Skandalingo bėglio įkaitais tapo Dzūkijos specialiosios tarnybos ir Kauno pareigūnai

Kauno teisėsaugininkai tebesuka galvas, kaip jiems užbaigti Domininko Armalio, net du kartus sugebėjusio pabėgti iš Kauno ligoninės, kurioje buvo gydomas nuo COVID-19, bylą ir apsaugoti šią nuo įstrigimo nežinia kuriam laikui teisme. Dar sudėtingesnes problemas jis kelia Lazdijų, į kuriuos sugrįžo pasveikęs, bendruomenei.

Lazdijų pūlinys

„Buvo jis keistas jau iki koronaviruso pasigavimo kažkur Kaune. O dabar elgiasi dar neadekvačiau“, – ir Kauno teisėsaugininkams, ir portalui kauno.diena.lt apie 54-erių D.Armalį pasakojo Lazdijų seniūnaitis Linas Jarmala.

Anot jo, ne per seniausiai šis po pabėgimų iš Kauno ligoninės išgarsėjęs lazdijiškis išpylė ant vietinės „Maximos“ kasininkės galvos sultis, kai ši liepė jam už šias sumokėti.

Be to, D.Armalis ir toliau nuolat konfliktuoja su kaimynais. Ir yra pastebėtas neblaivus nuogas vaikštantis po daugiabučio, kuriame gyvena, kiemą. Baiminamasi ir, kad jis šio didžiausio Lazdijų medinuko, kuriame – net 10 butų, nepadegtų, kaip jau buvo nutikę prieš keletą metų, kai taip pat būdamas neblaivus, jis paliko ant degančios elektrinės viryklės keptuvę ar puodą.

Pasak L.Jarmalos, vietinė policija prieš D.Armalį – bejėgė. Šios pareigūnai tepajėgia vežioti jį savo tarnybiniu transportu kaip taksi. „Pats mačiau, kaip net du kartus parvežė iš kažkur neblaivų į namus, nes Lazdijuose nebėra areštinės. Ir surašė protokolus, kuriuos D.Armalis tradiciškai išmetė į šiukšlių dėžę ir, vos pareigūnams išvažiavus, vėl patraukė „į žygį“, – pasakojo Lazdijų seniūnaitis. Anot L.Jarmalos, „privatizavęs“ šis skandalingasis jo kaimynas ir greitosios medicinos pagalbos, kuriai mėgsta skambinti neblaivus, transportą. Ir pas D.Armalį atskubantys medikai veža jį į gydymo įstaigą, o po to iš jos ir parveža.

Visa tai dažniausiai vyksta tada, kai mokamos pašalpos. O pastaruoju metu D.Armalis gauna ją padidintą – kaip esą ieškantis darbo. Tačiau už šias pašalpas jo socialiniame būste vyksta orgijos. Be to, iš jų negalima atskaičiuoti nė cento, nors bendra baudų, skirtų D.Armaliui už įvairius nusižengimus, suma, L.Jarmalos žiniomis, – jau keturženklė.

Rankas surišo psichiatrijos specialistai

Niekaip nepavyksta išspręsti visų problemų ir ikiteisminius tyrimus dėl D.Armalio pabėgimų iš ligoninės pradėjusiems Kauno teisėsaugininkams. Net ir suradus jį Lazdijuose.

Kauno teisėsaugininkų veiksmus varžo ne tik tai, kad Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Kauno skyriaus specialistė konstatavo, kad skirti D.Armaliui psichiatrinę ekspertizę – netikslinga. Gavus tokią išvadą, ikiteisminį tyrimą, į kurį sujungti abu jo pabėgimai iš ligoninės, būtų galima ir baigti. Nes nei vienas iš devyniolikos asmenų, kuriuos Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai nustatė turėjus galimų kontaktų su D.Armaliumi minėtų pabėgimų metu, nuo jo neužsikrėtė. Tačiau dabar D.Armalis nebeatsiliepia Kauno teisėsaugininkams, ketinantiems pareikšti jam galutinį įtarimą, mobiliuoju telefonu. Šis nuolat išjungtas. Todėl ketinama prašyti jau minėto Lazdijų seniūnaičio pagalbos.

Tačiau net ir pavykus D.Armalį vėl prisišaukti į Kauną – pas ikiteisminį tyrimą atliekančią tyrėją, ir planuojant perduoti jo bylą teismui baudžiamuoju įsakymu –kad jam nereikėtų dalyvauti teismo posėdyje, dar būtina, jog jis pripažintų savo kaltę arba bent sutiktų su siūloma bausme.

Už kovos su epidemijomis ar užkrečiamomis ligomis taisyklių pažeidimą, nenustačius, kad kas nors dėl to užsikrėtė, Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki vienerių metų. Ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti prokurorė teigia dar neapsisprendusi, kokią bausmę siūlyti D.Armaliui. Tačiau, greičiausiai, turint galvoje paskui jį jau besivelkantį nesumokėtų baudų šleifą, ši bausmės rūšis jau nebebus jam siūloma. Na, o jeigu D.Armalis nesutiks su tokiu scenarijumi, jo byla bus perduota teismui su kaltinamuoju aktu. O Temidės tarnams prisišaukti jį į teismo posėdžius bus dar sunkiau.

Slidus ir užsispyręs

Kaip jau rašyta, D.Armalis pabėgo iš tuometinės Kauno klinikinės ligoninės liepos 23-ąją ir liepos 26-ąją. „Reikėjo maisto ir ėjau“, – toks buvo jo pasiaiškinimas ikiteisminius tyrimus pradėjusiems teisėsaugininkams.

Po pirmojo pabėgimo D.Armalis sugebėjo nusigauti iki Lazdijų rajono, kur po septynių valandų buvo sulaikytas, padedant visuomenei. Anot Lazdijų seniūnaičio L.Jarmalos, D.Armalį, stabdantį pakeleivingus automobilius, atpažino žmonės iš Veisiejų, iš kurių jis yra kilęs.

Laimučio Brundzos, policijos nuotr.

Sugrąžintas tada atgal į ligoninę, D.Armalis po kelių dienų vėl išlipo per tą patį palatos langą, nors šis jau buvo be rankenų. Ir nuėjo apsipirkti į Šilainių „Maximą“, kaip pats tada pasakojo žiniasklaidai.

Po to jau ant D.Armalio palatos lango buvo uždėtos grotos. Ir iš šios jis išrašytas tik rugpjūčio pradžioje – po dviejų neigiamų testų. Tada D.Armalis buvo pervežtas į specifinės paskirties pakaunės ligoninę, kurioje buvo atsidūręs ir prieš konstatuojant jam COVID-19. Tada į šią ligoninę D.Armalis buvo atvežtas greitosios medikų, lydimų policijos, tiesiai iš teismo. O šiame jis buvo atsidūręs dėl ne vieną mėnesį trukusias išgertuves vainikavusio konflikto su kaimynais. Šiai istorijai pasiekus teismą, D.Armalis vėl jame susimušė.

Buvo jis keistas jau iki koronaviruso pasigavimo kažkur Kaune. O dabar elgiasi dar neadekvačiau.

Tarp D.Armalio teistumų yra ir septynerių metų laisvės atėmimas 2002-aisiais už tyčinį nužudymą. Lazdijų seniūnaičio L.Jarmalos duomenimis, D.Armalis peiliu mirtinai sužalojo vyresnįjį brolį. Kalbama, kad taip pat – per konfliktą, kilusį per išgertuves.

Minėtos specifinės paskirties pakaunės ligoninės specialistai jokių rimtesnių sveikatos sutrikimų D.Armaliui nenustatė. Tik problemas, susijusias su alkoholio vartojimu. Neužsibuvo šioje gydymo įstaigoje jis ir pervežtas čia iš Kauno klinikinės ligoninės, nes ėmė grasinti, kad paskelbs bado streiką.

Buvo D.Armalis lygtinai anksčiau laiko paleistas į laisvę ir atlikdamas bausmę dėl brolio nužudymo. Tačiau, vėliau dar buvo teistas už vagystes bei turto sugadinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Taigi,taigi...sakot atmata,ir kur vyrai...ogi visi tokių bijo,JIE visagaliai,ir jei už nužudymą tik 7m pasodina,tai tuo viskas ir pasakyta.Kiekvieną dieną matau kaip prie konteinerio darbuojasi vadinamieji atmatos...ką tik buvo atvažiavusi spec.Kauno švaros mašina,o tie su ilgom lazdom vėl viską ištraukė,prišiukšlino....tai kur tie vyrai,juk mes mokam švaros mokestį,o gyvenam smarvėj ir šiukšlyne.

Kur vyrai?

Kur vyrai? portretas
Bet gi pvz. ta vargšė kasininkė, kurią apipylė sultimis ir viešai pažemino turi vyrą, tėvą, brolį ar draugą, tai kur jie visi? Pabandytų mano žmoną, sesę ar dukrą taip paniekint... Neliko vyrų ant Lietuvos žemelės.

Tomas

Tomas portretas
Tiksinti bomba, neaišku kada sprogs ir nukentės kiti...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių