Gimtadienio „dovana“ žudikui: pagrindinis liudytojas bus atvesdintas prievarta

Kauno apygardos teisme, nagrinėjančiame mįslingą konfliktą Aukštuosiuose Šančiuose, per kurį buvo nušautas devyniolikmetis Markas K., šiandien tikėtasi sužinoti daugiau kaip puspenktų metų slėptą paslaptį. Tačiau kartu su nužudytuoju tada buvęs R.K. posėdyje nepasirodė, bet jo belaukiant buvo pagarsinti kito liudytojo parodymai, ką R.K. buvo šiam prasitaręs.

Mįslingas sesers vaidmuo

Kaip jau rašyta, ši tragedija įvyko 2015-ųjų gegužės 27-osios vakare Markui K. su draugais švenčiant paskutinį skambutį įprastoje jų susibūrimo vietoje – prie vienos Medvėgalio gatvės 29-ąjį numerį turinčio devyniaaukščio laiptinės, kurioje vienas iš jų gyveno.

Kaltinimai tyčia nužudžius Marką K. bei pasikėsinus į jo keleivio R.K. gyvybę, o po to – ir į kitus šių draugus, vieną peršaunant, o kitam sužalojant galvą pistoleto rankena, pareikšti jau penkis kartus teistam Ryčiui Gudynui, kuriam šiandien sukako 28-eri. Bylon sugulusių įvykių metu jis ne per seniausiai buvo paleistas į laisvę iš Pravieniškių pataisos namų.

R.Gudynas, kaip ir kitas teisiamasis – jo 22-ejų metų brolis Deividas Ščesnavičius, kaltinamas tik viešosios tvarkos pažeidimu, gyveno toje pačioje Medvėgalio gatvėje.

Minėtas liudytojas, kurio parodymai, nepavykstant jo prisišaukti į teismą, šiandien pagarsinti, ikiteisminio tyrimo metu pasakojo prieš Marką K. pakirtusį šūvį buvęs su draugais vietinės mokyklos stadione. Ten susitiko ir nepilnametę teisiamųjų seserį su drauge. Ši esą pravardžiavo kartu buvusį jo draugą ir šį pastūmė. Po ko jis nepilnametę pagavo ir pargriovė.

Po to liudytojas su draugais patraukė prie minėto Medvėgalio gatvės devyniaaukščio. Ten turėjo atvažiuoti ir Markas K. su R.K. Pasigirdus jų automobilio burzgimui, teisiamųjų seserį stadione pargriovęs draugas išėjo atvažiuojančiųjų pasitikti. Netrukus pasigirdo garsas panašus į petardos sprogimą. Pasidomėjus, kas vyksta, išėjusiojo pasitikti draugo link ryžtingai ėjo, kaip paaiškėjo vėliau, D.Ščesnavičius, netrukus trenkęs draugui į veidą ir puolęs bėgti. Užpultajam sušukus: „Gaudykit!“, mušeiką puolė vytis ir visa prie laiptinės susirinkusi jų kompanija. Tuo metu pasigirdo dar vienas į petardos sprogimą panašus garsas, po kurio Marko K. automobilis, prie kurio stovėjo, kaip paaiškėjo vėliau, R.Gudynas, staigiai apsisukęs nurūko dideliu greičiu. Tada puolė bėgti ir R.Gudynas. O besivejantiems pagavus D.Ščesnavičių, paaiškėjo, kad R.Gudynas šaudo iš gana masyvaus pistoleto – prie parduotuvės jo taikiniu tapo prieš tai jaunesniojo brolio muštas liudytojo draugas.

Trūkstančią šio pasakojimo dalį galimai papildo R.K. parodymai, duoti netrukus po išpuolio. Iš karto po jo R.K. teigė esą buvo šauta į Marko K. automobilio saloną be jokios priežasties. Tačiau kitą dieną, kai jau buvo žinoma, kad Markas K. neišgyveno, R.K. jau pasakojo, kad prieš nuaidint pražūtingiems šūviams su broliais buvo ir jau minėta jų nepilnametė sesuo. Šiai galimai kažką broliams pasakius, jie tarpusavyje taip pat persimetė keliais žodžiais ir R.Gudynas pradėjo šaudyti.

Anot jau minėto liudytojo, kurio parodymai šiandien pagarsinti bergždžiai laukiant jau į antrą posėdį neatvykstančio R.K., šis jam telefonu buvo prasitaręs, kad R.Gudynas pradėjo šaudyti, kai jis šiam kažką atsakė į kažkokį jo paklausimą. Belieka priminti, kad R.Gudynas šio išpuolio metu vos prieš mėnesį buvo paleistas iš Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos.

Neigė, kad nušovė tyčia

Kaip jau rašyta, stojęs prieš teismą R.Gudynas neigė padaręs jam inkriminuojamus nusikaltimus tyčia.

R.Gudynas/Vilmanto Raupelio nuotr.

Esą tą vakarą, paprašyti mamos, jiedu su broliu Deividu ieškojo dingusios trylikametės sesers. Ir į šios paieškas jis dėl viso pikto pasiėmė prieš savaitę iš nepažįstamo asmens prie vienos Aukštųjų Šančių parduotuvės atimtą ginklą. Nes po minėto įvykio jautėsi nesaugus. O buvo priverstas tą vakarą šiuo ginklu pasinaudoti, nes netikėtai pateko į spąstus. Einant pro vieną Medvėgalio gatvės devyniaaukštį, iš kiemo gilumos jo ir brolio atžvilgiu pasigirdo grubūs link jų artėjančio nepažįstamojo šūksniai. Kai jis šiam atsikirto, nepažįstamojo taikiniu tapo brolis. Beveik tuo pačiu metu iš už nugaros pasigirdo ir automobilio, su kuriuo jie prieš tai prasilenkė ir buvo nedraugiškai šio ekipažo nužvelgti, burzgimas. O, šiam sustojus, ir iš kiemo gilumos nuaidėjus komandai, panašiai į „čiupkit!“, iš ten jų pusėn puolė bėgti dar apie dešimt asmenų.

R.Gudynas tikino iš pradžių šovęs, tik norėdamas pagąsdinti. Tačiau, jo paleista kulka, kaip nustatė ekspertai, įlėkė į automobilio saloną greičiausiai per pravirą durelių langą.

Antrą šūvį R.Gudynas teigė nukreipęs jau į galinį automobilio ratą. Esą, kai šios vairuotojas bandė pavyti jį bėgantį važiuodamas atbulas ir partrenkti.

R.Gudynas tikino ir prie kitoje gatvės pusėje esančios parduotuvės, kur brolį spardė jį paviję Marko K. draugai, šovęs tik į žemę. Nors ir vienam iš ten buvusiųjų buvo peršautos kojos. O trenkęs kitam brolio užpuolikui ginklo rankena per galvą, nes šis, kitiems po šūvio išsilaksčius, ir toliau smurtavo.

Anot R.Gudyno, kuo viskas baigėsi – kad vienas nušautas, o du sužeisti, jiedu su broliu sužinojo tik vėliau, kai pabėgę iš Lietuvos, apsilankė vienoje Berlyno, kuriame beveik dvejus slapstėsi, interneto kavinėje. O ginklu, kuriuo darė nusikaltimus, jis atsikratė dar tą patį vakarą – įmesdamas šį į šiukšlių konteinerį prie savo namų.

Jau du kartus teistas jaunesnysis R.Gudyno brolis D.Ščesnavičius, kuriam bylon sugulusių įvykių metu buvo septyniolika, taip pat nepripažįsta padaręs viešosios tvarkos pažeidimą. Jis kaltinamas sudavęs Marko K. draugui, ėjusiam pasitikti nužudytojo, kumščiu į veidą. Anot D.Ščesnavičiaus, jis tik gynęsis, nes buvo užpultas pirmas.

Tiesos nežino ir tėvas

Atvykęs į apklausą teisme iš užsienio, minėtas Marko K. draugas jau teigė, kad neprisimena D.Ščesnavičiaus smūgio, apie kurį iš karto po įvykio pasakojo ikiteisminio tyrimo teisėjui. Esą šį užgožė vėliau nuaidėję šūviai. Per jau minėtą incidento tęsinį prie parduotuvės šiam prieš tai su teisiamųjų seserimi stadione besistumdžiusiam asmeniui buvo peršautos kojos.

Marko K. tėvas teisme teigė, klausęs tą vakarą R.K. atvežusio į namus jau nebegyvą sūnų, pervertą kulkos, kiaurai perskrodusios automobilio dureles, bet dar vairavusį iki Alšėnų gatvės, nors posūkyje į ją jau liepęs R.K. laikyti vairą, nes jam temsta akyse, kas atsitiko. Tačiau, sūnaus bendrakeleivis daugiausiai kalbėjo apie tai, kaip jam pačiam pavyko išvengti tragiško likimo, nes pistoleto vamzdis, įkištas per pravirą automobilio langą, tada buvo nukreiptas jam į pilvą. Bet jam kažkaip pavyko anksčiau už šūvį kilstelti kūną. Paleista kulka kliudė tik šlaunį.

Marko K. tėvas taip pat buvo įsitikinęs, kad greičiausiai šūviai – iš pradžių į sūnaus bendrakeleivį, o po to – ir į sūnaus pusę, nuaidėjo po to, kai kažkas buvo pasakyta ar atsakyta. Tačiau jo sūnus šio tragiškai pasibaigusio konflikto priežastimi būti negalėjo, nes jis ne tik, kad nevartojo alkoholio, bet ir, kilus konfliktams, sugebėdavo užgesinti visus barnius ir visus sutaikyti. O tą lemtingą vakarą, jis, tėvo žiniomis, turėjo būti pas savo merginą. Tačiau R.K. paprašė jį nuvežti į jau minėtą paskutinio skambučio šventės pratęsimą.

Iš teisiamųjų Marko tėvai prašo pusės milijono eurų moralinio atlygio. Kiti nukentėjusieji jokių ieškinių nepareiškė.

O šiandien jau antrą kartą nesulaukus posėdyje R.K., kuris prieš perduodant bylą teismui skubiai išvyko į užsienį, tačiau šiuo metu jau grįžęs į Lietuvą, į kitą posėdį nuspręsta jį atvesdinti prievarta.

Iškalbingas šleifas

D.Ščesnavičius kaltinamas įvykdęs viešosios tvarkos pažeidimą, už kurį šiuo metu teisiamas, per anksčiau teismo jam skirtos bausmės už turto prievartavimą atidėjimą, dėl ko po išpuolio Medvėgalio gatvėje buvo pasiųstas jos atlikti į Pravieniškių pataisos namus-atvirąją koloniją.

Iš jos D.Ščesnavičius buvo paleistas šį balandį – teismui dar tebenagrinėjant Marko K. nužudymo bylą. Ir dabar ateina į jos posėdžius iš namų. Nors praėjusiame, kaip ir R.K., nepasirodė, bet šiandien – taip pat su policijos pagalba jau atvyko.

D.Ščesnavičius/Vilmanto Raupelio nuotr.

Paskui vyresnįjį D.Ščesnavičiaus brolį R.Gudyną, kuris per išpuolį prieš Marką K. bei jo draugus taip pat vos prieš mėnesį buvo paleistas iš Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos, tuo metu vilkosi dar skandalingesnis šleifas. Tačiau, tai paaiškėjo daug vėliau.

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama dar viena byla, kurioje R.Gudynas kaltinamas, atlikdamas Pravieniškėse penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už plėšimą bei vagystę, kelerius metus – iki paleidimo į laisvę 2015-ųjų balandį dalyvavęs ten veikusio nusikalstamo susivienijimo veikloje. Ir pasikėsinęs kartu su kitais kaliniais dėl savanaudiškų paskatų nužudyti tris kitus ten pat bausmę atliekančius bejėgiškos būklės asmenis, juos kankinant ar kitaip itin žiauriai. Viena iš aukų taip ir neatsigavusi po šio išpuolio už metų mirė. R.Gudynas minėtoje byloje kaltinamas ir nesunkiu kito kalinio, kuris taip pat buvo bejėgiškos būklės, sveikatos sutrikdymu – taip pat itin žiauriai bei dėl savanaudiškų paskatų.

Nors R.Gudynas neprisipažįsta dėl šių jam inkriminuojamų nusikaltimų, kaltinimai jam, kaip ir kitiems už grotų veikusio nusikalstamo susivienijimo nariams, pareikšti, remiantis kitų kalinių, sutikusių bendradarbiauti su teisėsauga, parodymais.

Už minėtus nusikaltimus už grotų, kaip ir už Marko K. nužudymą bei pasikėsinimą į jo draugus, R.Gudynui gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki 20 metų arba iki gyvos galvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Shadow

Shadow portretas
To LAIKYKIS... ką giedotum, gaidį, kai tavo vaiką koks nedakruštas daunas nušautu ? Laikykis matai jam... jei ne tie"demokratiški" įstatymai, kurie tokius kaip pats ir tie nedakrušos broliai nuo skirtingų patinų, gina ir saugo nuo teisingumo, pastatei prie sienos ir su armatūros gabalu, nes ant tokių ir švino gaila. Gyvenate kaip utėlės ir dar balsą keliate...

Pupa

Pupa portretas
KOPŪSTAS lygtynumą?tau gal su galva negerai,tokiem kaip jie tik iki gyvos galvos..jei tau taip nutiktų ar tavo artimiems pažiūrėčiau kaip KUKUOTUM tada

Anonimas

Anonimas portretas
Tokius veikėjus reikėtų uždaryti ir užmiršti,prisimint kai pradės smirdėti.Kopūstai irgi greitai pasmirsta.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių