Kamuolinių lyderiai artimiausiu metu laisvės nematys?

Nepaisant to, kad už grotų tebelaikomi Kamuolinių grupuotės atstovai su savo vadeiva Giedriumi Janoniu  priešakyje jau buvo pradėję viešai derėtis dėl užstato, paleidžiant juos į laisvę, dydžio, paskutiniu momentu nuspręsta surengti specialiuosius posėdžius dėl jų suėmimo pratęsimo.

Teisiniai spąstai

Kaip jau rašyta, ši sudėtinga situacija susidarė Lietuvos apeliaciniam teismui, kuriam G. Janonis su savo parankiniais Deividu Čereška, Tomu Gaidanka ir Genadijumi Borisovu apskundė eilinį jų suėmimo pratęsimą dar prieš pustrečių metų Kauno apygardos teismui perduotoje jų byloje, konstatavus, kad jiems jau nepateisinamai ilgai taikoma ši griežčiausia kardomoji priemonė. Ir priimta nutartis jos pratęsimą dar trims mėnesiams sumažinti iki mėnesio, t. y. G. Borisovui – iki gegužės 15-osios imtinai, o likusiems trims – iki gegužės 17 d.

Toks sprendimas priimtas, motyvuojant, kad pernelyg ilgas jų suėmimas yra neadekvatus gresiančiai bausmei. Pavyzdžiui, maksimali bausmė, gresianti G. Janoniui šioje byloje, – laisvės atėmimas iki dvylikos metų, o jis jau yra joje suimtas daugiau kaip ketverius metus, taigi trečdalį bausmės jau yra atlikęs.

Minėta byla buvo išskirta iš didžiosios Kamuolinių nusikalstamo susivienijimo bylos ir perduota Kauno apygardos teismui, siekiant ir toliau laikyti G. Janonį bei jo parankinius už grotų, nes ikiteisminio tyrimo metu įtariamieji negali būti suimti daugiau kaip pusantrų metų.

Tačiau iš didžiosios išskirta minėta 63 tomų byla teisme įstrigo ir dėl prasidėjusios pandemijos, ir dėl dalyvių gausos, vien teisiamųjų joje – septyniolika. Ir tai sudarė galimybę vilkinti šį teismo procesą įvairiais būdais. Dėl to pusę suimtųjų, perduodant ją teismui, dėl jau minėtų Apeliacinio teismo nurodytų motyvų teko paleisti į laisvę.

Stringa ir didžioji byla

Tačiau šiemet kovą tam pačiam Kauno apygardos teismui buvo perduota ir didžioji Kamuolinių nusikalstamo susivienijimo byla, kurią sudaro 424 tomai ir joje – 59 kaltinamieji 51 nusikaltimu.

Šioje byloje G. Janoniui už nusikalstamo susivienijimo organizavimą ir vadovavimą jam jau gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Todėl Apeliacinis teismas, priimdamas nutartį sutrumpinti jo bei kitų Kamuolinių suėmimo pratęsimą iki vieno mėnesio, užsiminė, kad visi jie gali būti suimti šioje byloje, kurios Kauno apygardos teismas dar nėra atvertęs.

Ir dar, nežinia, kada atvers, nes kompiuterinės programos jos nagrinėjimui atrinkta teisėjų kolegija prieš savaitę priėmė nutartį skaidyti šią bylą dalimis, Kauno apygardos teisme pasiliekant tik jos dalį su šešių sunkiausių nusikaltimų epizodais, o likusią perduoti nagrinėti Kauno apylinkės teismui ir Utenos apylinkės teismo Zarasų rūmams – pagal likusių nusikaltimų padarymo vietą.

Tiesa, ši nutartis yra apskųsta Apeliaciniam teismui.

Neturtingiausias G. Janonis?

Abiejose minėtose Kamuolinių bylose jau nuo penktadienio skubiai sprendžiama, kokias tolesnes kardomąsias priemones skirti likusiems suimtiems jų atstovams.

Penktadienį, prieš toliau tęsiant kaltinamųjų apklausas pirmojoje Kamuolinių byloje, prokuroras, atsižvelgdamas į jau minėtą Apeliacinio teismo nutartį dėl per ilgo G. Janonio bei trijų jo kolegų suėmimo, pasiūlė visiems švelnesnes kardomąsias priemones – paleidimą į laisvę už 50 tūkst. eurų užstatą, pasižadėjimą neišvykti iš gyvenamosios vietos ir įpareigojimą periodiškai registruotis policijoje. Labiausiai, išgirdęs prokuroro siūlomo užstato dydį, buvo nepatenkintas G. Janonis, tikinęs, kad neturi tokių pinigų. Tuo tarpu jo kolegos buvo linkę derėtis dėl mažesnių sumų.

Šią bylą nagrinėjantis Kauno apygardos teismo teisėjas Algirdas Jaliniauskas tądien priėmė sprendimą tik dėl G. Borisovo. Jam skirtas 30 tūkst. eurų užstatas ir įpareigojimas nuo 22 iki 6 val. būti namuose. Sprendimus dėl kitų trijų planuota priimti šią savaitę.

 

Žadėjo nebėgti ir nesislėpti

Tą patį penktadienį specialų posėdį dėl G. Borisovo suėmimo didžiojoje Kamuolinių byloje savo iniciatyva surengė ir ją  gavusi Kauno apygardos tesimo teisėjų kolegija. Ir jame jau kitas prokuroras prašė suimti G. Borisovą šioje byloje trims mėnesiams.

Tą patį penktadienį šis jo prašymas buvo patenkintas, motyvuojant tuo, kad, paleistas į laisvę, G. Borisovas gali pasislėpti ir daryti naujus nusikaltimus.

Po tokios nutarties A. Jaliniausko G. Borisovui skirtos švelnesnės kardomosios priemonės tapo negaliojančiomis. Nors G. Borisovas dar gali apskųsti ir naują jo suėmimą.

Šiandien ryte buvo surengti ir tokie patys specialūs posėdžiai dėl G. Janonio bei T. Gaidankos, o po pietų - ir dėl D. Čereškos suėmimo didžiojoje byloje trims mėnesiams. Visi jie, kaip ir G. Borisovas, prašė teismo skirti švelnesnes kardomąsias priemones už suėmimą, tikindami, kad niekur nebėgs ir nesislėps.

Jau paskelbta, kad G. Janonis ir T. Gaidanka taip pat suimti šioje byloje trims mėnesiams, ką jie taip pat dar gali apskųsti Apeliaciniam teismui. O sprendimas dėl D. Čereškos bus skelbiamas rytoj.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zilvinas

zilvinas portretas
Kazkokie mulkiai tie kamuoliniai...

Siaip

Siaip portretas
Gera pavarde gaidanka.uz grotu ko gero sulaukia daug demesio

Prie tokios sikneteisos,banditams rojus??

Prie tokios sikneteisos,banditams rojus?? portretas
Tuoj bus paleisti,o po to dings??ir vel visi skescios rankomis.90% teisebledos yra neigalus dirbti savo darbo...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių