Pereiti į pagrindinį turinį

Kada Kauno politikas sumokės mokesčius?

2016-09-10 11:12

Kauno miesto tarybos nario Židrūno Garšvos rūpesčiai dėl jo bendrovės, kaip įtariama, nesumokėtų mokesčių valstybei vis dar nesibaigia. Dar pavasarį politikas apskundė nepalankų teismo sprendimą, tačiau iki šiol nėra paskirta posėdžio data.

Ž. Garšva
Ž. Garšva / Tomo Raginos nuotr.

Nuslėpti milijonai

"Kauno diena" rašė, kad dar vasario pabaigoje Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė nepalankų sprendimą vieno turtingiausių Kauno politikų laikomo Ž.Garšvos bendrovės "Dextera" byloje. Teismas paliko galioti Mokestinių ginčų komisijos prie Vyriausybės sprendimą, kuriuo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atlikto patikrinimo išvados meta šešėlį apie nuslėptus mokesčius.

Dar pirmosiomis kovo dienomis Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą pasiekė bendrovės skundas. "Dextera", kurios generalinis direktorius ir vienas akcininkų yra Ž.Garšva, siekia atsikratyti VMI priskaičiuotų įpareigojimų. "Kauno diena" rašė, kad pagal padarytus pažeidimus bendrovė valstybei turėtų sumokėti daugiau kaip 2,4 mln. litų (695 tūkst. eurų) gyventojų pajamų mokesčio, baudų ir delspinigių.

"Bylų nagrinėjimo eilės Lietuvos vyriausiame administraciniame teisme siekia 12 mėnesių. Ši byla greičiausiai bus nagrinėjama jau 2017 m.", – informavo teismo atstovė Neringa Lukoševičienė.

Ji nurodė, kad Ž.Garšvos įmonės mokesčių bylą nagrinės teisėjas Dainius Raižys, o teisėjų kolegija paaiškės netrukus prieš bylos nagrinėjimą.

Teisėjams teks narplioti kelerių metų senumo Kauno tarybos nario įmonės verslo sandorius, kuriuos patikrinę inspektoriai suskaičiavo apie 500 tūkst. eurų nuslėptų mokesčių, analizavo jo ir sutuoktinės keliones į kurortus įmonės lėšomis, žemės sklypo pardavimo žaidimus, dosnų atlygį už konsultavimą paties savęs ir kitus lėšų nestokojančios bendrovės žingsnius.

Darbinės-pramoginės kelionės?

Inspektoriai atkreipė dėmesį į politiko pomėgį su žmona keliauti įmonės lėšomis, tačiau jiems pritrūko įrodymų, kad keliauta tikrai darbo reikalais. Pagal Lietuvos įstatymus darbuotojams, o tokiais tikrinamuoju periodu buvo Ž.Garšva su jo žmona, apskaičiuojant apmokestinamąjį pelną ir iš jo išskaitant komandiruotės sąnaudas, būtina turėti įrodymų, kad darbuotojai atliko darbo funkcijas, tarnybinį pavedimą ar kėlė kvalifikaciją.

Šitaip keliavo ne tik bendrovės dabartinis generalinis direktorius su sutuoktine, bet ir dar kitas akcininkas – taip pat su sutuoktine. Kelionių geografija išties buvo įspūdinga – Vietnamas, Turkija, Jungtinės Amerikos Valstijos.

Patikrinimo metu nenustatytos verslininkų darbus patvirtinančios sutartys ar kiti dokumentai, bylojantys apie bendrovės ryšius su Turkijos Respublikoje registruotomis įmonėmis, nenurodyti net įmonių pavadinimai.

Panaši situacija ir kelionėje į Vietnamą. Įsakyme išvardytos kelios šalies įmonės, tačiau pritrūko dokumentų, įrodančių, kad būta kokių nors verslo ryšių ir su tos šalies įmonėmis. Identiška situacija ir kelionėje į Jungtines Amerikos Valstijas: nurodomas tikslas – dalyvavimas parodose, tačiau jokių sutarčių ar kitų dokumentų, kad būtų buvęs koks nors verslo interesas.

Pelningi viražai

Pro tikrintojų akis neprasprūdo dar vienas įdomus "Dexteros" akcininkų, tarp kurių yra ir Ž.Garšva, žingsnis. Tų pačių akcininkų rūpesčiu buvo įkurta dar viena bendrovė "Dextera Holding". Kapitalas suformuotas akcininkų įnašais į sąskaitą banke.

Inspektorių vertinimu naujai įkurta įmone buvo pasinaudota kaip tarpininke, siekiant nuslėpti gyventojų pajamų mokestį išmokant dividendus. Remiantis dokumentais, Ž.Garšvai išmokėjus 5,6 mln. litų valstybės kišenė nepasipildė 1,1 mln. litų mokesčių.

Minimas ir dar vienas keistas "Dexteros" akcininko ir tuomečio vadovo žingsnis. Ž.Garšva buvo palikęs direktoriaus postą. Tiesa, neatsisakė reikalui esant konsultuoti įmonės. Keisčiausias šioje vietoje darbo užmokesčio kaip vadovo ir konsultanto santykis. Ž.Garšva bendrovei vadovavo už gana kuklų atlyginimą, o kaip konsultantas iš savo paties įmonės melžė 400 litų (beveik 116 eurų) už vieną konsultavimo valandą.

Ne mažiau stebinantis akcininko Ž.Garšvos ir jo sutuoktinės žingsnis – parduoti savo pačių bendrovei žemės sklypą. Paaiškėjo, kad beveik 2 mln. litų paklojusi už sklypą bendrovė "Dextera" gerokai permokėjo akcininkui, kadangi vėliau turtas buvo įvertintas tik 834 tūkst. litų.

Šis sandoris inspektorius sudomino ne tik dėl to, kad Ž.Garšva kartu su kitu akcininku savo bendrovei pardavė sklypą už gerokai didesnę sumą. Kilo įtarimų, kad už sklypo sandorį akcininkų gautos lėšos nebuvo apmokestintos, taigi Ž.Garšva ir kitas akcininkas galimai padarė žalą ne tik įmonei, kuri permokėjo už sklypą, bet ir valstybei, nes nebuvo sumokėti mokesčiai.

Komentaras

Židrūnas Garšva, Kauno miesto tarybos narys, įmonės "Dextera" generalinis direktorius

Kreipėmės į aukštesnės instancijos Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, nes mums mesti neteisingi kaltinimai. Todėl dažniausiai ir skundžiama. Smulkiau neminėsiu mūsų išdėstytų motyvų, nes tai konfidencialūs įmonės reikalai. Teismai, aukščiausios institucijos pasako teisingą išvadą, tik tada ir būna tiesa, o iki tol – tik interpretacijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų