N. Venckienės byla keliauja į teismą

Kauno apygardos prokuratūra trečiadienį pranešė baigusi ikiteisminį tyrimą dėl buvusios Seimo narės ir teisėjos Neringos Venckienės.

„Prokuratūra užverčia dar vieną ikiteisminį tyrimą ir mano kolega prokuroras Darius Jakutis yra jau surašęs kaltinamąjį aktą šioje byloje, kurioje N. Venckienė tapo iš įtariamosios kaltinamąja“,– spaudos konferencijoje trečiadienį pranešė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Pasak jo, visa Garliavos istorija yra tam tikras testas tiek teisėsaugai, tiek visuomenei.

„Šios istorijos buvo galima išvengti, jeigu nebūtų tiek eskalacijos apie, mano akimis žiūrint, eilinę situaciją, šeimos dramą“, – sakė jis.

D. Valkavičius priminė, kad Garliavos istorijos herojai yra ne vienu teismo sprendimu buvo pripažinti kaltais dėl įvairių nusikalstamų veikų.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs bei jį organizavęs Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras D. Jakutis pabrėžė, kad ikiteisminis tyrimas buvo baigtas praėjus vos kelioms dienoms po N. Venckienės sugrąžinimo, o bylos perdavimas teismui užsitęsė dėl įtariamosios susipažinimo su byla ir pateiktų prašymų.

„Apie tyrimo pabaigimą buvo paskelbta praėjus vos dviem dienoms po asmens perdavimo, kai buvo atlikta apklausa ir išspręstas kardomosios priemonės klausimas“, – sakė jis.

Šios istorijos buvo galima išvengti, jeigu nebūtų tiek eskalacijos apie, mano akimis žiūrint, eilinę situaciją, šeimos dramą.

Pasak prokuroro, buvo gautas N. Venckienės prašymas nutraukti ikiteisminį tyrimą prieš ją ir pradėti ikiteisminius tyrimus prieš byloje liudijusius asmenis.

„Ši dalis nebuvo patenkinta“, – sakė jis.

Prie bylos taip pat prijungta N. Venckienės pateikta medžiaga.

Byla bus perduota Kauno apygardos teismui. Anksčiau nuo šios bylos nusišalinęs teismas turės pats spręsti, kaip pasielgti su šia byla. N. Venckienė šiame teisme yra dirbusi.

Kauno apygardos teismo atstovė Gabrielė Kaktienė BNS trečiadienį informavo, kad sprendimo dėl nusišalinimo kol kas nėra, nes N. Venckienės byla nėra perduota į teismą, o klausimą dėl nusišalinimo sprendžia teisėjas, kurio žinioje yra konkreti byla.

Iš JAV pernai pargabenta N. Venckienė Lietuvoje iš pradžių buvo suimta, tačiau Vilniaus apygardos teismas lapkričio 19 dieną patenkino prašymą paleisti ją už 10 tūkst. eurų užstatą ir panaikino anksčiau skirtą dviejų mėnesių suėmimą.

N. Venckienei uždėta apykojė, paimti dokumentai.

Neišleido į laidotuves

Iš pradžių ji nuo gyvenamosios vietos negalėjo nutolti daugiau nei 500 metrų. Vėliau šis atstumas praplėstas iki 10 kilometrų, kad N. Venckienė galėtų atvykti į Kauną.

Portalas kauno.diena.lt primena, kad prokurorai nesutiko sušvelninti N. Venckienei skirtos kardomosios priemonės.

Pasak prokuroro, šis atstumas nustatytas atsižvelgus į vietas, į kurias N. Venckienė pageidavo nuvykti. Jai leista lankytis visose, vietose išskyrus vieną – tolimų giminaičių palaidojimo vietą Marijampolės rajone.

„Atmesta tik viena vieta, kuri, mūsų nuomone, nebūtina asmeniui ir buvo labai nutolusi nuo Kauno miesto būtent link valstybės sienos“, – sakė D. Jakutis.

Bylą sudaro 20 tomų, kiekviename iš jų yra po 200 lapų.

N. Venckienė į Lietuvą iš JAV pargabenta lapkričio 6 dieną. Jai pateikti įtarimai dėl teismo sprendimo nevykdymo, pasipriešinimo policijos pareigūnui, trukdymo antstoliui ir sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei.

Prokuroras D. Jakutis sako manantis, kad procesas turėtų vykti atviruose teismo posėdžiuose, tačiau sakė nežinantis, kokios pozicijos laikysis kaltinamoji.

N. Venckienė įtarimus neigia ir vadina juos politiškai motyvuotais.

Ji iš Lietuvos į JAV išvyko 2013 metais. Tais metais Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

2009 metų spalio 5 dieną Kaune nušautas į darbą vykęs teisėjas Jonas Furmanavičius. Tą pačią dieną prie namų nužudyta Violeta Naruševičienė. Prokurorai nustatė, kad žmogžudystes galbūt įvykdė garliaviškis D. Kedys, N. Venckienės brolis.

Jis kaltino V. Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir Laimutės Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, V. Naruševičienės mažametę dukrą. J. Furmanavičių ir Andrių Ūsą kaunietis kaltino pedofilija. Visi teismai A. Ūsą išteisino.

Po žudynių besislapsčiusio D. Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Vėliau negyvas rastas ir A. Ūsas. Teisėsauga teigia, kad jie mirė nesmurtine mirtimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arunas

Arunas portretas
Teist reikia korumpuota teisesauga is pradziu kuri iki dugno prasmirus.pazekit kiek iskrypeliu laisveja ir nieks nieko

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Isvire košes skanios lai valgo dabar.Gaila žmonių kurie visiškai nekalti mirė.

Babunė

Babunė portretas
Mane konsultuojanti Marytė, ta kuri prie Vaišvydavos esančiuose poilsio namuose dirba ir viską žino, sakė: iš kur tas Edmukas tik su vyrais...šitą, o giriasi moterų kūno kalbą suprantantis. Šposininkas. O Petrašiūnų Vijolka neseniai iš pakaunės poilsiavietės paleista. Dabar ten, sako, kažkokia Kūzia poilsiauja.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių