Kamuolinių byloje – ir žlugęs pasikėsinimas į kitą „garsenybę“

Kauno apygardos teisme, narpliojančiame tik mažą dalį Kamuolinių grupuotei priskiriamų nusikaltimų, nesibaigia siurprizai. Tačiau prieš kai kuriuos iš jų priešnuodžiai jau rasti.

Medikų korupcijos šešėlis

Vieną iš tokių "bombelių" šią bylą nagrinėjantis teisėjas Algirdas Jaliniauskas "susprogdino" tik šią savaitę po pertraukos įvykusio naujo posėdžio pabaigoje. Ir vėl jį teko atidėti. Viena to priežasčių buvo mįslinga vieno iš advokatų, ginančių du iš septyniolikos teisiamųjų, liga.

Įvairūs kitų šios proritetine pripažintos bylos dalyvių negalavimai buvo tapę priežastimi vilkinti ją ir anksčiau. Dėl to A.Jaliniauskas kreipėsi į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Teirautasi, ar pagrįstai buvo išduotos medikų pažymos apie dviejų nuosprendžio laisvėje laukiančių šios bylos teisiamųjų negalavimus, dėl kurių teko atidėti suplanuotus posėdžius.

Gautas atsakymas, kad, atlikus neplaninius patikrinimus, nustatyta daugybė pažeidimų išduodant šias pažymas. O bendrovė "Pasirink", kuriai priklauso vieną iš jų išdavusi Kauno šeimos klinika, dėl to net įspėta.

Kadangi ir minėtas advokatas, dėl kurio mįslingos ligos sužlugo šios savaitės posėdis, anot A.Jaliniausko, taip pat dažnai pateikia tų pačių įstaigų, kuriose nustatyti pažeidimai, pažymas apie savo trumpalaikius dviejų trijų dienų negalavimus, nuspręsta kreiptis į jau minėtą tarnybą prie Sveikatos apsaugos ministerijos ir dėl jo teismui pateiktos pažymos. O jo ginamiesiems A.Jaliniauskas pasiūlė pasinaudoti valstybės skirtų advokatų, kuriuos suras teismas, paslaugomis.

Teisiamieji su tuo nesutiko ir pareiškė, jog jie geriau pasirūpins turimo advokato sveikata, kad šis daugiau nebekeltų problemų. Šis dviprasmiškas kaltinamojo akto, pasodinusio į teisiamųjų suolą šioje byloje net septyniolika kamuolinių, kontekste pareiškimas sukėlė ne tik pačių teisiamųjų, bet ir kitų juos ginančių advokatų juoką.

Giedrius Janonis

Skandalinga repeticija Hagoje

Ne per seniausiai paviešinus apie 200 puslapių šios bylos kaltinamąjį aktą, paaiškėjo, kad tarp potencialių teisiamųjų aukų buvo ir 2016-ųjų gruodį prie vieno Šilainių daugiabučio nušautas buvęs pasaulio bušido čempionas Remigijus Morkevičius, paskutiniaisiais gyvenimo metais labiau garsėjęs savo skandalingais išsišokimais negu pergalėmis ringe.

Paaiškėjo, kad tarp potencialių teisiamųjų aukų buvo ir 2016-ųjų gruodį prie vieno Šilainių daugiabučio nušautas buvęs pasaulio bušido čempionas Remigijus Morkevičius.

Kamuolinių grupuotės vadeiva Giedrius Janonis kaltinamas davęs nurodymą septyniems šaunamaisiais ginklais apginkluotiems savo pavaldiniams pamokyti R.Morkevičių dar prieš penkerius metus iki minėto vis dar neatskleisto jo sušaudymo – 2011-ųjų vasarą. Tai buvo siejama su kerštu Kamuolinių grupuotės nariui M.P., ne tik nesiskaičiusiam su jos lyderiais, bet ir sumušusiam paties G.Janonio giminaitį. O tuo metu R.Morkevičius buvo apsistojęs su M.P. Nyderlandų karalystėje – Hagoje.

G.Janoniui davus užduotį, nuvykus į Nyderlandus sulaužyti M.P. rankas, peršauti kojas, sužaloti stuburo slankstelius bei nupjauti ausį, septyniems "torpedoms" buvo nurodyta sužaloti ir kartu su juo esantį R.Morkevičių.

Gavę 4 tūkst. eurų kelionės išlaidoms, užduoties vykdytojai, pasiėmę grupuotei priklausiusius šaunamuosius ginklus, išvyko į Nyderlandus dviem automobiliais. Tačiau ten užduoties iki galo neįvykdė, nes, belaukiant pasaloje, į gatvę išėjo tik M.P. Į šį šauta keturis kartus, sunkiai sutrikdant sveikatą. Tai padarė nuosprendžio už grotų, kaip ir G.Janonis, laukiantis Artūras Osmankinas, pravarde Osama, bei Regimantas Jonušas, kuriam šiuo metu skirta švelnesnė kardomoji priemonė už suėmimą. Nusikaltimo metu jų panaudoti ginklai buvo įmesti į netoliese esantį vandens kanalą.

Prisišaukti nukentėjusiojo statusą turintį M.P. į Kauno apygardos teismą nepavyko. "Gyvenu užsienyje ir negaliu atvykti", – teigė jis elektroniniu paštu kiekvieno tokio bandymo metu, dėl to galiausiai buvo nuspręsta paviešinti M.P. ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus.

Vengia akistatos ir kiti

Buvo patenkintas ir kito nukentėjusiojo šioje byloje – A.P. prašymas apklausti jį nuotoliniu būdu.

Remiantis kaltinamuoju aktu, A.P. buvo sumuštas ir apiplėštas, vykdant G.Janonio bei kito Kamuolinių lyderio – Tomo Gaidankos nurodymą, 2011-ųjų lapkritį. Šią užduotį vykdė keturi iš teisiamųjų, gavę tam automobilį, ant kurio buvo uždėti svetimi valstybiniai numeriai.

Jame prie A.P. daugiabučio, laukiant patogaus momento – užsidėjus kaukes ir pasiėmus radijo ryšio stotelę, budėta ilgai. A.P. vis pasirodydavo ne vienas, o su drauge. Bent taip esantiems automobilyje bendrininkams pranešdavo vienas iš būsimų A.P. užpuolikų ketverto, budėjęs kitoje gatvės pusėje – taip pat su radijo ryšio stotele.

Galiausiai, nutaikius patogų momentą ir užpuolus A.P., paaiškėjo, kad iki galo negalima įvykdyti užduoties, nes auka buvo be grandinėlės ir laikrodžio, kuriuos buvo nurodyta iš jo atimti. Dėl to, sumušus A.P., iš šio pasisavintas sportinis krepšys ir rankinė. Iškraustyta ir A.P. piniginė, kurioje rasti 3 100 litų pasidalyti nusikaltimo vietoje.

Kaltinamasis šios bylos, įstrigusios Kauno apygardos teisme jau beveik devynis mėnesius, aktas grindžiamas ir su teisėsauga sutikusių bendradarbiauti kamuolinių parodymais.

Vienas jų, turintis Bebro pravardę, taip pat prašė jį apklausti, naudojant vaizdo konferencijos įrangą. "Dėl patiriamos įtampos ir streso dalyvauti teismo posėdyje būtų problemiška – balandžio pabaigoje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl grasinimų man ir mano artimiesiems. Esu atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagrindinėje byloje, iš kurios atskirta dalis nagrinėjama Kauno apygardos teisme. Ir visi šios kaltinamieji, kuriuos pažįstu daugiau kaip 30 metų, figūruoja ir anoje byloje", – teigė savo prašyme, kurį Kauno apygardos teismas gavo prieš pustrečio mėnesio, minėtas liudytojas.

Pusė teisiamųjų – narve

"Kauno diena" rašė, kad į šią Kauno apygardos teismui perduotą iš pagrindinės Kamuolinių grupuotės bylos sugulė tik šeši jų nusikalstamos veikos epizodai.

Trys įvykdyti 2010–2011 m. Dar tiek pat – 2017–2018 m. Pastarieji daugiausia susiję su kratų, lydėjusių plačiai nuskambėjusius kamuolinių sulaikymus 2018-ųjų balandį, rezultatais.

Kartu su jau du kartus (pirmą – dar 1992-aisiais, esant nepilnamečiu) teistu 44-erių G.Janoniu, nuo kurio pravardės Kamuolys kilęs ir grupuotės pavadinimas, nuosprendžio už grotų laukia ir T.Gaidanka, Deividas Čereška, Andrius Juodis, Genadijus Ževžikovas, A.Osmankinas bei Genadijus ir Rolandas Borisovai.

Likę devyni šios bylos teisiamieji: Tauras Grinius, Andrius Guoga, Justinas Jašinskas, R.Jonušas, Mindaugas Lukauskas, Eligijus Maželis, Marius Navickas, Nerijus Venslavičius ir Edgaras Meizeraitis, atėjęs į vieną šios bylos posėdį su Šiaurės Korėjos lyderio kauke, šiuo metu yra laisvėje.

Kaltinimai jiems pareikšti įvairūs: neteisėtas laisvės atėmimas, veikiant organizuotoje grupėje ir panaudojant fizinį smurtą, pasikėsinimas sunkiai sutrikdyti sveikatą visuotinai pavojingu būdu bei sunkus sveikatos sutrikdymas minėtomis aplinkybėmis, plėšimas, panaudojant šaunamąjį ginklą ar pagrobiant didelės vertės turtą, nesunkus sveikatos sutrikdymas kankinant ar kitaip itin žiauriai, neteisėtas disponavimas šaunamaisiais ginklais ir jų kontrabanda į užsienį turint tikslą ten įvykdyti nusikaltimą, dokumentų klastojimas bei jų pagrobimas ar panaudojimas nusikalstamais tikslais.

Nė vienas iš septyniolikos teisiamųjų savo kaltės nepripažįsta. Ir lig šiol neteistas tik vienas iš jų – N.Venslavičius. Kiti teisti jau ir po penkis kartus. Ir nuosprendžius jiems yra skelbę ne tik Lietuvos, bet ir Vokietijos, Švedijos bei Norvegijos teismai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

..

.. portretas
Kamuoliniai bespridelscikai

Idomu kur tas M.P

Idomu kur tas M.P portretas
Gyvena Hagoj?

Minde

Minde  portretas
Tas nuotraukoi be kaukes va kur nusikaltimas !!!
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių