Pereiti į pagrindinį turinį

Mirtinos krikštynos: Pravieniškėse pedofilą užmušę nuteistieji kalės po 14 metų

2013-10-30 14:42

Trys iš devynių kalinio nužudymu kaltintų Pravieniškių pataisos namų kalinių trečiadienį pripažinti kaltais – teismas jiems skyrė po 14 metų laisvės atėmimo.

Tomo Raginos nuotr.

Trys iš devynių kalinio nužudymu kaltintų Pravieniškių pataisos namų kalinių trečiadienį pripažinti kaltais – teismas jiems skyrė po 14 metų laisvės atėmimo.

Nužudė bejėgį žmogų

Audrius Palcinavičius, Valdemaras Ochrimenka ir Ričardas Gudauskas Kauno apygardos teismo buvo pripažinti kaltais dėl bejėgiškos būklės žmogaus nužudymo. Remdamasis teisiamųjų parodymais ir vaizdo medžiaga teismas nustatė, kad nukentėjusysis mirė dėl to, kad šie trys kaliniai, mušdami jį rankšluosčiais pylė ant jo vandenį, taip apsunkindami kvėpavimą.

Teismas nusprendė visus devynis teisiamuosius išteisinti dėl laisvės atėmimo įstaigos darbo dezorganizavimo, kadangi tokios krikštynos vyksta kasmet. Tačiau likusieji krikštynų dalyviai pripažinti kaltais dėl viešosios tvarkos pažeidimo – dauguma jų paskirtas daugiau nei vienerių metų bausmes laikomi atlikę, į bausmę įskaičiavus arešte praleistą laiką.

Pravieniškių 2-ųjų pataisos namų-atvirosios kolonijos nuteistieji buvo kaltinami tuo, kad 2010 metų liepą per krikštynas nužudė vieną iš naujai kalinimo įstaigoje apsigyvenusių nuteistųjų. Šioje baudžiamojoje byloje buvo pateiktas 2 tūkst. 490 litų civilinis ieškinys turtinei žalai atlyginti ir 20 tūkst. litų – neturtinei. Teismas tenkino visą turtinę ir priteisė pusę neturtinės žalos iš nuteistųjų už nužudymą.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Tradicija – smūgiai

Tarp nužudymu pasibaigusių krikštynų organizatorių buvo ir kaunietis Audrius Paškauskas, kalintis už savo tėvų nužudymą.

Per 2010 m. liepos 25-ąją vykusias krikštynas, dar vadinamas jūros švente, neatlaikė pataisos namų naujokas – Radviliškio rajono gyventojas 50-metis Rimantas Fialkauskas. Jis Pravieniškių pataisos namuose mirė užspringęs vandeniu. Negyvas nuteistasis buvo rastas prie medžio.

Apie liepos 25-ąją – krikštynų dieną kolonijoje –  žino visi bausmę atliekantys vyrai. Vieni jau patyrė šią ceremoniją, kiti jos laukia su baime. Teisiamieji dėstė, kad apie tai žino ir pataisos namų administracija.

"Atsisakyti dalyvauti krikštynose negalima", – rėžė vienas teisiamųjų. "Negalima, ir tiek. Paaiškinsiu, kai nebus žurnalistų", – anksčiau yra sakęs teisiamas Aivaras Mikalauskas.

Tą dieną į lokalinio sektoriaus kiemą buvo išnešta metalinė lova. Naujokai pataisos namų gyventojai esą savo noru paeiliui gulė į krikštyti skirtą lovą. Ceremonijos dalyviai atsigulusį pririšdavo. Tada pasikeisdami daužydavo jį metaliniu samčiu į krūtinę, pilvą, taip pat – šlapiais rankšluosčiais, kurių vienas galas buvo surištas mazgu.

Tarp aktyviausių ceremonijos dalyvių buvo minimi keli pataisos namų gyventojai: A.Paškauskas, Laimutis Stasiulis, Dainius Treinys, V. Ochrimenka.

Kalėjo už pedofiliją

Krikštynų ceremonijos neatlaikęs R.Fialkauskas buvo vienas iš daugelio tą dieną krikštijamų naujokų. Jis buvo paskutinis. Dar vykstant egzekucijai kai kurie dalyviai pastebėjo, kad vyresnis vyras buvo gerokai stipriau talžomas nei jo pirmtakai.

R.Fialkauskas už grotų pateko už itin sunkius seksualinius nusikaltimus prieš iš vaikų namų paimtą mergaitę. Pedofilas už grotų buvo pasiųstas devyneriems metams.
Iš vaikų globos namų devynerių mergaitę R.Fialkauskas su žmona paėmė globoti dar 1998-aisiais. Neprabėgus nė metams, globėjas ėmė priekabiauti prie mažametės, ją prievartauti. Prievartą mergaitė kentė iki 2006-ųjų, kai neiškentusi kreipėsi pagalbos.

Ji pareigūnams nurodė, kad su globėju turėjo lytinių santykių ne mažiau kaip 20 kartų per metus – namuose ir ūkiniuose pastatuose, kai namuose nebuvo globėjos.

Pradėjo mėlynuoti

Nerašyta taisyklė, kad nuteistieji už seksualinius nusikaltimus, pedofiliją zonoje patenka į žemiausiąją kastą. Kiti nuteistieji jų negerbia. Ar tai turėjo įtakos, kad krikštijamam R.Fialkauskui kliuvo stipresni smūgiai, nė vienas kaltinamasis neužsiminė.

Tai, kad krikštijamas R.Fialkauskas jautėsi blogai, ėmė mėlynuoti, liudijo net keli teisiamieji. "Jis kasilina (nuteistųjų žargonu – apsimetinėja – red. past)", – tokią vieno iš egzekutorių D.Treinio frazę minėjo net keli dėl nužudymo kaltinami nuteistieji.

R.Fialkausko egzekucijos filmuota medžiaga yra tokios prastos kokybės, kad teisiamieji vieni kitus identifikavo tik pagal tos dienos trumpikių ilgį ir aprangos spalvas.

Keitė parodymus

Beveik visi kaltinamieji keitė savo anksčiau duotus parodymus. Teismą jie tikino, kad anksčiau jų parodymus surašinėję tyrėjai klaidingai juos suprato.

A.Paškauskas beveik visų klausė, ar jie atsimena, kaip jis buvo apsirengęs. Užduodant klausimus A.Paškausko balse nebuvo juntama jokių emocijų. Jo laisvės atėmimo laikas jau ėjo į pabaigą. 2003 m. jis buvo nuteistas 14 metų už savo tėvų nužudymą.

Nijolė ir Algirdas Paškauskai buvo nušauti savo automobilyje keliais šūviais į galvą 1998 m. Sutuoktiniai grįžo į Kauną iš Palangos. Jų kūnai rasti automobilyje kelyje Klaipėda–Kaunas, ties tiltu per Nerį. Tyrimas buvo atsidūręs aklavietėje ir sustabdytas. Po trejų metų atnaujintas, kai nužudytųjų duktė prisipažino melavusi, nes bandė užtikrinti brolio A.Paškausko alibi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų