Pereiti į pagrindinį turinį

Kauniečiui įtartinus turtus krovė net rąstų kilnojimas

2014-01-24 10:00
Robertas Reklaitis Robertas Reklaitis

Avantiūristo Roberto Reklaičio machinacijas tiriantys pareigūnai pasiekė pirmųjų rezultatų. Teismui perduota byla, kuri verslininką gali pasiųsti už grotų. R.Reklaitis kaltinamas iš savo įkurtos Lietuvos petankės federacijos (LPF) išsiurbęs beveik 2,4 mln. litų. Ir tai dar ne viskas.

Prizai – lyg olimpiečiams

Bankrutavusios bendrovės "Rodiklis" įkūrėjo R.Reklaičio naudojama nusikalstama schema buvo įžūliai paprasta. LPF vardu varžybas organizavęs verslininkas pats priklausė sėkmingai žaidžiančiai petankės komandai. Jei ji laimėdavo turnyrą, R.Reklaitis atgaline data rašydavo įsakymus iš LPF biudžeto skirti tam tikrą pinigų sumą varžybų nugalėtojams.

Išmokėtos sumos vienam žaidėjui siekė nuo 20 iki 150 tūkst. litų. Iš viso tokių epizodų užfiksuota devyni. Pavyzdžiui, už pergalę 2008 m. vasarą Kaune vykusiame tarptautiniame petankės turnyre keturiems komandos "Rodiklis" nariams išmokėta 600 tūkst. litų – po 150 tūkst. litų kiekvienam. Lygiai tokias pat premijas už bronzos medalius Londono olimpinėse žaidynėse gavo boksininkas Evaldas Petrauskas ir imtynininkas Aleksandras Kazakevičius. Kuklesnio meistriškumo sportininkai tokių prizinių fondų nėra sapnavę.

Žinoma, petankės asams mokami solidūs honorarai tebuvo migla. Per pustrečių metų laikotarpį LPF R.Reklaičiui ir jo komandos nariams išmokėjo 2,13 mln. litų, o kai turnyrus laimėdavo ne federacijos įkūrėjo kompanija, nugalėtojai gaudavo tik atminimo diplomus. Dar 262 tūkst. litų iš LPF biudžeto R.Reklaitis ištaškė nežinomoms reikmėms.

Didžiąją dalį į R.Reklaičio kišenę sukritusių LPF pinigų sudarydavo jo paties bendrovių federacijai skirta parama. Taip apsukrus verslininkas išvengdavo mokesčių, nes parama sportui nebuvo apmokestinama.
Iš viso už sukčiavimą ir svetimo turto pasisavinimą verslininkui gresia iki 10 metų nelaisvės.

Pinigus grąžindavo

"Kauno dienos" žiniomis, už rutulių svaidymą gautus prizus R.Reklaičio komandos nariai iškart atiduodavo pačiam machinatoriui. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, tik nedidelę dalį lėšų pačiupinėjo verslininko žmona Vasarė ir vienas jo bendražygių N.J.

"Tų pinigų negaudavome, čia buvo jo aferos. Už savo pinigus važiuodavome į užsienį vykstančius turnyrus", – pasakojo kartu su R.Reklaičiu vienoje komandoje žaidęs Linas Budrikas. Jis "Rodiklyje" buvo R.Reklaičio dešinioji ranka, aktyviai dalyvavo petankės federacijos veikloje, tačiau tikino į LPF buhalteriją nesigilinęs ir aferos mastų nenumanęs.

"Tik apklausiamas prokurorų sužinojau, kad petankės federaciją rėmė toks didelis skaičius rėmėjų – 18", – dievagojosi buvęs R.Reklaičio bendražygis. Kai "Rodiklis" ir LPF ėmė skęsti, L.Budrikas su kitais petankės mėgėjais įkūrė Nacionalinę rutulių sporto federaciją ir šiuo metu užima jos prezidento postą.

Rėmė rąsto kilnotojus

Ant teisiamųjų suolo R.Reklaičiui greičiausiai teks sėsti ne tik dėl machinacijų LPF. "Kauno dienos" žiniomis, verslininko pavardė figūruoja ne vienoje šiuo metu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje tiriamoje byloje. "Rodiklio" bankroto reikalų ėmęsi specialistai pašiurpo pamatę, kokiomis kryptimis ir kokioms reikmėms buvo taškomi bendrovės pinigai.

Vienos R.Reklaičio įmonės pirko įvairias nereikalingas paslaugas ir daiktus iš kitų jo paties įmonių. Garsiausiai nuskambėjo sandėris, kai "Rodiklis" iš kitos su R.Reklaičiu susijusios bendrovės "Vardiklis" daugiau nei už milijoną litų nupirko internetinį adresą įvartis.lt. Vėliau specialistai paskaičiavo, kad jo vertė greičiausiai yra net 800 kartų mažesnė.

Įvairioms sporto organizacijoms finansuoti "Rodiklis" skyrė milijonus. R.Reklaitis buvo įkūręs ne tik LPF, bet ir Tarptautinę rąsto kėlimo federaciją, Lietuvos sumo federaciją. Yra duomenų, kad didelė dalis kaip parama šioms organizacijoms skirtų pinigų galėjo sugrįžti į R.Reklaičio kišenę. Taip būdavo išvengiama mokesčių mokėjimo. Dėl tos pačios priežasties sportininkais būdavo paverčiami "Rodiklio" darbuotojai. Pagal tuo metu galiojusį Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą sportininkų atlyginimas buvo apmokestinamas tik 15 proc. tarifu. Kam mokėti įprasto dydžio mokesčius, jei "Rodiklio" futbolo komandoje žaidžiantiems bendrovės vadybininkams, maketuotojams ir vairuotojams galima mokėti kaip sportininkams?

Į futbolo komandą "Rodiklis" sukišo milijonus. Kalbėta, kad dosnius honorarus gavę futbolininkai didžiąją dalį jų atgal atiduodavo komandos krikštatėviui R.Reklaičiui.

Kreditoriams rodo špygą

Iš viso "Rodiklio" skolų maiše iki šiol – 31 mln. litų dydžio našta. Vien valstybei įsiskolinimas siekia 12 mln. litų. Beveik prieš porą metų teismas pripažino, kad "Rodiklio" bankrotas buvo tyčinis. Regis, tokių ne malonumų prispausto piliečio verslumo siekiai jau seniai turėjo būti sugniuždyti, tačiau aplink R.Reklaitį vis kuriasi ir žlunga naujos įmonės. Naują verslininko lizdą aptikę antstoliai nespėja į jį įkelti kojos, kai visas naujos būstinės turtas jau būna perkeltas į kitą.

"Kasmet jis įkuria ir į bankrotą nuvaro po kelias bendroves. Sunku net susekti, kuo šiandien Reklaitis užsiima", – dienraščiui sakė vienas Kauno verslininkas.

Šiuo metu R.Reklaitis "Rodiklio" kreditoriams rodo špygą – vadovauja naujai įmonei "Rodiklio reklama" ir jos reikmėms naudoja bankrutavusio "Rodiklio" internetinį puslapį rodiklis.lt. Vienu iš jame nurodytu numeriu atsiliepęs pats R.Reklaitis teigė negalintis kalbėti. Jis pažadėjo perskambinti, tačiau nei perskambino, nei atsiliepė į skambučius.

R.Reklaitis sukasi ne tik reklamos versle. Naujoji jo aistra – prekyba austrėmis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų