Pereiti į pagrindinį turinį

Šilainiuose paauglių gaujos vis labiau įsismarkauja, o suaugusieji – bejėgiai?

2019-12-19 18:00

Šią savaitę internete žmonės dalijosi istorija apie tai, kaip Šilainiuose paauglių gaujos šiurpina gyventojus – iš kavinės buvo pavogta taupyklė, mamos skundžiasi bijančios vaikus išleisti į lauką, o siautėjantys jaunuoliai daiktus atiminėja tiesiog iš rankų. Su portalu kauno.diena.lt susisiekė kauniečiai, kurie nusprendė papasakoti, ką jiems tenka iškęsti gyvenant šių nepilnamečių kaimynystėje.

"Facebook", Evaldo Virkečio ir Tomo Raginos nuotr.

Rinko parašus, kad iškeldintų

Į portalą kreipėsi skaitytoja Ramunė (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi), kuri teigė, kad vos pasirodžius vaizdo įrašui internete, iškart atpažino paauglius. Tačiau, kaip pasakojo moteris, šie trys paaugliai yra tik maža didelės grupuotės dalis.

„Jų yra grupė iki penkiolikos vaikų gal ir daugiau, įvairaus amžiaus, vieni gyvena su tėvais, kiti turi ale globėjus. Čia, žinokit, galima visą romaną apie juos parašyti“, – pokalbį pradėjo pašnekovė.

Juos surenka policija, parveža namo – beveik kaip taksi.

Ramunė pasakojo, kad tame daugiabutyje, kuriame gyvena ji, taip pat įsikūrę ir du minėtos grupuotės paaugliai. „Rinkome parašus, kad juos iškeldintų, kaimynai, gyvenantys jų aukšte kreipėsi į prokurorą, visur vienas atsakymas – jie nepilnamečiai, pagal naujus įstatymus nieko padaryti negalime. Devinto aukšto gyventojas iškvietė greitąją ir policiją, nes šitie paaugliai klijų prisiuostę buvo“, – apie šiurpinančią kasdienybę kalbėjo Ramunė.

Tačiau, pasak moters, su šia situacija ir paauglių grupuote kovoti bandyta jau ne kartą. „Ėjome į Kauno savivaldybę, kad juos iškeldintų, savivaldybės darbuotojai sakė: reikia tokius žmones integruoti į visuomenę. Mes tai puikiai suprantame, kad juos reikia integruoti, bet, šiuo atveju, auga ne tik jie, bet ir jų žvėriškumas. Kai buvo atvažiavusi policija, pareigūnai man pasakė: jie gali iš tavęs rankinę atimti, gali tau akis apspjauti, tu turi stovėti kaip statula, nes jie nepilnamečiai. Juos surenka policija, parveža namo – beveik kaip taksi“, – sakė Ramunė.

Policija kaip taksi

Pasak moters, kaimynai į policiją dėl šios grupuotės kreipiasi itin dažnai. „Šiame daugiabutyje policija lankosi beveik kasdien. Mes juokaujam: taksi į kiemą tiek kartų nevažiuoja, kiek atvažiuoja policija. Kalbama, kad nuo jų yra nukentėję daug kaimynų. Iš draugės mergaitės buvo pavogtas dviratis, žinoma, visos akys krypo į tuos paauglius. Mergaitės šeima nuėjo pas vaikinų tėvus ir pasakė, kad jei nebus grąžintas dviratis, jie kreipsis į policiją. Išsigando. Greitai grąžino“, – mintis dėstė Ramunė.

Baisiausia, kad kiti žmonės nelabai reaguoja, aš manau, kad jie bijo dėl vaikų saugumo.

Kaunietė minėjo, kad susidurti su šiais paaugliais teko ne tik kaimynams, bet ir jai pačiai. „Kadangi pati esu vairuojanti, ne kartą teko prašyti, kad nuliptų nuo mašinos bagažinės, nes būna, kad vasarą atsisėda. Buvo konfliktas, kaimynai atėjo į pagalbą, nes manęs jie visiškai nebijo. Vakarais prie laiptinės jų stovi visa gauja. Praeinant dažnai palydi replikomis“, – nemalonius išgyvenimus tęsė ji.

Ramunė sakė, kad tai nėra tie paaugliai, kurie į namus grįžta laiku, pasak jos, lauke vaikinai būna iki vidurnakčio. „Jie jaučiasi žvaigždės. Laiptinės nuolat pridergtos. Buvo atvejis, kai iš senyvo amžiaus, smulkutės moters bandė atimti rankinę. Ji sakė bijanti net eiti į parduotuvę. Baisiausia, kad kiti žmonės nelabai reaguoja, aš manau, kad jie bijo dėl vaikų saugumo. Dabar, žiemą, jie gal aprimę, bet vasarą – siaubas“, – problemą apibūdino Ramunė.

„Facebook“ nuotr.

Primename, kad iš vienos kavinės, esančios Šilainiuose, pirmadienį buvo pavogta taupyklė. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė patvirtino, kad nuvykę į įvykio vietą pareigūnai sulaikė tris nepilnamečius asmenis. Paaugliai perduoti tėvams. Pareigūnus kvietę asmenys pareiškimo nerašė. Trečiadienį atstovė patikslino, kad du sulaikyti paaugliai buvo perduoti tėvams, vienas – globos įstaigai. 

Liks nenubausti

Mes puikiai suprantam, kad juos reikia integruoti, bet šiuo atveju auga ne tik jie, bet ir jų žvėriškumas.

Tačiau panašu, kad už savo veiksmus paaugliams neteks atsakyti, kadangi pareiškimo policijai niekas nerašė. „Jeigu žmogus rašo pareiškimą, gali būti pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kiekviena situacija yra skirtinga – jei pirmą kartą padaromas (nusikaltimas) gali būti išvis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, gali susitaikyti arba gali būti skirta bausmė – viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų“, – apie tai, kas galėjo grėsti nepilnamečiams, jeigu dėl šio įvykio būtų buvęs rašytas pareiškimas, pasakojo Kauno apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus vyriausioji prokurorė Daiva Brudnienė.

Portalo žurnalistai pasidomėjo, kiek kartų ir kokiu tikslu Ramunės nurodytu adresu į daugiabutį buvo kviesti pareigūnai. „Per metus minėtu adresu Kaune policijos registruojamų įvykių registre buvo registruota dvidešimt pranešimų. Penki pranešimai yra susiję su nepilnamečiais asmenimis, iš jų du dėl netinkamo nepilnamečių elgesio. Daugiausia pranešimų registruota dėl triukšmo. Taip pat minėtu adresu registruoti pranešimai dėl smurto artimoje aplinkoje, turto sugadinimo, Kelių eismo taisyklių pažeidimų, sukčiavimo“, – įvardijo O. Vaitkevičienė.

Problemos su paaugliais

Su paaugliais, reikia pripažinti, kartais būna labai sudėtinga.

Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Andželika Vežbavičiūtė teigė, kad apie Šilainiuose siautėjančios grupuotės elgesį konkrečios informacijos neturi. „Kad Šilainiuose būtų kažkokia gauja, duomenų mes neturime. Tačiau į kiekvieną pranešimą, kurį gauname iš policijos ar iš žmonių, mes reaguojame. Jeigu matome, kad kyla su vaiku problemos, o šeima nepakankamai tam skiria dėmesio, mes inicijuojame pagalbos teikimą. Su paaugliais, reikia pripažinti, kartais būna labai sudėtinga, pagalba vaikams nesuteikta laiku taip įsibujoja, kad kartais net sunku pasikeitimus kažkokius matyti. Bet, jei atsakomybė nedingsta, jiems gali būti siūloma pagalba, bet kai jie ignoruoja, tai ir administracinė atsakomybė taikoma, kad jie nevaldo vaikų elgesio“, – situaciją komentavo A. Vežbavičiūtė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų