Pereiti į pagrindinį turinį

(Ne)laukta muštynių Kauno picerijoje atomazga: įtariamieji neteko šio statuso po ekspertų išvados

2024-08-10 02:00

Titaniškos Kauno teisėsaugininkų pastangos nustatyti, kas sukėlė muštynes prekybos centre „Savas“ įsikūrusiame restorane „Čili Pizza“, kurios kėlė įtarimų dėl galimų sąsajų su panašiu pernykštės vasaros išpuoliu Laisvės alėjoje, nors pareigūnai ir buvo linkę tai neigti, nuėjo perniek. Nepaisant to, kad jau buvo pareikšti įtarimai keturiems asmenims, kurie pasinaudojo Lietuvos įstatymuose numatyta teise neduoti parodymų.

Tapo svarbiausiu paros kriminalu

Kaip jau rašyta, šis mįslingas įvykis, patekęs į pernykštės spalio 9-osios policijos suvestines, buvo jau antros masinės muštynės Kauno restoranuose per pusantro mėnesio. Ir ikiteisminį tyrimą dėl jų pradėję Kauno teisėsaugininkai nuo pat pradžių buvo linkę atsitverti tylos siena. Kaip teigta, dėl tyrimo sėkmės.

Pranešimu apie šį įvykį buvo pradedamos tos paros Policijos departamento suvestinės. Jose teigta, kad spalio 9-ąją, apie 23.50 val., Kaune, Savanorių prospekte, restorano lauko terasoje, tarp asmenų kilo muštynės. Per jas apgadintas lauke buvęs inventorius. Penki konflikte dalyvavę asmenys pasišalino. Įvykio vietoje rasti du neblaivūs vyrai: vienam iš jų – 33-ejų metų nustatytas 0,73 prom. girtumas, kitam – 43-ejų – 0,91 prom. Trečiasis įvykio vietoje rastas asmuo asmuo – 40-metis buvo blaivus.

Policijos suvestinių pranešimas apie šias muštynes baigėsi tuo, kad visi trys minėti asmenys buvo pristatyti į ligoninę, kur suteikus jiems medicinos pagalbą, išleisti gydytis ambulatoriškai. O dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už viešosios tvarkos pažeidimą.

Vieta: muštynės kilo tarp dviejų šiame restorane vakarieniavusių kompanijų. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Liudytojams uždrausta kalbėti

Tiesa, Greitosios medicinos pagalbos tarnybos atstovas portalui kauno.diena.lt tada teigė, kad jo kolegos nuvežė į Klinikas tik vieną asmenį, kuriam 43-eji. Ir jam buvo sumuštas veidas.

O paskambinus tada viešai skelbiamu restorano „Čili Pizza“, įsikūrusio prekybos centre „Savas“, telefonu, juo atsiliepęs vyras patvirtino, kad muštynės buvo pas juos. Tačiau daugiau nė į vieną klausimą neatsakė, teigdamas, kad pareigūnai jiems uždraudė teikti žiniasklaidai bet kokią informaciją apie šį įvykį. Nors portalo kauno.diena.lt fotografui, nuvykus tada į šį restoraną, į akis krito į lauko grindinį įsigėrę kraujo lašai, kuriais buvo paženklinta jo lauko terasa.

Portalui kauno.diena.lt tada pavyko papildomai išsiaiškinti, kad šios muštynės kilo tarp dviejų minėtame restorane vakarieniavusių kompanijų, jau baigiantis jo darbo valandoms ir konflikto dalyviams jau atsiskaičius už suteiktas paslaugas bei išėjus į lauką.

„Pirminiais duomenimis, tai buvo spontaniškas konfliktas. Restorano darbuotojai per jį nenukentėjo, tačiau apgadintas jų inventorius – stalas bei dujinis šildytuvas“, – tada teigė Kauno policijos atstovės žiniasklaidai, pareiškusios, kad daugiau informacijos šioje tyrimo stadijoje pateikti negali.

Iškalbingos subtilybės

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, minėta informacija dėl apgadinto restorano inventoriaus tada rėmėsi tik įvykio vietoje apklaustos padavėjos teiginiais. Jokio pareiškimo policijai restoranas dar buvo neparašęs.

O, ar įvykio vietoje rasti galimi muštynių dalyviai nėra teisti ir, ar neturi sąsajų su Kauno gaujomis, tada neatsakyta, motyvuojant, kad jiems gali būti suteiktas nukentėjusiųjų statusas.

Galiausiai liko du galimi nukentėjusieji, vienas iš kurių nenorėjo juo būti, kas yra nerašyta taisyklė, jeigu tu turi sąsajų su organizuoto nusikalstamo pasauliu. kurią patvirtino ir Kauno apylinkės teisme šiuo metu įstrigusi jau minėto didelį atgarsį sukėlusio pernykščio išpuolio Laisvės alėjoje byla.

Tokiomis aplinkybėmis nukentėjusiuoju šioje byloje liko tik vienas asmuo, kuris teigė, kad negali atpažinti jį sumušusių asmenų ir matė juos pirmą kartą. 

Beje, panašiai, esą dėl to, kad viskas truko labai trumpai, todėl negali padėti atpažinti iš įvykio vietos pasišalinusių muštynių dalyvių, teisinosi ir restorano darbuotojai. 

Tačiau po poros mėnesių jau teigta, kad nustatyti du įtariamieji. Vėliau – kad dar du.

Kontrataka subliuško

Minėti asmenys, anot teisėsaugininkų, tapo įtariamaisiais, taikant procesines prievartos priemones. O tarp jų, portalo kauno.diena.lt žiniomis, – ir pokalbių telefonu pasiklausymai, ir jų išklotinių analizė.

Tačiau, pareiškus minėtiems asmenims įtarimus dėl viešosios tvarkos pažeidimo, jie pasinaudojo teise neduoti parodymų.

Tada teisėsaugininkai nusprendė kontratakuoti, paskirdami palyginamąjį vaizdų tyrimą – Lietuvos teismo ekspertizės centro specialistų paprašyta atsakyti, ar picerijos vaizdo įrašuose užfiksuoti muštynių dalyviai yra tie patys asmenys, kurių nuotraukos ir jau policijos atliktas jų filmavimas pridėti prie minėtų įrašų iš muštynių vietos.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Ne per seniausiai gavus iš minėto centro atsakymą, kad to nustatyti negalima, ikiteisminis tyrimas asmenų, kuriems buvo pareikštas įtarimas, atžvilgiu nutrauktas, o byla dėl muštynių prekybos centro „Savas“ picerijoje „Čili Pizza“ sustabdyta. Tačiau nenutraukta, t.y. gali būti bet kada atnaujinta, gavus tai leidžiančios padaryti informacijos.

Tačiau, kadangi minėti į teisėsaugininkų akiratį patekę asmenys – jau nebe įtariamieji, apie juos teisėsaugininkai taip pat negali teigti informacijos. Net atsakyti į klausimą, ar jie teisti ir, ar nėra susiję su kokiomis nors gaujomis.

Tepasakyta, kad ne visi jie – kauniečiai. Tai – skirtingų Lietuvos miestų gyventojai. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Vytis

o tai jau kokios aktyvios lietuvos organizuoto nusikalstamumo gaujos yra Lietuvoje? apie paskutine girdejau kai man 25buvo . O dabar? kierasa pila... anksciau kiekviena savaitgali kiekvienam restorene hebra dalyvaudavo. o dabar vos ne per 2 metus antra karta... kiti zmones... tai bent...
0
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų