Pasitikrinkite KET žinias: kokias klaidas padarė automobilį taip priparkavęs vairuotojas?

  • Teksto dydis:

Automobilių parkavimas, nesvarbu, ar mašiną norima pastatyti sausakimšame miesto centre ar pustuščiame užmiestyje, kelia aistras.

Feisbuko grupėje „Kur stovi policija Kaune“ įkelta nuotrauka su prie pat perėjos ir ant šaligatvio paliktu automobiliu susilaukė didelio internautų susidomėjimo ir daugybės komentarų.

Vieni žmonės įsitikinę, kad kartais prieš Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus galima ir užsimerkti, kiti mano, kad menkos svarbos taisyklių, susijusių su eismo dalyvių ir pėsčiųjų saugumu, nėra.

Portalas kauno.diena.lt kviečia patiems įvertinti konkrečią situaciją, užfiksuotą nuotraukoje. Žvelgdami į ją, įvardinkite, kokie pažeidimai padaryti, ir pabandykite nurodyti, kuo šie pažeidimai yra pavojingi aplinkiniams.

Situaciją paprašėme pakomentuoti Kauno policijos atstovų. Ar jų ir jūsų atsakymai sutampa?

– Kas konkrečiai negerai nuotraukoje? Tai, kad automobilis pastatytas per arti pėsčiųjų perėjos ir stovi ant šaligatvio? – pasiteiravome Kauno policijos atstovų.

– Pateiktose nuotraukose iš tiesų užfiksuotas KET pažeidimas, pagal LR ANK 417 str. 2 d (Sustojimas ir stovėjimas vietose, kuriose pagal Kelių eismo taisykles draudžiama sustoti ir stovėti, sustojimas ir stovėjimas nesilaikant kelio ženklų ir ženklinimo reikalavimų, važiavimo tvarkos gyvenamosiose zonose ir kiemuose pažeidimas.)

Konkrečiai pažeisti KET reikalavimai:

150.5 (sustoti ir stovėti draudžiama ant šaligatvio (išskyrus tuos atvejus, kai ten stovėti leidžia tokį stovėjimo būdą nurodantys kelio ženklai)

150.10 (sustoti ir stovėti draudžiama ten, kur sustojusi transporto priemonė trukdytų įvažiuoti (išvažiuoti) į (iš) kiemą (-o), teritoriją (-os) arba kitaip kliudytų transporto priemonių ar pėsčiųjų eismui).

„Kur stovi policija Kaune“ nuotr.

– Kas pavojingo aplinkiniams ir kitiems eismo dalyviams, jeigu taip parkuojamas automobilis?

– Vairuotojas taip palikdamas stovėti transporto priemonę trukdo pėsčiųjų eismui bei kitiems vairuotojams, artėjantiems prie nereguliuojamos pėsčiųjų perėjos, įsitikinti ar perėjoje nėra įžengusio, žengiančio arba prieš pat eismo juostą, (važiuojamosios dalies kraštą) stovinčio ir laukiančio galimybės įžengti į ją pėsčiojo. Sustojusi ir stovinti transporto priemonė taip pat trukdo pėstiesiems saugiai eiti šaligatviu. Transporto priemonė, palikta stovėti pažeidžiant KET reikalavimus trukdo saugiai įžengti į pėsčiųjų perėją, kadangi pėstieji neturi galimybės įvertinti atstumo iki artėjančių transporto priemonių, jų greičio ir įsitikinti, kad tai daryti saugu.

– Ar yra išimčių, kai galima parkuoti ant šaligatvio?

– Kelių eismo taisyklės numato, kad sustoti ir stovėti ant šaligatvio draudžiama išskyrus atvejus, kai ten stovėti leidžia stovėjimo būdą nurodantys kelio ženklai arba transporto priemonė nurodyta leidime, išduotame prekiauti viešoje vietoje renginių metu.

– Kokios baudos gresia už tokį parkavimą?

– Užfiksuotas nusižengimas užtraukia baudą vairuotojams nuo trisdešimt iki devyniasdešimt eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juras

Juras  portretas
jau savaite laiko prie Ukmerges 10 to namo ant salygatvio Mazda su klevo lapu isikasus stovi

Namai

Namai portretas
Kam išviso yra eismo taisyklės ir statomi ženklai, jei niekas nekontroliuoja, kaip jų laikomasi. Pavyzdžiui Lietuvių ir Aušros gatvių sankryžoje stovi ženklas draudžiantis sustoti, tačiau net pačioje sankryžoje nuolatos stovi prabangios Skuodo žaidėjų mašinos ir jų vairuotojų niekas nesudrausmina, nors Aušros gatve dažnai važiuoja policijos mašinos. Matyt patys policininkai bijo įžūlių vairuotojų.

KKiK

KKiK portretas
+150.4 pėsčiųjų perėjose ir arčiau kaip 5 m atstumu prieš jas, o keliuose, kuriuose yra po vieną kiekvienos krypties eismo juostą, ir arčiau kaip 5 m atstumu už pėsčiųjų perėjų;
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių