Nustatyta realiausia gaisro „Ekonovus“ priežastis: tai – pamoka mums visiems

  • Teksto dydis:

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos gaisrų tyrėjai nustatė labiausiai tikėtiną gaisro, kilusio praėjusio penktadienio naktį atliekų tvarkymo įmonės „Ekonovus“ Kauno padalinyje, kurį keliasdešimt jų kolegų gesino pusketvirtos valandos, priežastį.

Įtariamuoju savo neatsargiu, o gal piktybiniu, kuo nesinorėtų tikėti, elgesiu jį sukėlus gali būti kiekvienas Kauno, Kėdainių ar Kaišiadorių rajono gyventojas, nes šis gaisras kilo atliekų krūvoje, atvežtoje į minėtą įmonę iš šių vietovių rūšiuojamų šiukšlių konteinerių, skirtų popieriui ir plastikui. Dar šios rūšies atliekos čia patenka iš Kauno miesto įmonių.

Kaip jau rašyta, pranešimą apie tai, kad kažkas dega Vandžiogalos plente, Bendrasis pagalbos centras gavo gegužės 14-osios naktį – 1.01 val.

Paaiškėjus, kad dega minėtos atliekų tvarkymo įmonės teritorijoje esantis metalinis angaras, į įvykio vietą buvo išsiųstos aštuonios autocisternos net iš penkių Kaune bei Kauno rajone įsikūrusių ugniagesių gelbėtojų komandų.

30-iai ugniagesių pavyko lokalizuoti gaisrą šiame 50x40 m dydžio apskardintame angare tik beveik po poros valandų. O apie jo likvidavimą paskelbta tik pusę penkių ryto. Sudegė ne tik šiame angare buvusios antrinių žaliavų atliekos, bet ir jų rūšiavimo linija. Apgadintas ir pats angaras, nuo kurio ugniagesiai gelbėtojai dar spėjo patraukti du autokrautuvus.

Liko ugniagesiai gelbėtojai dėl viso pikto budėti šioje gaisravietėje ir išaušus rytui.

Apie antrą valandą nakties į įvykio vietą atvyko ir aplinkosaugininkai, vėliau konstatavę, kad šiame angare degė pakuočių atliekos, kurių apie 90 proc. sudaro popierius ir kartonas, o likusį dešimtadalį – plastikas. Tai paaiškina, kodėl gaisras taip staigiai įsiplieskė ir buvo toks sunkiai sutramdomas.

Kaip buvo teigiama po šio įvykio išplatintame Aplinkos apsaugos departamento pranešime, į įvykio vietą buvo iškviesta ir Aplinkos apsaugos agentūros mobilioji laboratorija oro taršai matuoti. O pats departamentas po šio gaisro nusprendė pradėti neplaninį įmonės patikrinimą.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Šis patikrinimas, kaip portalą kauno.diena.lt informavo Aplinkos apsaugos departamento atstovė, dar atliekamas. Aplinkos apsaugos agentūros atstovė taip pat teigė dar negalinti pateikti jų laboratorijos atliktos oro taršos dėl gaisro „Ekonovus“ rezultatų.

Pirmieji savo tyrimą dėl jo baigė ugniagesiai gelbėtojai, pirmiausiai, peržiūrėję „Ekonovus“ teritorijoje įrengtų vaizdo kamerų įrašus, atmetę tyčinės veiklos, galėjusios sukelti šį gaisrą versiją. Jis kilo naktį, kai teritorijoje, kuri stebima tik vaizdo kameromis, nėra žmonių. Be to, angaras, kurio viduje degė ten buvusios antrinės žaliavos, rakinamas.

Atmesta buvo ir galimų techninių priežasčių kilti šiam gaisrui versija. Iš ESO gautas atsakymas, kad pirmasis elektros sutrikimas tąnakt „Ekonovus“ Kauno padalinyje buvo užfiksuotas apie pusę dviejų nakties. Taigi, tai jau buvo kilusio gaisro, apie kurį pranešta 1.01 val., pasekmė.

Aplinkos apsaugos departamento nuotr.

Atmetus minėtas versijas, apsistota ties tuo, kad labiausiai tikėtina, jog įvyko savaiminis atliekų užsidegimas į jų krūvą patekus pašaliniam objektui, kas greičiausiai sukėlė kažkokią cheminę reakciją. Minėtu objektu galėjo būti ir kažkieno neatsargiai į rūšiuojamo popieriaus ir plastiko konteinerį įmesti panaudoti elementai, ir tepaluotas skuduras, ir kalkės, ir nebereikalingas akumuliatorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O rusai negalejo padegti ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių