Masinės kratos visoje Lietuvoje: rasta daugiau kaip 1 mln. eurų grynųjų

Tauriųjų metalų prekeiviai įtariami neteisėtu turto legalizavimu.

Atliekant šį tyrimą trečiadienį kratų metu rasta per milijonas eurų, tačiau manoma, kad visos neteisėtos veiklos apimtis galėjo siekti 10 milijonų eurų.

„Buvo bendrai atliktos priemonės tiek Vokietijoje, tiek Lietuvoje ir (...) pareigūnai surado 1 mln. 30 tūkst. eurų grynais“, – spaudos konferencijoje Kaune ketvirtadienį sakė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Šis tyrimas vykdomas bendradarbiaujant su Vokietijos teisėsauga, kur tiriama platesnio masto panaši nelegali veikla.

„Lietuvoje mes galime kalbėti maždaug apie 10 mln. eurų sumą, Vokietijoje įvardijama apie 200 mln. eurų apyvarta tam tikros neteisėtos veiklos“, – sakė organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Marius Venskūnas.

Šioje byloje sulaikyti trys Vilniaus apskrities gyventojai, jiems pareikšti įtarimai. Manoma, kad Trakuose gyvenantis įtariamasis buvo veikos organizatorius, kiti du – grynųjų pinigų kurjeriai.

„Įtariamieji dirbdavo kurjeriais: iš Vokietijos, iš Lenkijos veždavo dideles pinigų sumas į Lietuvą“, – sakė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apygardos valdybos viršininkas Rolandas Urbonas.

Pasak jo, pinigai buvo gabenami specialiose slėptuvėse automobiliuose.

„Kadangi turėjome informacijos, kad pinigai slapta yra gabenami, apžiūrėjome automobilius ir radome juose įrengtas slėptuves, kuruose įtariamieji paslėpdavo nuo pusės milijono iki milijono eurų grynųjų pinigų“, – sakė R. Urbonas.

Atliekant šį ikiteisminį tyrimą taip pat atliktos kratos įmonėje, kuri užsiima elektronikos laužu ir katalizatorių miltelių supirkimu ir perdirbimu. Iš jos paimta per 3 tonos laužo.

Pasak prokuroro, įtariamieji atsigabendavo elektroninių prekių bei automobilių katalizatorių laužo iš Ukrainos, jį perdirbdavo ir veždavo į Vokietiją ir Čekiją, kur šiuos metalus realizuodavo.

Lietuvoje mes galime kalbėti maždaug apie 10 mln. eurų sumą, Vokietijoje įvardijama apie 200 mln. eurų apyvarta tam tikros neteisėtos veiklos.

„Iš šios prekybos įtariame, ne visos pajamos yra parodomos ir jos tam tikru mums iš esmės žinomu būdu išgryninamos ir jau grynaisiais pinigais keliauja į įtariamųjų rankas“, – sakė prokuroras M. Venskūnas.

Manoma, kad buvo klastojami dokumentai, juose pateikiant netikslius duomenis apie kiekius.

Ši veikla galėjo būti vykdoma apie vienerius metus. Kokios sumos mokesčių buvo nesumokėtos valstybei, dar aiškinamasi.

„Tyrimo tikslas dabar suskaičiuoti, ieškoti dar to turto kuris, mūsų duomenimis, paverstas nekilnojamuoju turtu“, – sakė prokuroras.

Oficialiai įtariamųjų valdytos įmonės, pasak teisėsaugos, deklaravo milijonines skolas.

Atliekant šį tyrimą trečiadienį Vilniuje, Kaune ir Alytuje atlikta 21 krata. Didelio masto operacija tuo metu atlikta ir Vokietijoje. Ten sulaikyti 27 asmenys, atlikta per 60 kratų.

Lietuvoje grynieji rasti vieno iš įtariamųjų, kaip manoma, nusikalstamos veikos organizatoriaus, namuose. Pinigus jis laikė seife namo rūsyje savo namuose, o šio seifo raktas buvo laikomas kitame seife.

Pasak pareigūnų, jis bandė naikinti įkalčius ir priešintis pareigūnams.

„Sulaikymo metu jis siekė sunaikinti savo mobilųjį telefoną, sulaužė planšetę. Be to, gauti pirminiai duomenys, kad galimai siūlė pareigūnams susitarti, kad nebūtų fiksuota kratų metu rasti dalykai“, – sakė prokuroras M. Venskūnas.

Veiklos organizatorius suimtas mėnesiui, kitiems dviems paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Jie anksčiau nėra teisti. Visi trys asmenys susiję giminystės ryšiai: kurjeriai yra tėvas ir sūnus, o veiklos organizatorius – vieno iš jų žmonos brolis.

 

 

Pasak vyriausiojo prokuroro D. Valkavičiaus, dar bus aiškinamasi, kokiu tikslu grynieji pinigai buvo naudojami.

Manoma, kad jie dalį neteisėtai gauto turto galėjo investuoti į nekilnojamąjį turtą Lietuvoje bei užsienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

neupratau

neupratau portretas
O tai kur nusikaltimas?Jo ma jo atsipeikėkit oluchai-džiaukitės kad pinigus žmonės darosi o ne vagia žudo plėšia narkotikus ar ginklus stumdo/Bl....nu KGbistinė santvarka....

Tèvas

Tèvas  portretas
Ot Lietuvėlės teisėsauga - kai užsienio šalys baksteli pirštu, tai tada tik šiaip ne taip suranda! Juk ir asilui aišku, ar gali sąžiningu būdu privisti per 30 metų tiek milijonierių! Jų visą turtą reikia peržiūrėti! Todėl ir vargsta lietuviai Lietuvoje legaliai dirbantys - niekaip iš to nepritekliaus neišsivaduoja!

Net koktu

Net koktu portretas
Kai tik kokia užsienio šalis primena mūsų prokurorams kad reikia rimtai kovoti su nusikalstamumu, tai mūsų prokurorai puola save piarinti ir kabinėti sau medalius, užmiršdami kas savų ŠIMTŲ MILIJONŲ VAGIŲ NESODINA.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių