Pereiti į pagrindinį turinį

Mažylių kankintojas prieš teismą susirgo

2017-03-07 07:45

Prieš teismą stojo viena iš kaltinamųjų, surengus Šlienavos egzekuciją – žiauriu elgesiu su dviem mažamečiais sūnumis kaltinama Laura Matakienė. Jų netikras senelis Jonas Matakas, nufilmuotas talžantis prie suolo pririštus berniukus pliauska, teismo išvakarėse pats sunegalavo.

Laura Matakienė Laura Matakienė Laura Matakienė Laura Matakienė Laura Matakienė Laura Matakienė Laura Matakienė Laura Matakienė Laura Matakienė Laura Matakienė

Vidurdienio egzekucija

"Kauno diena" rašė, kad policija pranešimą apie Kauno rajone, Šlienavoje, kankinamus mažamečius broliukus gavo vieną pernykštės liepos savaitgalį. Į jų verksmą sureagavęs kaimynas teigė, kad berniukai pririšti prie suolo ir talžomi pliauska.

Prieš pranešdamas apie tai policijai, vyras spėjo egzekuciją nufilmuoti.

Įvykio metu namuose buvo ir berniukų motina, kuri pati ir pririšo jų kojas prie suolo. Nors ji mažamečių nemušė, tačiau ir negynė.

71-ų vyrui buvo nustatytas lengvas girtumas – 1,04 promilės. Jis vertė kaltę ir savo sūnui – esą šis liepęs drausminti eibes krečiančius žmonos vaikus. Šių 23-ejų metų motina buvo blaivi.

Psichiatro verdiktas

Kaimyno dėka tąkart berniukai smarkiai nenukentėjo, tačiau greitosios medikai išvežė juos į Kauno klinikas. Ten dvejų ir ketverių metų mažyliai ne tik detaliau apžiūrėti, bet ir laikyti, kol Vaiko teisių apsaugos specialistai rado jiems saugesnę pastogę.

Anot medikų, ant vyresniojo berniuko rankų ir kojų buvo aptikta ir mėlynių, dėl to neatmesta prielaida, kad panašūs jo auklėjimo būdai naudoti ir anksčiau. Tai iš dalies patvirtino vienam iš mažylių psichikos sutrikimus konstatavęs specialistas, teigdamas, kad jie galbūt susiję su tokiais auklėjimo metodais.

Mažylių motinai L.Matakienei pareikštas kaltinimas ne tik dėl nesunkaus, anot teismo medicinos ekspertų, jos mažamečių bejėgiškos būklės sūnų sveikatos sutrikdymo, bet ir dėl piktnaudžiavimo motinos teisėmis ar pareigomis. Už abu nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas grasina laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Pasiilgo tik vyro?

Atvykusi į vakarykštį posėdį Kauno apylinkės teisme L.Matakienė dangstėsi veidą. Ir neatsakinėjo į žiniasklaidos klausimus, susijusius su jai pareikštais kaltinimais.

Tačiau papasakojo, kad išvakarėse J.Matakas netikėtai namuose nualpo, todėl jam buvo iškviesta greitoji. Šios medikai senolį nuvežė į ligoninę. Ten jis tik apžiūrėtas ir vėl išleistas į namus – esą iki operacijos.

L.Matakienė teigė tai sužinojusi iš savo vyro. Ji pati nuo šių lemtingų liepos įvykių gyvenanti atskirai – po valdiška pastoge.  Pasiteiravus, ar norėtų pastaruosius susigrąžinti, L.Matakienė sakė nežinanti. Po tų lemtingų įvykių matė juos tik kartą – spalio mėnesį. Mažyliai neatrodė labai jos pasiilgę.

"Kauno dienos" žiniomis, L.Matakienė labiau veržiasi atgal pas vyrą – pareigūnai sulaukė jos prašymo leisti grįžti atgal į Šlienavą.

Gynybinė versija nepasitvirtino

Pasiteiravus L.Matakienės, ar anksčiau jos uošvis turėjo sveikatos problemų, ji atsakė, kad ne.

Tik pradinį išsilavinimą turintis J.Matakas kaltinamas šioje byloje fizinio skausmo savo netikriems anūkams sukėlimu ir nesunkiu jų sveikatos sutrikdymu. Jo, kaip manoma, gynybinė versija esą drausminti vietoje nenustygstančius berniukus liepęs sūnus, anot ikiteisminį tyrimą kuravusios Kauno apylinkės prokuratūros prokurorės Linos Gudonienės, nepasitvirtino. Pastarasis tikino nieko apie tai nežinojęs.

Mažylių motina, kaip ir netikras senelis, teismo laukė nesuimti. Po dviejų parų, praleistų areštinėje, jie buvo paleisti, parinkus švelnesnę kardomąją priemonę už suėmimą – periodiškai registruotis policijoje ir rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Kaltę pripažino

Ikiteisminio tyrimo metu abu kaltinamieji jiems pareikštus kaltinimus pripažino.

Tačiau mažylių motina nesugebėjo paaiškinti, kodėl tą lemtingą šeštadienio vidurdienį ne pirmą kartą pririšo sūnų kojas prie kieme stovėjusio suolo. Bet ji neigė liepusi uošviui fiziniu smurtu auklėti judrius berniukus. Pastarasis teigė daręs tai savo iniciatyva.

Kadangi nukentėjusieji – mažamečiai, šis teismo procesas bus neviešas.

Tiesa, bylą nagrinėjanti teisėja Aušra Vingilė buvo grąžinusi ją prokurorei – pašalinti esą baudžiamojo proceso pažeidimus ir kaltinamojo akto trūkumus, kurie trukdo visapusiškai išnagrinėti bylą. Prokurorė šį jos sprendimą apskundė Kauno apygardos teismui ir pastarojo teisėjas Valdas Vitunskas jos skundą patenkino, grąžindamas bylą Kauno apylinkės teismui ir kartu įpareigodamas imtis ją nagrinėti.

Vyresnėlis grąžinamas tėvui

Vakarykštis teismo posėdis atidėtas, neatvykus J.Matakui, kurio advokatė, skirta jam valstybės, pateikė tai pateisinančią medikų pažymą. Be to, dėl didelio užimtumo negalėjo dalyvauti ir L.Matakienės advokatė, taip pat skirta valstybės.

Tačiau į posėdį atvykęs nukentėjusiųjų atstovas – šeimynos, kurioje berniukai šiuo metu gyvena, galva informavo teismą, kad artimiausiu metu vyresnysis Vaiko teisų apsaugos apsaugos tarnybos sprendimu turėtų būti perduotas savo biologiniam tėvui. Mažyliai juos turi skirtingus. L.Matakienė "Kauno dienai" teigė nežinanti, kur šiuo metu yra jaunesniojo sūnaus tėvas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų