Šančių tragedijos byla: netikėtoms orų permainoms įtarimų nepateiksi

  • Teksto dydis:

Kauno teisėsaugininkai, tyrę pernykštę tragediją Žemuosiuose Šančiuose, per kurią su mįslingo apsinuodijimo požymiais buvo aptikti trys mažamečiai bei rasta negyva jų motina, jau paskelbė savo sprendimą dėl to, kas įvyko. Nepaisant to, kad šis įvykis tradiciškai spėjo apaugti įvairiausiais gandais, ikiteisminis tyrimas dėl jo nutrauktas, neaptikus nusikalstamos veikos pėdsakų. Nors ši skaudi istorija, kaip paaiškėjo, – ir pamokanti.

Kaip jau rašyta, tą vėlų pernykštės spalio 6-osios vakarą į Žemuosiuose Šančiuose esančią Kranto 11-ąją gatvę skubėjo greitosios medikai, policija bei budintys vaiko teisių apsaugos specialistai.

Specialiosios tarnybos šiuo adresu buvo pasiųstos po mažamečių tetos skambučio į Bendrąjį pagalbos centrą. Ši apie nelaimę sužinojo iš mažamečių močiutės, kuriai apie 23 val. paskambino vienas iš jų. Vaikas teigė išsigandęs katės, kurią pradėjo smarkiai pykinti, riaumojimo. Prastai jaučiasi ir jis, ir broliai. Jie jau buvo atsigulę miegoti. O mama – vonioje ir neatsiliepia beldžiant į duris, kurios iš vidaus uždarytos.

Įvykio vieton pasiųstos specialiosios tarnybos netrūko konstatuoti, kad vonioje, kurioje ketino išsimaudyti, rasta mažamečių 43-ejų metų mama – nebegyva. Be gyvybės ženklų ją ten aptiko duris išlaužusi mažamečių močiutė, pirmoji atskubėjusi į nelaimės vietą.

Mažamečiai velionės vaikai tą pačią naktį atsidūrė Kauno klinikose, į kurias juos skubiai išvežė greitosios medikai. Jie buvo paguldyti stebėjimui į Skubios pagalbos skyrių, iš ko galima daryti išvadą, kad jų gyvybei pavojus negrėsė. O teisėsaugininkai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl jų mamos mirties priežasties nustatymo.

Nors mažamečiai Klinikose neužsibuvo, šis ikiteisminis tyrimas užsitęsė belaukiant paskirtų ekspertizių rezultatų. Nors pirminiai specialistų atsakymai buvo žinomi jau tą pačią dieną. Kaip tada žiniasklaidai teigė ikiteisminį tyrimą pradėjusio Kauno apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus, besispecializuojančio įvykiuose, susijusiuose su nepilnamečiais, vyriausioji prokurorė Daiva Brudnienė, konstatuota, kad mažamečių mama paskendo vonioje. O jos vaikų apsinuodijimas siejamas su dujų katilo gedimu.

Vėliau specialistai konstatavo, kad velionės kraujyje taip pat rasta anglies monoksido. Tačiau šias išvadas jau gavo iš Kauno apylinkės prokuratūros šį tyrimą perėmęs Kauno apygardos prokuratūros skyrius, tiriantis sunkius nusikaltimus. Kaip jau ne kartą rašyta, pastarojo prokurorai perima vadovavimą ikiteisminiams tyrimas dėl mirties priežasties nustatymo ne tik, kai klausimų būna daugiau nei atsakymų, bet – ir didelis atgarsis visuomenėje.

Galiausiai konstatuota tai, ką mažamečių ir jų mamos kaimynai kalbėjo iš karto po nelaimės, atmesdami ir galimą apsinuodijimo grybais versiją, ir gandus, kad neišgyveno ir katė bei nelaimėlių kartu su ja laikytas šuo.

Apsistoję ties nelaimingo atsitikimo versija, teisėsaugininkai ne per seniausiai šį ikiteisminį tyrimą nutraukė.

Padedant ekspertams bei apklaustiems liudytojams, nustatyta, kad nelaimę prišaukė netinkamai eksplotuotas apie dešimties metų senumo atviras dujų degimo katilas, kuris buvo įrengtas šiame bute, dar prieš motinai su vaikais prieš porą metų atsikeliant čia gyventi. Tragediją lėmė aplinkybių, viena iš kurių – pernai spalio pradžioje netikėtai atvėsęs oras, visuma. O tokie katilai, koks buvo naudojamas, išskiria anglies monoksidą, kuris yra nuodingas, į patalpas. Todėl labai svarbu jas gerai vėdinti. Tuo tarpu, staiga atšalus orams, to nedaryta, nes dar nenorėta įjungti patalpų šildymo. Be to, nustatyta, kad naujakuriams po truputį remontuojantis, buvo nupjauti ir vandens šildymo vamzdžiai, nors, anot teisėsaugininkų, tiesiogiai su įvykusia tragedija tai nesusiję.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių