Skandalingasis apsišaukėlis sulaukė teismo malonės

Kauno apylinkės teismas šiandien atmetė Probacijos tarnybos teikimą pakeisti staliui Artūrui Girsui, „gydžiusiam ir protezavusiam“ garbaus amžiaus kauniečiams, susigundžiusiems skelbiamomis mažomis jo „paslaugų“ kainomis, dantis, skirtą lygtinę laisvės atėmimo bausmę. Ir pasiųsti apsišaukėlį už grotų, nes jis neįvykdė šio teismo įpareigojimo per dvejus metus atlyginti nukentėjusiesiems padarytą žalą.

Demaskavo „Kauno diena“

Kaip jau rašyta, šio apsišaukėlio aukomis per puspenktų metų tapo mažiausiai 22 kauniečiai. Tai konstatuota 2017-ųjų gruodį – Kauno apylinkės teismui skelbiant jam jau antrą nuosprendį dėl neteisėto vertimosi tokia veikla.

Pirmąjį nuosprendį už tai A.Girsas išgirdo 2016-ųjų liepą. Tada nukentėjusiaisiais buvo pripažinti septyni asmenys, apsilankę jo bute viename Partizanų gatvės devyniaaukštyje, kurio tipinėje sovietinėje svetainėje A.Girsas juos sodindavo į rašomojo stalo kėdę – šalia dulkių sluoksniu padengto staliuko, ant kurio gulėjo senovinis grąžtas.

Viena iš nukentėjusiųjų vėliau teisme prisipažino pamaniusi, kad gal jau yra per sena ir nieko nesupranta šiuolaikinėse technologijose.

A.Girsu teisėsaugininkai susidomėjo po „Kauno dienos“ rašinio. Po vienos iš nukentėjusiųjų jame papasakotų siaubingų savo įspūdžių po apsilankymo pas šį apsišaukėlį atsiliepė ir daugiau jos likimo draugų. Vienas iš jų vėliau teisme pasakojo, kad jau tikri odontologijos specialistai, kurių jis prašė ištaisyti A.Girso broką, jam pasakė, kad šis nušlifavo septynis sveikus jo dantis, ant kurių uždėjo plastmasinius.

Tėvo šešėlis

A.Girsas savo kaltę tada pripažino – kad turi tik vidurinį išsilavinimą ir, iš tikrųjų, pagal profesiją yra stalius. O dantų techniko amato pramoko iš tėvo, dirbusio Vytauto prospekte veikusioje Mokamoje stomatologijos poliklinikoje. Tėvas buvo baigęs šią specialybę Rygoje ir atsinešdavo darbo į namus – galimai nespėdavo visko padaryti darbo vietoje, vėliau – galimai nelegaliai prisidurdamas prie pensijos.

Artūras Girsas/Vilmanto Raupelio nuotr.

Tikino tada A.Girsas ir, kad padengs visus nukentėjusiųjų nuostolius. O pasiteiravus, iš ko – juk yra registruotas Darbo biržoje, atsakė, kad jau susirado darbą – remontuos automobilius.

Kauno apylinkės teismo teisėjas Bronislovas Liatukas, apribodamas tada A.Girso laisvę vieneriems metams ir keturiems mėnesiams, šį perspėjo, kad, jeigu jis pažeis draudimą turėti ar įgyti bet kokį inventorių bei medžiagas, susijusias su dantų gydymu ar protezavimu arba neatlygins per metus padarytos žalos, kuri siekia apie 12 tūkst. eurų, bus siunčiamas už grotų.

Tačiau, kaip paaiškėjo netrukus, A.Girsas vėl buvo pradėjęs priiminėti problemų dėl dantų turinčius pacientus, dar nagrinėjant jo bylą teisme. Tai savo pareiškime policijai nurodė viena pusamžė moteris, kuriai šis apsišaukėlis taip pat pridarė burnoje broko ir negrąžino pinigų už nekokybiškas paslaugas. Su kuo iš tikrųjų turi reikalą, ji teigė sužinojusi tik perskaičius apie apsišaukėliui paskelbtą teismo nuosprendį.

Aukų padaugėjo

Naują ikiteisminį tyrimą A.Girso atžvilgiu pradėję pareigūnai nustatė, kad dėjo jis toliau į žiniasklaidą skelbimus apie pigiai teikiamas dantų protezavimo paslaugas jau ir po nuosprendžio, kurio, beje, neskundė, paskelbimo. Tik jau ne savo, o mirusio žmogaus pavarde. O naujus pacientus jau priiminėjo ne savo bute, bet dukters namuose V.Krėvės prospekte, į kuriuos įrankius atsiveždavo automobiliu.

Siekdami tai įrodyti, pareigūnai ne tik užsiregistravo apsišaukėlio nurodytu telefonu pas jį į priėmimą, bet ir gavo teismo leidimą klausytis A.Girso pokalbių.

Jis buvo sulaikytas 2017-ųjų vasario 14-ąją per specialią policijos operaciją. Naujojoje A.Girso byloje jau buvo penkiolika nukentėjusiųjų, atpažinusių apsišaukėlį iš „Kauno dienoje“ skelbtos jo nuotraukos atvykus į nuosprendžio paskelbimą. Vienuolika iš jų buvo A.Girso pacientais dar iki šio nuosprendžio paskelbimo. Keturi – jau po jo.

Pripažino A.Girsas savo kaltę ir antrą kartą stojęs prieš Kauno apylinkės teismą. Tačiau šį kartą jis jau su nukentėjusiųjų pareikštais ieškiniais nesutiko. Esą šie sumokėjo jam mažiau, negu reikalauja grąžinti, nenorėdamas pripažinti, kad jo aukos nori atgauti savo išlaidas ir už jo padaryto broko taisymą. Vienos teigimu, tai jai kainavo 5 tūkst. eurų, kitos – pustrečio tūkstančio.

Ne mažiau šiurpias istorijas teisme pasakojo ir naujos A.Girso aukos: dantų karūnėlės būdavo priklijuojamos acetoniniais klijais, tačiau vis tiek nukrisdavo, įklijuotas protezas neatšoko tris mėnesius, dėl ko teko jį perpjauti perpus ir pan.

Nuvylė ir antras nuosprendis

Už neteisėtą vertimąsi profesine veikla mūsų įstatymai numato arba viešuosius darbus, arba laisvės apribojimą, arba laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Antrąją A.Girso bylą nagrinėjęs Kauno apylinkės teismo teisėjas Dainius Ročys nuteisė tada šį apsišaukėlį vienerių metų laisvės atėmimu, akcentuodamas, kad tai – pati griežčiausia bausmė už jam inkriminuojamą apysunkiems priskiriamą nusikaltimą. Tačiau atidėjo jos vykdymą trejiems metams.

Prokurorė tada siūlė A.Girsui pustrečių metų įkalinimą.

Tačiau D.Ročys, atsižvelgęs ir į teisiamojo sveikatos būklę, ir į tai, kad jis prižiūri sergančią mamą, savo sprendimą palikti A.Girsą laisvėje komentavo taip: „Yra pagrindo manyti, kad bausmės vykdymo tikslai bus pasiekti ir atidėjus jos vykdymą.“

Tada iš A.Girso buvo priteista ir 8 400 eurų turtinė žala, kurią nukentėjusiesiems pavyko įrodyti, ir beveik 19 tūkst. eurų moralinis atlygis, kuriuos jis buvo įpareigotas atlyginti per dvejus metus.

Skelbiant tada nuosprendį A.Girsui dalyvavę nukentėjusieji neslėpė, kad tikėjosi jo griežtesnio. Ir teigė, kad šis apsišaukėlis ir vėl skelbiasi, kad suteikia pensininkams 50 proc. nuolaidą protezams. Esą, paskambinę šiuose skelbimuose nurodytu telefonu nuosprendžio išvakarėse, jie atpažino iš balso A.Girsą.

Skydu tapo liga

Neskundė nuteistasis ir antrojo jam paskelbto nuosprendžio dėl dantų gydymo bei protezavimo paslaugų teikimo, neturint nei licenzijos šiai veiklai, nei tinkamo išsilavinimo. Ir jis per 20 dienų įsiteisėjo.

O šiemet sausio 3-ąją baigėsi ir teisėjo D.Ročio nuosprendyje nurodytas dvejų metų terminas atlyginti nukentėjusiesiems priteistą žalą.

Beje, A.Girsas lig šiol neatlygino nei vieno jam priteisto euro. Dėl to Probacijos tarnybos pareigūnai ir kreipėsi į Kauno apylinkės teismą dėl jam skirtos vienerių metų laisvės atėmimo bausmės atidėjimo trejiems metams panaikinimo. Teikime teigta, kad 60-metis A.Girsas ne tik neįvykdė teismo įpareigojimo atlyginti nukentėjusiesiems priteistą žalą, bet ir bausmės atidėjimo metu buvo baustas administracine tvarka – už tai, kad vairavo automobilį, kurio draudimas buvo pasibaigęs, kaip ir paties A.Girso vairuotojo pažymėjimo galiojimas.

Artūras Girsas/Vilmanto Raupelio nuotr.

Atvykęs šiandien į šio Probacijos tarnybos teikimo nagrinėjimą, jau sunkiai vaikštantis A.Girsas prašė atsižvelgti į sunkią jo sveikatos būklę ir sumažinti priteistų ieškinių dydį.

Teisėjas D.Ročys, pats 2017-ųjų gruodį įpareigojęs A.Girsą per dvejus metus atlyginti nukentėjusiesiems padarytą žalą, šiandien Probacijos tarnybos teikimą panaikinti bausmės vykdymo jam atidėjimą dėl šio įpareigojimo neįvykdymo atmetė. Motyvuota tuo, kad A.Girsas jo neįvykdė dėl objektyvių priežasčių – silpnos sveikatos ir sunkios turtinės padėties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Naivumas

Naivumas portretas
Zmones proto neturi,kad eina pas bet ka. Liga pasigausi ir be dantu liksi. Dabar tas dantistas eis masinas taisyti. Tai kaip pataisis kam nors ,tai gera nepasirodys.)

Kostas

Kostas  portretas
Jo AA tevas lageriuose state dantis is randolio , sako laike gerai

Bzzz

Bzzz portretas
Kažkada II ligoninėj pusgirtis ginekologas per apžiūrą sužalojo moterį. Po kelių dienų praeiviai, išgirdę silpnas dejones žiemos vakaro tamsoje už ligoninės tvoros pasidomėjo kas ten. Rado tą patį daktarėlį išlaužytom rankom kojom, sudaužytą kaip obuolį ir užkištu snukiu kad garsiai nebliautų. Tai tiek pamokančių istorijų iš gyvenimo...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių