Skandalo dėlionė virto karjeros tramplinu

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vadinamoji korupcijos Kauno policijoje byla, kurią dar pernai tikėtasi perduoti teismui, jo nepasiekė iki šiol. Tačiau per tą laiką paaukštintos ir šiam garsiai nuskambėjusiam tyrimui vadovavusio prokuroro pareigos.

Tik sutapimas?

Pagrindinė šių skandalingų įvykių, 2019-ųjų spalį supurčiusių Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (VPK), antrųjų metinių naujiena, anot Generalinės prokuratūros atstovės Ritos Stundienės, kad šiuo metu su jais siejamos jau dvi baudžiamosios bylos.

Tiksliau – nuo pagrindinės bylos į atskirą šią vasarą išskirta jos dalis dėl galimų policijos pareigūnų nusikaltimų. Ir vadovavimą šiam ikiteisminiam tyrimui iš Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorų perėmė jų kolega iš Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento. nors ikiteisminį tyrimą nuo pagrindinės atskirtoje byloje ir toliau atlieka Policijos departamento Imuniteto valdyba, o likusioje bylos dalyje – Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Tačiau šios permainos, kuriomis, kaip teigiama, siekiama korupcija įtariamus pareigūnus kuo greičiau pasodinti į teisiamųjų suolą, susijusios ir su buvusio šios bylos prokuroro Vytauto Kukaičio karjeros šuoliu. Šios vasaros pradžioje jis tapo Europos deleguotuoju prokuroru nuo birželio 1-osios darbą pradėjusioje pirmojoje viršvalstybinėje prokuratūroje, kuriai suteiktas Europos prokuratūros vardas.

Galiausiai savo kaltės nepripažįstantis D.Karalukas iš suėmimo, trukusio daugiau kaip mėnesį, buvo paleistas už 20 tūkst. eurų užstatą, uždedant jam elektroninę apykoję.

Kaip jau rašyta, panašų karjeros šuolį padarė ir buvęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris, atvykęs prasidėjus skandalingiems šios bylos sulaikymams, į Kauną komentuoti, kas čia vyksta. E.Šileris, nepraėjus nė metams – 2020-ųjų liepą pradėjo vadovauti Europolo kibernetinių nusikaltimų centrui.

Ir E.Šileris, ir V.Kukaitis oficialiai laimėjo atrankas į minėtas aukštas pareigas.

Kontrastas – iškalbingas

Kitoje svarstyklių pusėje – buvę Kauno apskrities policijos vadovai, po skandalingųjų 2019-ųjų spalio įvykių turėję palikti savo pareigas.

Kaip jau rašyta, tuometis Kauno apskrities policijos viršininkas Darius Žukauskas, kilus minėtam skandalui buvęs vaiko auginimo atostogose, 2020-ųjų vasarį po 29-erių metų tarnybos policijoje buvo iš jos atleistas, konstatavus, kad jis negali dirbti su įslaptinta informacija. Toks sprendimas buvo priimtas, atlikus vidaus patikrinimą, kaip tada skelbta, dėl įtartinų D.Žukausko, beje, vienintelio šalies policijos pareigūno net du kartus pripažinto Metų sekliu dėl rezonansinių žmogžudysčių tyrimo,  ryšių. Tiesa, iki šiol nežinia, kokių, nes jam jokie įtarimai net nebuvo pareikšti.

Po skandalo D.Žukauskas 2020-ųjų vasarį buvo atleistas iš tarnybos policijoje, tačiau jam nebuvo pareikšti jokie įtarimai, o pati korupcijos byla įstrigo. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Šio vidaus patikrinimo buvo imtasi po to, kai buvo pradėtas jau minėtas ir daugiau buvusių Kauno apskrities policijos vadovų iš pareigų išvertęs ikiteisminis tyrimas, kuris trunka jau daugiau kaip dvejus metus.

Kaip jau rašyta, tada buvo pažeminta pareigose, po ko galiausiai paliko tarnybą policijoje ir buvusi Kauno apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos vadovė Rima Zieniuvienė, kurią, beje, už įspūdingus darbo rezultatus buvo įvertinęs tas pats Europolas.

Kada pagaliau bus baigti tirti galimi R.Zieniuvienės pavaldinių ar buvusių kolegų nusikaltimai, anot jau minėtos Generalinės prokuratūros atstovės R.Stundienės, neaišku. Tiksliau, galimai pasimokius iš pernykščio fiasko, kai buvo teigta, kad ši byla dar iki 2020-ųjų pabaigos turėtų būti perduota teismui, dabar jau kalbama gerokai abstrakčiau – to tikimasi greičiausiu metu. Toks ilgas jos tyrimas aiškinamas tradiciškai – didele bylos apimtimi ir sudėtingumu.

Pareigūnų skaičius  po devyniais užraktais

Patikslintais duomenimis, iš 20-ies šios skandalingos bylos įtariamųjų, buvusių pernai vasarą, į atskirą išskirtoje jos dalyje dėl vadinamųjų pareigūnų nusikaltimų liko dvylika. Kiek iš šių asmenų bylon sugulusių įvykių metu buvo policijos pareigūnai, neatsakyta, nurašant tai ikiteisminio tyrimo paslaptims. Nors pagal dažniausiai, kaip teigta, jiems pareikštus įtarimus – dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu ir dokumentų klastojimo, aišku, kad šiame sąraše turi būti ir asmenų, galimai papirkinėjusių pareigūnus.

„Kauno dienos“ žiniomis, kartu su pagrindiniu, kaip leido suprasti ir spaudos konferenciją tada surengę Policijos departamento atstovai, šio skandalo herojumi – buvusiu Kauno apskrities VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus viršininku Donatu Karaluku minėtame korupciniais nusikaltimais įtariamų pareigūnų sąraše turėtų būti ir du jo kolegos.

Kaukėtiems „Aro“ pareigūnams atvežus 2019-ųjų spalį D.Karaluką į Vilniaus miesto apylinkės teismą, šis ironizavo dėl kolegų surengto šou. (Butauto Barausko nuotr.)

Vienas iš jų buvęs D.Karaluko pavaldinys – to paties skyriaus vyriausiasis tyrėjas Arūnas Mockus. Kitas – buvęs D.Karaluko viršininkas Aurelijus Banys, vadovavęs Kauno ekonominei policijai dar prieš R.Zieniuvienę. Jis išėjo į pensiją dar prieš penkerius metus iki šio skandalo.

„Kauno dienos“ žiniomis, nelaukę, kol baigsis šis plačiai išreklamuotas ikiteisminis tyrimas, iš tarnybos policijoje išėjo ir iki jo pabaigos nuo pareigų nušalinti A.Mockus bei D.Karalukas. Anot šio advokato Arnoldo Blaževičiaus, dėl per ilgai trunkančio šio ikiteisminio tyrimo jau buvo kreiptasi ir į teismą. Tačiau norėto rezultato po šio skundo nesulaukta. Nors, anot A.Blaževičiaus, iki šiol jo ginamajam D.Karalukui yra pareikštas toks pats įtarimas, kaip ir šio ikiteisminio tyrimo pradžioje, t.y. joks veikimas bendrininkų grupėje jam iki šiol neinkriminuojamas.

Paleistas už užstatą

Kaip jau rašyta, Policijos departamento pranešime apie D.Karaluko sulaikymą 2019-ųjų spalio 9-ąją jo darbo vietoje Kauno apskrities VPK buvo teigiama, kad jis įtariamas nelegalaus verslo dengimu. Kartu su D.Karaluku sulaikyti dar aštuoni asmenys, įtariami kelerius metus organizavę nelegalaus alkoholio verslą ir prekybą vogtomis automobilių detalėmis. Ir jie yra susiję su keliais Lietuvos kriminalinės policijos biure atliekamais ikiteisminiais tyrimais dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, nusikalstamu būdu įgyto turto ir jo realizavimo, neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla, kyšininkavimo bei piktnaudžiavimo tarnyba. Įžvelgus galimos pareigūnų korupcijos apraiškų, surinkta informacija buvo pasidalyta ir su Policijos departamento Imuniteto valdyba.

Kaip tada teigta, tarp pirmųjų sulaikytųjų buvo ir vienos Kauno įmonės, kuri užsiima policijos konfiskuoto turto saugojimu, vadovas. Labai greitai iššifruota, kad tai – bendrovės „Aleksoto prekyba“ direktorius Rimtautas Petronis.

Kauno policijos nuotr.

Tuometis Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas per spaudos konferenciją, surengtą po šių skandalingų įvykių, teigė, kad dalis su D.Karaluku sulaikytų civilių asmenų – anksčiau teisti už panašius nusikaltimus. Kai kurie iš jų, kuriuos teismas leido suimti, gali turėti tam tikrų sąsajų su organizuotu nusikalstamumu.

D.Karaluką tada taip pat leista suimti. Kreipiantis dėl to į teismą, buvo teigiama, kad turima duomenų apie galimą ne vieną jo kyšio paėmimo epizodą, o bendra šių suma – daugiau kaip 10 tūkst. eurų. Ir ši nusikalstama veika galėjo tęstis daugiau kaip kelerius metus.

Galiausiai savo kaltės nepripažįstantis D.Karalukas buvo iš suėmimo, trukusio daugiau kaip mėnesį, paleistas už 20 tūkst. eurų užstatą, uždedant jam elektroninę apykoję.

2 metus – tiek jau trunka ikiteisminiai tyrimai dėl galimos korupcijos Kauno policijoje, tačiau nė viena bylų teismui iki šiol neperduota.

Užsienio šešėlis

Kaip teigta jau minėtoje spaudos konferencijoje, po kurios E.Jablonskas liko laikinai vadovauti Kauno apskrities policijai, per kratas, susijusias su šiais sulaikymais, buvo rastas didelis kiekis akcizais apmokestinamų prekių: įvairių banderolėmis nepaženklintų alkoholinių gėrimų – daugiau kaip 20 europadėklų, daugiau kaip 16 tūkst. vienetų įvairaus alkoholio, vogtų automobilių detalių, kitų galbūt vogtų prekių. Kratų metu aptikta ir daugiau kaip 50 tūkst. eurų, galimai gautų vykdant nusikalstamas veikas, kaip įtariama, krovusias jas vykdžiusiesiems šimtų tūkstančių eurų pelną.

Vėliau spaudos konferencija dėl šios bylos buvo surengta ir Policijos departamente. Joje prokuroras V.Kukaitis, tuo metu vadovavęs šiam ikiteisminiam tyrimui, informavo, kad jis jau įgavo ir tarptautinį mastą.

„Pradėti trys nauji ikiteisminiai tyrimai dėl padarytų sunkių nusikaltimų: tarptautinio sukčiavimo, pinigų plovimo veikiant organizuotai grupei kartu su bendrininkais užsienyje ir kontrabandos. Daugiausia tokių duomenų buvo gauta iš užsienio valstybių. Kriminalinės policijos biuras tiesiogiai palaiko kontaktą su Prancūzijos žandarmerija, Ispanijos vidaus reikalų atašė, Belgijos, Danijos ir Vokietijos teisėsauga“, – tada teigė V.Kukaitis ir atskleidė, kad užsienyje su suklastotais dokumentais buvo įgyjamos įvairios prekės (alkoholiniai gėrimai, automobilių detalės), kurių bendra vertė – daugiau nei 300 tūkst. eurų. O po to, turint ryšį su Kaune identifikuota grupe, minėtos prekės buvo atgabenamos čia ir realizuojamos Lietuvoje. Pasakodamas apie tai, V.Kukaitis informavo, kad tarp šios bylos įtariamųjų jau yra ir užsienio valstybių piliečių.

Paslaptingiausia rokiruotė

Po D.Karaluko ir kitų šios bylos įtariamųjų sulaikymo, įvertinus, kaip tada teigta, Imuniteto valdybos atliktą Kauno policijos antikorupcinę analizę, priimtas sprendimas paskirti laikinuoju jos vadovu šios valdybos viršininką E.Jablonską. Kol sugrįš iš vaiko auginimo atostogų D.Žukauskas, išėjęs į jas prieš pusmetį. Tačiau, kaip tvirtinta, tai ir kad šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas prieš metus, tėra tik sutapimas.

E.Jablonskas laikinai Kauno apskrities policijai vadovavo net vienuolika mėnesių, nes D.Žukauskas, jau lapkričio pradžioje turėjęs grįžti į savo pareigas, spalio pabaigoje buvo nuo jų nušalintas. Tačiau E.Jablonskas, neslėpęs, kad norėtų likti vadovauti Kauno apskrities policijai, jos viršininku, daugelio nuostabai, taip ir nebuvo paskirtas, nors ir dalyvavo Policijos departamento paskelbtame konkurse šioms pareigoms užimti.

E.Jablonskas laikinai Kauno apskrities policijai vadovavo net vienuolika mėnesių, o vėliau tapo viceministru. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Tačiau dar labiau nustebino netikėtas E.Jablonsko karjeros šuolis už kelių mėnesių po tokios ne vieną šokiravusios įvykių eigos. Pralaimėjęs minėtą atranką dabartiniam Kauno apskrities policijos viršininkui Mindaugui Baršiui, E.Jablonskas vėliau laimėjo atranką į buvusias konkurento pareigas – vadovauti Marijampolės apskrities vyriausiajam policijos komisariatui. Tačiau netrukus paliko tarnybą policijoje, 2020-ųjų pabaigoje tapdamas dabartinės Vyriausybės teisingumo viceministru.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fairy

Fairy portretas
Kas pagavo-tas paleido. Kuom tepė-tuom išplovė. Visi jie ten .. viena brolija..

Demokratija

Demokratija portretas
Už aferas pasinaudojant uniforma,ir vykdant nusikaltimus užstatas apykojė. Už višta ar dar kokį menknekį kaleimas:))) Pirmyn

zujus

zujus portretas
aleksoto vilyte irgi speju sitos bandos projektas
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių