Pereiti į pagrindinį turinį

Karmėlavos siaubūnai – už grotų

2015-08-06 02:00

Teismas leido suimti visus penkis įtariamuosius pagrobus keturiolikmetį kaunietį ir surengus jam žiaurią egzekuciją. Du iš jų – ne kartą teisti nepilnamečiai, savo įžūlumu vedę iš proto pedagogus dar mokykloje. Kiti trys – degradavę suaugusieji, taip pat teisti.

Teismas leido suimti visus penkis įtariamuosius pagrobus keturiolikmetį kaunietį ir surengus jam žiaurią egzekuciją. Du iš jų – ne kartą teisti nepilnamečiai, savo įžūlumu vedę iš proto pedagogus dar mokykloje. Kiti trys – degradavę suaugusieji, taip pat teisti.

"Harlemo" atstovai

"Vienų smegenys – pragertos, kiti – visai be smegenų", – taip  suimtuosius, įtariamus neteisėtu keturiolikmečio laisvės atėmimu ir seksualiniu jo prievartavimu, apibūdino "Kauno dienos" kalbinti Karmėlavos bendruomenės nariai.

Vyriausiasis iš suimtųjų, kuriam – 48-eri, miestelyje atsirado ne per seniausiai. Pernai jis anksčiau laiko lygtinai buvo paleistas iš įkalinimo įstaigos, kurioje atliko bausmę už nužudymą. Iki šios pabaigos dar buvo likę daugiau kaip metai.

Vakar į Kauno apylinkės teismą jis buvo atvežtas su specialiu burną ir nosį dengiančiu respiratoriumi, nes serga tuberkulioze.

Kitiems suimtiesiems – 16, 17, 28 ir 29 metai. Du pastarieji – iš Karmėlavos daugiaaukščių. Dėl ten daugėjančių asocialių asmenų, kuriems priskiriami ir šie jauni prieš keliolika metų teisti vyrai, Karmėlavos daugiaaukščių kvartalui jau baigia prilipti Harlemo etiketė.

Slapstėsi savaitę

Kas bendro tarp šių trijų degradavusių vyrų ir kartu su jais suimtų nepilnamečių, vieno iš kurių vardas miestelyje jau buvo tapęs keiksmažodžiu, bus bandoma atsakyti ikiteisminio tyrimo metu.

Pirminiais duomenimis, keturiolikmečiui surengta egzekucija buvo spontaniškas nusikaltimas. Ir kai kurie įtariamieji buvo įtraukti į jį atsitiktinai, nes tą lemtingą valandą buvo su savivaliauti pradėjusiais pažįstamais. Arba turėjo automobilį, kuris buvo reikalingas realizuojant pastarųjų kėslus.

Dienraščio žiniomis, kai kurie suaugusieji, dalyvavę minėtoje egzekucijoje, tebeieškomi.

Vakar suimtas penketas įtariamųjų taip pat buvo sulaikytas tik po savaitės, nes, anot policijos, slapstėsi. O per jų sulaikymo operaciją, surengtą naktį į antradienį Kaune ir Karmėlavoje, dar priešinosi ir bandė pabėgti. Tačiau apie nepavykusias jų pastangas bylojo mėlynė vieno iš vakar teisman atvežtų suaugusiųjų paakyje.

Oficiali informacija – šykšti

Suimtųjų auka tapęs keturiolikmetis prieš savaitę buvo pagrobtas iš vieno Kalniečių mikrorajono, kuriame gyveno, kiemo.

Nusikaltimą tiriantys teisėsaugininkai oficialiai patvirtino tik tai, kad tą sekmadienio vakarą, apie 20 val., jis buvo iš matymo pažįstamų asmenų prievarta įsodintas į automobilį "VW Golf". O vėliau sumuštas. Berniuką grasinta ir nužudyti.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas tik dėl neteisėto laisvės atėmimo. Tik vėliau – ir dėl seksualinio prievartavimo.

Žiniasklaida rašė, kad pagrobtasis buvo nuvežtas į Karmėlavos apylinkes. Ten prieš jį smurtauta, iš aukos tyčiotasi. Galiausiai keturiolikmetis buvo nustumtas nuo aukšto šlaito į Nerį, kurią sugebėjo perplaukti ir rasti pagalbą.

Paini istorija

Anot ikiteisminį tyrimą atliekančių teisėsaugininkų, ne viskas tiesa, ką apie šį įvykį rašo žiniasklaida.

O patys pareigūnai susilaiko nuo bet kokių komentarų, motyvuodami tai noru apsaugoti nukentėjusį nepilnametį nuo naujų patyčių.

Užsiminta tik tiek, kad konfliktas, pasibaigęs keturiolikmečiui surengta egzekucija, kilo dėl pinigų – tariamos 15–20 eurų skolos. Dienraščio duomenimis, maždaug už tokią sumą kai kurie suimtieji norėjo per tarpininkus įsigyti vadinamosios žolės. Tačiau kai kas dingo su visais pinigais, dėl ko ir važiuota aiškintis. Tik, atrodo, į įtūžusiųjų rankas pateko niekuo dėtas vaikas, kurio draugui pavyko tą vakarą pabėgti.

Prisipažino tik teisme

Pareikštus įtarimus iš dalies pripažįsta keturi suimtieji. Vienas nepilnametis buvo nedavęs jokių parodymų, tačiau vakar teismui jau pateikė ranka prirašytus savo išpažinties lapus.

Visiems jiems pareikšti įtarimai – dėl neteisėto laisvės atėmimo ir seksualinio prievartavimo.

Minėtas nepilnametis savo kaltę pripažįsta visiškai. Ir teigia, kad dėl to labai gailisi.

Nepaisant to, jį, kaip ir kitą nepilnametį, leista suimti  mėnesiui. Teismas atsižvelgė ne tik į nusikaltimų, kuriais įtariami šešiolikmetis ir septyniolikmetis, pobūdį, bet ir ankstesnius jų teistumus dėl vagysčių bei plėšimų. Tačiau labiausiai – į tai, kad šie nepilnamečiai įtariami dar apie dešimtyje ikiteisminių tyrimų dėl vagysčių ir plėšimų.

Jų nusikalstamos veiklos zona buvo tapęs tas pats arčiausiai Karmėlavos esantis Kauno mikrorajonas – Kalniečiai, iš kurio pagrobtas keturiolikmetis. Tik anksčiau jie užpuldinėjo vyresnio amžiaus moteris, atimdami iš jų rankines.

Tarp aukų – ir mokytojos

Vienas iš nepilnamečių, kurio vardas, anot karmėlaviškių, miestelyje jau buvo tapęs keiksmažodžiu, ne per seniausiai grįžo iš socializacijos centro. Čia laikinai apgyvendinami probleminiai paaugliai.

Jis ne kartą teistas, tačiau lig šiol, atsižvelgiant į jauną amžių, teismai jam skirdavo su realiu laisvės atėmimu nesusijusias bausmes. Nepaisant to, kad dar keturiolikos jis buvo išmestas iš mokyklos už įžūlų elgesį – leisdavo sau necenzūriškai pasiųsti per pamoką mokytoją ir išeiti iš klasės, demonstratyviai trenkiant durimis.

Lygiai taip pat jis elgėsi ir Karmėlavos parduotuvėse – pasiėmęs butelį alkoholio praeidavo nesusimokėjęs pro kasas, o kasininkei bandant reikalauti sumokėti už prekę, pasiųsdavo necenzūriškai ir ją.

Terorizavo šis nepilnametis su kitu vakar suimtu bendraamžiu ir miestelio bibliotekos, kurios internetu dažnai naudojosi, darbuotojas. Į jų aukų sąrašą buvo patekęs ir miestelio klebonas, ne kartą bandęs sudrausminti šį nusikalstamą tandemą. Įtariama, kad jis bandė įsilaužti ir į kleboniją.

Skirtingos šaknys

Vieno iš šių nepilnamečių tėvas yra kalėjęs už vagystes. Miestelyje kalbama, kad kiti kaliniai elgėsi su juo panašiai, kaip, kad įtariama, dabar jo sūnus su bendrais pasielgė su keturiolikmečiu. Išėjęs į laisvę, jis su tokia pačia girtuokle žmona prisigimdė krūvą vaikų.

Kitas nepilnametis kilęs iš normalios šeimos. Karmėlavos gyventojai nesupranta, kodėl tokie skirtingi jos sūnūs. Vyresnysis šio nepilnamečio brolis nekelia jokių problemų.

Kai kurie "Kauno dienos" kalbinti karmėlaviškiai neslėpė, kad jiems gėda, jog žiniasklaida juos padarė kažkokių suskių įkaitais.

"Netiesa, kad šie nepilnamečiai, juolab "Harlemo" degradai, su kuriais jie šįsyk susidėjo, terorizuoja visą miestelį. Jie drąsūs tik su jaunesniais ar lėtesniais bendraamžiais, kurių gali palaukti prie mokyklos ar atimti iš jų telefoną. Na, dar – su kai kuriomis moterimis", – teigė nejaukiai pasijutę miestelio vyrai.

Anot jų, šiuos gangsterius nesunkiai galėjo nuraminti kiekvienas vyras.

Panašiai kalbėjo ir Karmėlavos klebonas Virginijus Veprauskas: "Buvo galima juos sudrausminti bendruomenės pajėgomis, bet aš – teisėjas, o ne prokuroras."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų