Pereiti į pagrindinį turinį

Neblaivų indą taip išgąsdino vienos Kauno sankryžos konstrukcija, kad jo BMW net atsitrenkė į sieną

2024-10-23 12:56

Kauno teisėsaugininkai leido Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studentams iš Indijos, šią vasarą neblaiviems Lampėdžių prieigose patyrusiems avariją, baigti šį ikiteisminį tyrimą susitaikymu. Nors jį atlikę pareigūnai vos nepaskendo šio įvykio kaltininko atgailos ašarose, tokį finalą lėmė ne jos, o Lietuvos įstatymai.

„Bolt“ šešėlis

Šis eismo įvykis, patekęs į rugpjūčio 20-osios Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato suvestines, iš pirmo žvilgsnio niekuo nesiskyrė nuo panašių mūsų tautiečių nuotykių. Buvo pranešta, kad tądien, apie 19 val., Kulautuvos gatvėje automobilis BMW, vairuojamas neblaivaus (1,28 prom.) vyro, gimusio 2004 m., kliudė pastato sieną. Dėl patirtų sužalojimų keleivis, gimęs 2000 m., pristatytas į gydymo įstaigą.

Tačiau už šios sausos fabulos slypėjo tai, kad ir avarijos kaltininkas, ir nukentėjusysis – Indijos piliečiai, turintys leidimą gyventi Lietuvoje, nes atvyko čia studijuoti. O įvykio kaltininkas be studijų jau minėtame VDU dar vykdė ir individualią veiklą – dirbo „Bolt“ maisto pristatymo kurjeriu, ką liudijo sudaužyto jo automobilio bagažinėje buvę „Bolt“ krepšiai.

Tiesa, kodėl šia veikla buvo leista verstis turint įtarimą keliantį esą tarptautinį vairuotojo pažymėjimą, išduotą Indijos Respublikoje, neatmetama – kad fiktyviai ir pačiose atvykimo į Lietuvą išvakarėse, neaišku.

Iškalbingas liudijimas

Šis eismo įvykis, nutikęs nepraėjus nė pusmečiui nuo minėto pažymėjimo gavimo, įvyko jo savininkui jau minėtą rugjūčio antradienio pavakarę grįžtant su bendramoksliais tautiečiais iš Lampėdžių paplūdimio, kuriame ne tik maudytasi, bet ir vartotas alus.

BMW savinininkas teigė išgėręs pusantros skardinės alaus. Panašiai teisėsaugininkams pasakojo ir jo keleiviai – kad jie tryse išgėrė penkias alaus skardines. Negėrė tik vienas šios kompnijos dalyvis, ketinęs parvežti visus namo. Bet atėjus šiam laikui, BMW savininkas staiga pareiškė, kad jis jaučiasi visai gerai ir vairuos pats.

Kuo viskas baigėsi, teisėsaugininkams pasakojo vienas šio Indijos piliečio patirtos avarijos, važiuojant Kulautuvos gatve nuo Vakarinio aplinkkelio iki Jovarų gatvės, liudytojas, tuo metu buvęs greta įvykio vietos esančioje vairavimo mokyklos aikštelėje. Jis teigė matęs labai dideliu, aiškiai viršijusį leistiną, greičiu nuo Lampėdžių pusės atvažiuojantį BMW, kuris net kelis kartus buvo pakilęs į orą. O po to dingo iš akiračio, bet tada pasigirdo smarkus trenksmas, primenantis automobilių kaktomušą.

Skaitytojų nuotr.

Per plauką nuo tragedijos

Anot jau minėto liudytojo, nubėgus smarkaus trenksmo link, ką tik praskridęs BMW buvo nuvažiavęs nuo kelio į dešinę ir atsitrenkęs į ten esančio pastato sieną. Laimė, kad nesutikęs nieko pakeliui pro šią vietą nutiestame dviračių take bei aikštelėje ties minėtu pastatu. Vieninteliai žmonės, tuo metu rasti pastarojoje, buvo iš sudaužyto BMW išlipę du azijietiškos išvaizdos kitakalbiai. O vienas jų bendrakeleivis dejavo, sėdėdamas automobilio gale. Juo pasirūpino į įvykio vietą iškviesti greitosios medikai bei policija.

BMW vairuotojui pripūtus į pareigūnų alkoholio matuoklį minėtas promiles, (abiem bandymais – tą patį jų kiekį), buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vairavimo neblaiviam, jeigu dėl to įvyko eismo įvykis, kurio metu nesunkiai sutrikdyta žmogaus sveikata, už ką Lietuvos įstatymai numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki trejų metų.

Alkoholio promilių parodymai

Avarijos kaltininkas savo kaltės neneigė. Nors, kaip čia pasakius, – buvo linkęs šia dalintis su kažkokia esa jį išgąsdinusia konstrukcija prieš žiedinę sankryžą, esančią pakeliui iš Lampėdžių paplūdimio į avarijos vietą. Jis tikino iki tol, veždamas savo bendramokslius į jų bendrabutį Akademijoje, važiavęs 60 km/val. greičiu. Tačiau pamatęs minėtą konstrukciją, sumaišęs automobilio pedalus, bet sugebėjęs išvairuoti. O po to paspaudęs akseleratoriaus pedalą ir jam netrukus aptemo akyse, po ko jis pajuto didelį smūgį. Žodžiu, paties eismo įvykio jis neprisimena dėl išgąsčio, patirto prie minėtos žiedinės sankryžos. O po vėliau patirto smūgio jam apsvaigo galva ir ėmė mirguliuoti akyse, dėl ko jis net nematęs, kas nutiko. Atsipeikėjo tik ligoninėje, į kurią buvo nuvežtas su vienu savo keleiviu.

Minėtas BMW vairuotojo bendramokslis, kuriam buvo konstatuotas kaklo slankstelių ataugų lūžis, dėl kurio jis negalėjo net pajudinti galvos, pareigūnams pasakojo, kad įvykio metu buvo užsnūdęs automobilio gale, kur buvo įsitaisęs už vairuotojo. Prisipažindamas, kad neužsisegęs saugos diržo. Ir prabudo, kai BMW galimai pakilo į orą, o jis galva atsimušė į jo stogą, tuo tarpu pats automobilis – į sieną.

Buvo ir daugiau pramiegojusių esmę

Apklausiant BMW vairuotojo keleivius, paaiškėjo, kad įvykio metu buvo prisnūdęs ir kitas galinėje sėdynėje įsitaisęs jo tautietis. Beje, taip pat neprisisegęs saugos diržo.

Tačiau šis teigė pabudęs, pajutęs smūgį, ir pirmiausiai pamatęs didelį dulkių kamuolį, kuriam išsisklaidžius paaiškėjo, kad jų BMW atsitrenkęs į sieną.

Vertingiausi buvo liudytojo, sėdėjusio šalia BMW vairuotojo, parodymai. Beje, jis ir turėjo parvežti savo tautiečius bei bendramokslius namo. Panašu, kad jis vienintelis per šį eismo įvykį ir nenukentėjo, nes buvo užsisegęs saugos diržą.

Šis liudytojas taip pat pareigūnams teigė, kad vairuotojas, pravažiavęs žiedinę sankryžą, kažko išsigando – bandė sukti rankomis vairą, didino greitį, nežinia, kodėl nenuspausdamas stabdžio. Kol maždaug už kelių kilometrų atsitrenkė į pastato sieną.

Išgelbėjo nukentėjusiojo pozicija

Pradėtas ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, niekam iš keleivių nepareiškus BMW vairuotojui jokių pretenzijų. Nei tam jo tautiečiui, kuriam lūžo kaklo slankstelių ataugos. Nei šalia jo automobilio gale snaudusiam kitam bendramoksliui, kuriam buvo sumušta krūtinė, bet jis nepanoro būti nukentėjusiuoju.

Šiuo dėl medikų pažymos tapęs lūžius patyręs BMW vairuotojo tautietis teigė, kad už patirtus sužalojimus jam atlygins kaltininko tėvai, dėl ko jis neturi jam jokių pretenzijų ir nenori, kad jis būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Po šio įvykio šis nukentėjusysis išvyko gydytis į tėvynę.

O BMW vairuotojas liko Lietuvoje, tačiau teismo slenksčio taip pat nemynė. Kadangi jis Lietuvoje iki šio įvykio nebuvo teistas, kaip ir atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės susitaikius su nukentėjusiuoju, nors ir baustas du kartus už tokius Kelių eismo taisyklių pažeidimus, kaip neapdrausto automobilio vairavimas bei važiavimas per raudoną šiesoforo signlą ar nesustojimas prie pėčiųjų perėjos, ir šias baudas sumokėjęs, buvo priimtas nutarimas ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu nutraukti. Tačiau atimant vieneriems metams teisę vairuoti transporto priemonę.

Neutralizuotas iki kitos vasaros?

Tiesa, finansinių pretenzijų po šio įvykio turėjo ir pastato, į kurį atsitrenkta, savininkas, ir Kauno teritorinė ligoninių kasa, įkainavusi kaklo slankstelių ataugų lūžį patyrusio nukentėjusiojo gydymą daugaiau kaip 207 eurais. Tačiau šios pretenzijos buvo pateiktos „Lietuvos draudimui“, kuriame buvo apdraustas BMW. Ir, panašu, kad draudikai išieškos minėtus pinigus iš kaltininko, kuris įvykio metu buvo neblaivus.

Skaitytojų nuotr.

Minėtą nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą kaltininkui ir nukentėjusiajam susitaikius patvirtino ir Kauno apylinkės teismas. Ir niekas šios teismo nutarties neskundė, dėl ko ji jau įsiteisėjus.

Tačiau vairuotojo pažymėjimo, kuris buvo išsiųstas Indijos Respublikos ambasadai, vieneriems metams netekęs, kaip teigiama, neremontuotinai sudaužyto BMW savininkas gali ir toliau dirbti „Bolt“ maisto pristatymo kurjeriu, teikdamas šias paslaugas dviračiu.

Tapote įvykio liudininku, užfiksavote įvykį? Rašykite mums adresu [email protected] arba spauskite čia.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų