Pereiti į pagrindinį turinį

Neatsargus rūkymas Kaune pasiglemžė dar vieną gyvybę

2014-02-13 06:02

Trečiadienį kilus gaisrui Kauno daugiabutyje, žuvo 60-metis vyras.

Ne vienam A. ir J.Gravrogkų g. 17-ojo namo gyventojų praėjusi naktis buvo nemiegė. Ramybės žmonės neranda po tragedijos, kai viename bute kilo gaisras ir sudegė 60-metis jo šeimininkas.

Miegas prie atviro lango

Netvarka ir blogas kvapas – įprastas dalykas šiame bendrabutyje. Ir taip sunkią jo gyventojų buitį dar labiau paaštrino vakar apie 18 val. įvykusi tragedija. Kylant laiptais į penktąjį aukštą vis stiprėjo kvapą užimantis degėsių tvaikas, moterys plušo bandydamos bent kiek apsitvarkyti aplink gaisravietę.

“Visą naktį nemiegojome, bijome, kad gaisras vėl neįsipliekstų. Su dukra vis išgirdę bet tokį brakštelėjimą, kėlėmės ir lėkėm į koridorių žiūrėti, ar niekas nerusena”, – ketvirtadienį perpiet pasakojo aprūkusias koridoriaus sienas šveitusi moteris.

“Išvėdinau kambarį, bet tas baisus kvapas vis eina iš koridoriaus”, – dūsavo nelaimėlė. Jos kambarys po gaisro buvo taip prirūkęs, kad šeima turėjo nakvoti prie atidaryto lango.

Šaukėsi pagalbos ir keikėsi

Žuvusiojo K. Ž. kaimynas aštuoniolikmetis Arnoldas Trumpavičius pirmąją naktį po nelaimės apskritai negalėjo sudėti bluosto. Būtent šis vaikinas bandė išgelbėti vyrą.

„Buvau kambaryje, kai užuodžiau dūmus. Pagalvojau, kad kas nors svyla“, – prisiminė lemtingus įvykius kaunietis.

K. Ž. kambarys skendėjo dūmuose. Buvo sunku ką nors įžiūrėti, Arnoldas kaimyną ragino judėti link jo.

„Jis šaukė „Padėkit!”, sakiau jam eiti link manęs. Jo paties nemačiau. Buvo dūmų kamuoliai, sunku kvėpuoti.  Girdėjau, kaip kaimynas bandė eiti, bet griuvo, trenkėsi į spintą.  Jis tikriausiai jau degė. Keikėsi, kad jam jau galas“, – kraupias akimirkas bandė persakyti A. Trumpavičius.

Vaikinas ėmėsi padėti kuo galėdamas. Tuomet dar nedidelę ugnį gesinti bandė pats.

„Nebuvo kuo kvėpuoti, išbėgau atnešti vandens. Kitas kaimynas davė kibirą, pyliau ant ugnies kartą, vėl bėgau vandens“, – pasakojo aštuoniolikmetis. Kai grįžo su sklidinu kibiru trečią kartą, ugnis jau buvo įsisiautėjusi. Ugnies liežuviai lindo ir pro langą, ir pro duris.

Degė jau ne kartą

Gaisre žuvusį kaimyną sienas šveitusi moteris apibūdino kaip gerą žmogų. „Jis buvo labai ramus, taikus, netriukšmingas. Nesivesdavo jokių kompanijų, laiką leisdavo vienas, užsidaręs savo kambaryje. Tiesa, mėgo rūkyti. Ir išgerdavo“, – pasakojo kaunietė.

Lemtingą vakarą koridoriuje pajutę dūmus, gyventojai jau žinojo, kur bėgti. Gaisras pas žuvusįjį kilo ne pirmą kartą. Tik anksčiau kaimynai visuomet spėdavo jį užgesinti. Yra lankęsi ir ugniagesiai.   

„Jis savo kambaryje ant kaitlentės užsikaisdavo puodą ar keptuvę ir nueidavo miegoti. Pastebėję  dūmus, lėkdavome pas kaimyną, prižadindavome ir jis viską susitvarkydavo“, – scenarijų dėstė moteris.

Gaisro metu gyventojai ne tik patyrė šoką – aprūko jų kambariai, koridorius, bendra virtuvė. „Prieš dvejus metus buvome suremontavę savo lėšomis“, – guodėsi vietinės moterys.

Dėl nelaimės visoje laiptinėje buvo atjungta elektra. Vakare dauguma gyventojų elektrą jau turėjo. Tik apačioje esančiuose ir gesinant gaisrą užpiltuose kambariuose jos dar teks palaukti.

„Galiu įjungti ir dabar, bet sienos peršlapusios, jei kas nors prie jų prisilies, iškeps“, – apie elektros keliamą pavojų perspėjo darbininkai, koridoriuje keitę susvilusius laidus.

Evakavo gyventojus

Gaisro metu vakar buvo evakuota 10 žmonių, iš jų du vaikai. Manoma, kad ugnis įsiplieskė dėl neatsargaus rūkymo lovoje.

Prieš dvi savaites panašiomis aplinkybėmis Kaune žuvo moteris. Tąkart gaisras kilo Taikos pr. daugiabutyje. Ugniagesių kopėčiomis naktį buvo evakuota apie 30 suaugusiųjų ir vaikų.

Portalas kaunodiena.lt primena, kad prieš dvi savaites panašiomis aplinkybėmis Kaune žuvo moteris. Tąkart gaisras kilo Taikos pr. daugiabutyje. Ugniagesių kopėčiomis naktį buvo evakuota apie 30 suaugusiųjų ir vaikų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų