigimu, už jam surengtą egzekuciją D.Fedotova jo akyse atsiskaitė su savo talkininkais 200 eurų ir alaus pakuote. Už savavaldžiavimą, naudojant psichinę ar fizinę prievartą, kuo šiandien yra kaltinama D.Fedotova ir jos bendrininkai, gresia areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Proto balsas

Proto balsas portretas
Cirkas o ne byla. A matet kaip ta buvus pareigune atrodo? Kaip stoties k... apie ka cia? Tiek saibu atydave. Is kur jos pas tokia ?? Priviulpe? Mafijozai surenge ekzikucijabiz alaus pakuote ir 200 eur :))) nejuokinkyt. Koks teisingumas. Girti mentai suvarte toki kaltinama akta kad net nebejuokinga. Supistas aferistas o bl advokato normalaus neturi net. :)) nh pakazuha. Neturyt ka rasyt.

TEISINGUMAS LIETUVOJE YRA

TEISINGUMAS  LIETUVOJE YRA portretas
Gerbiami zmones................. vienisos mamos su neigaliais vaikais, neigalus zmones, kiti zmones, kurie esate nukenteje nuo sito asmens, NEBIJOKITE KREIPKITES I TEISESAUGA. NEBIJOKITE .... SVARBIAUSIA NEBIJOKITE

dvygubi standartai

dvygubi standartai portretas
Lietuvoje uz zmogzudyste retai tiek duoda. O cia ziopliai savo noru atidave pinigus ir tiek supyle.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių