Skandalingoji byla: teisiamas advokatas vienas skęsti nenori

„Nepamenu, kad būčiau pasirašiusi tokį dokumentą“, – šiandien advokato Daliaus Gintauto, kaltinamo ne vienu nusikaltimu, teisme pareiškė jo sutuoktinė. Taip ji reagavo į D.Gintauto teismui pateiktą dokumentą, esą įrodantį, kad vieną iš pastarajam inkriminuojamų nusikaltimų padarė ji.

Pats muša, pats rėkia?

Ir šiandieninis advokato D.Gintauto, kaltinamo neteisėtu vertimusi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla, dokumentų klastojimu ir aplaidžiu apskaitos tvarkymu, bylos posėdis prasidėjo nuo teisiamojo mėginimo nušalinti teisėją Tatjaną Butkienę. Esą dėl šios šališkumo, kuris be kitų dalykų pasireiškia ir tuo, kad buvo nuspręsta apklausti D.Gintauto sutuoktinę, su kuria jie – ties skyrybų riba. Nors tokia nutartis buvo priimta po to, kai jis teismui pateikė jau minėtą dokumentą.

Jame teigiama, kad esą tvarkyti Savadarbių transporto priemonių gamintojų asociacijos, kuriai vadovavo D.Gintautas, buhalteriją buvo pavesta jo sutuoktinei, kuri buvo viena iš trijų asociacijos steigėjų.

Tačiau, kaip jau rašyta, teisėjai priėmus nutartį apklausti dėl to pačią D.Gintauto sutuoktinę, šis ėmė ieškoti būdų, kaip tai atidėti. Vienu iš teisiamojo argumentų tapo, kad tai padaryti, negrąžinus bylos prokurorei, neįmanoma, nes sutuoktinė dalyvavo keliuose jo bylos posėdžiuose. Kaip jį atlydėjusi žiūrovė.

Iškalbinga akistata

D.Gintauto sutuoktinė neneigė, kad teisiamasis buvo ją atsivedęs į kelis bylos posėdžius. Tačiau, akcentavo, kad dalis jų neįvyko, neatvykus liudytojams. Kitais atvejais nebuvo kalbama apie D.Gintautui pareikštą kaltinimą dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Be to, D.Gintauto sutuoktinė turėjo teisę neduoti parodymų prieš savo šeimos narį. Tačiau, pareiškė, kad duos. Ir prisiekė, padėjusi ranką ant Konstitucijos, kad sakys tiesą ir nieko nenutylės.

Ši liudytoja šiandien teigė sutikusi tapti teisiamojo vadovaujamos asociacijos steigėja tik dėl svorio, nes tam reikėjo trijų žmonių. Antruoju tapo D.Gintauto tėvas. Ir daugiau asociacijos veikloje nedalyvavo, nes netrukus pagimdė du vaikus ir užsiėmė jų auginimu. O pastaruoju metu ne kartą prašė, kad sutuoktinis išbrauktų ją iš savo asociacijos narių. „Girdėjau iš jo tik, kad asociacijai gerai sekasi. Tačiau, nieko apie jos buhalterinę apskaitą ar ataskaitas Mokesčių inspekcijai“, – teismui teigė teisės magistrės laipsnį turinti D.Gintauto sutuoktinė. Nors teisiamasis savo klausimais ir bandė jai permesti dalį jam inkriminuojamų nusikaltimų. Tačiau, jam tai sekėsi sunkiai.

Kaltinimas – virš šimto lapų

Kaip jau rašyta, jau pustrečių metų Kauno apylinkės teisme nagrinėjamos D.Gintauto bylos kaltinamasis aktas dėl jam inkriminuojamų nusikaltimų, galimai padarytų 2013-2015 metais, apima 108 lapus.

Dalius Gintautas/Laimio Steponavičiaus nuotr.

Ši byla buvo perduota Kauno apylinkės teismui 2017-ųjų gruodį. O ikiteisminis tyrimas joje pradėtas 2015-aisiais – Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos pareigūnams sustabdžius patikrinimui transporto priemonę, kurios vairuotojas pateikė juos šokiravusį dokumentą. Šis buvo išduotas Savadarbių transporto priemonių gamintojų asociacijos, kuriai vadovavo D.Gintautas.

Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad asociacijos vadovas galimai pasinaudojo įstatymų netobulumu, pasikeitus kai kurių transporto priemonių registravimo tvarkai.

Beveik reketas

D.Gintauto vadovaujama asociacija registravo savadarbes transporto priemones ir keturračius, neturėdama tam Susisiekimo ministerijos išduoto leidimo. Ir ėmė už tai pinigus.

Pirmiausiai, užkibusieji už skelbimo apie tokias paslaugas turėjo įstoti į asociaciją ir sumokėti nario mokestį. O po to jiems asociacijos vardu būdavo išduodami transporto priemonės numeriai ir registracijos bei techninės patikros liudijimai. Šie dokumentai esą galioja porą metų, t.y. tiek laiko juos įsigijusieji gali dalyvauti viešajame eisme.

Kelių policijos pareigūnams su tokiu „dokumentu“ įkliuvęs vairuotojas buvo nubaustas administracine tvarka. Nors, kaip ir kiti parodymus D.Gintauto teisme davę liudytojai, jau buvo už jį sumokėjęs teisiamojo vadovaujamai asociacijai.

2018-ųjų gegužę D.Gintautui pavyko pasiekti, kad teismas grąžintų jo bylą prokurorei – patikslinti kaltinimą. Tai padarius, byla 2019-ųjų vasarį vėl perduota teismui. Tačiau, pasinaudojęs pertrauka jos nagrinėjime, D.Gintautas sugebėjo tapti advokatu. Nors prieš pirmą kartą perduodant bylą teismui buvo vos prieš pusmetį tapęs advokato padėjėju. Ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams informavus apie tai Advokatų tarybą, iš šios nesulaukta jokios reakcijos.

Tarp aukų – ir sūnus?

Ne per seniausiai D.Gintautas pareikštas įtarimas ir dėl smurto prieš mažametį sūnų. Tai buvo padaryta po šešiamečio apklausos pas ikiteisminio tyrimo teisėją.

„Kauno dienos“ žiniomis, į šią bylą sugulę įvykiai įvyko per pernykštes Kūčias. Anot D.Gintauto sutuoktinės, tėvas smurtavo prieš sūnų neblaivus. Po šio incidento ji išėjusi iš namų su nukentėjusiuoju bei dar mažesne dukra „kaip stovi“. Ir išsinuomojo su vaikais butą. O šių tėvas ne vieną mėnesį neprisidėjo prie vaikų išlaikymo.

„Kauno dienos“ žiniomis, buvo informuota apie advokatui D.Gintautui pareikštą įtarimą smurtavus prieš mažametį sūnų ir Advokatų taryba. Tačiau, ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai sulaukė iš šios tik atsakymo, kad jų pranešimas gautas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gėda!

Gėda! portretas
Gėda žmonai. O kaip gi " Imu tave, ...., savo vyru ir prisiekiu visada būti tau ištikima: kai laimė lydės ar vargas suspaus, kai sveikata tvers ar ligos suims, – visą gyvenimą tave mylėsiu ir gerbsiu. Tepadeda man Dievas“. Vyrui bėdos,o žmona??? Moteris,žmona,gyvenimo draugė????? Gėda!!! Tokių padarų priviso. Ir dar jos vaikus augina! Žmona vadinasi... Mūsų laikais tokios gėdos nebuvo.

Kisa iš Dvylikos kėdžių

Kisa iš Dvylikos kėdžių  portretas
Atkreiptinas dėmesys į FACEBOOK profilyje paskelbtą Skandalingo Advokato postą kaip ta pati Teismo sudėtis, gavus atskirąjį skundą, panaikina. Google visagalis, įvedus pavardę nurodo šio Advokato garsias bylas. Kodėl KD palieka tik Advokatui naudingus komentarus. Niu, niu, niu...

Apsivemimas

Apsivemimas portretas
Bet tos zmoneles lygis tai slykstus, sudus pila ant vyro. Pamirso mergelka, kad lazda turi du galus ir is zntro gaus taip i tarpuragi, kad maza nepasirodys
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių