Stambaus masto PVM sukčiavimo tyrimas: organizatorius – 13 kartų teistas sukčius

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) trečiadienį pranešė, kad energetikos srityje veikiančiam verslininkui Rimandui Stoniui bei dar keturiems asmenims pateikti įtarimai dėl stambaus masto PVM sukčiavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

FNTT duomenimis, per pastaruosius septynis mėnesius bendrininkų grupė, įtariama, siekdama sumažinti Lietuvoje registruotai energetikos bendrovei, prekiaujančiai naftos produktais, privalomą mokėti pardavimo pridėtinės vertės ir akcizo mokesčius, siekiančius per 1,1 mln. eurų, galėjo vykdyti nusikalstamą schemą – imitavo aliejaus pirkimo ir pardavimo sandorius tarp penkių Lietuvos bei užsienio bendrovių, kurios, tyrimo duomenimis, jokios veiklos nevykdo.

Iš viso tyrimo metu 85 pareigūnai iš FNTT padalinių, policijos bei Viešojo saugumo tarnybos atliko per 30 kratų Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje,  paėmė įvairių tyrimui reikšmingų daiktų ir dokumentų.

Tyrimo metu taip pat apribotas įmonių bei fizinių asmenų turtas, galimam civiliniam ieškiniui užtikrinti.

Pasak tarnybos, įtarimai pateikti ir, kaip manoma, šios veiklos organizatoriui, anksčiau jau 13 kartų teistam už finansinius nusikaltimus. Portalo kauno.diena.lt žiniomis, tai – pagarsėjęs finansinis sukčius Mindaugas Žalimas.

FNTT teigimu, įtariamas sukčiavimo schemos organizatorius dėl panašių nusikaltimų teisėsaugai yra žinomas nuo 1994 metų. Anksčiau jis ne kartą teistas už stambaus masto sukčiavimą pridėtinės vertės mokesčiu prekiaujant degalais, metalu, mediena, statybinėmis medžiagomis ir dėl to ne vienus metus praleidęs įkalinimo įstaigose.

Pastaraisiais metais, anot FNTT, nusikalstamos veikos darytos prekiaujant naftos produktais.

„Teismas, priimdamas apkaltinamuosius nuosprendžius, jau 2011 metais konstatavo, kad analogiškų nusikaltimų darymas yra tapęs neatsiejamu įtariamojo gyvenimo būdu bei pragyvenimo šaltiniu. Šiuo metu FNTT atlieka dar tris ikiteisminius tyrimus dėl sunkių nusikaltimų valstybės finansų sistemai, susijusius su šiuo asmeniu, dar kelios bylos nagrinėjamos teismuose“, – rašoma tarnybos pranešime.

Kaip jau rašėme 2017 metais, kad M. Žalimas už sukčiavimą panaudojant suklastotas sąskaitas faktūras ir 53 tūkst. eurų PVM pasisavinimą Akmenės apylinkės teisme buvo nuteistas lygtine ketverių metų laisvės atėmimo bausme.

M. Žalimui tai buvo jau tryliktasis apkaltinamasis nuosprendis – 2011 metais Klaipėdos apylinkės teismas jį už sukčiavimą, dokumentų klastojimą, neteisėtą juridinio asmens veiklą ir pasikėsinimą padaryti neteisėtą veiką nuteisė 11 metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausme bei įpareigojo sumokėti valstybei beveik 2 mln. eurų, kuriuos jis pasisavino nesumokėdamas PVM.

Vėliau šią bausmę penkeriais metais sutrumpino Lietuvos apeliacinis teismas, tad į laisvę M. Žalimas grįžo 2016 metais.

R. Stonys yra Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) savininkas, anksčiau jis kontroliavo bendrovę „Dujotekana“, ji buvo viena didžiausių Rusijos koncerno „Gazprom“ dujų importuotojų Lietuvoje.

Rimandas Stonys/A. Aleksandravičiaus nuotr.

Žurnalo TOP duomenimis, R. Stonio turto vertė 2019 metais siekė 70 mln. eurų.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisesauga

Teisesauga portretas
Privalo atimti aferistu turtus,susodinti i kalejima zulikus . Bet cia ne prancuzu teisejai ,kurie gali Sarkozi nuteisti, cia savi.

kaip įdomiai

kaip įdomiai portretas
O kokie to Mindaugo Žalimo giminystės ryšiai su "patologiniu melagiu" identišku bendravardžiu ir šio dėde, buvusiu vyriausybės kancleriu Stončaičiu?

tiesiog Lietuvos pilietis,pagal kilme ne lietuvis

tiesiog Lietuvos pilietis,pagal kilme   ne lietuvis portretas
Nebukit durniai per amzius ,kaltas del tokios situacijos vien grobuonis ruskis-maskolius,jo per 50 metu ir daugiau isugdyti homosovietikai prisitaikeliai,ir isugdyta kgb-isniko ozio ir jo pasekeju karta,kad uz partijos pinigus nusipirktu runkeliu,prifarsiruotu sovietines propagandos,balsus ,,teisetai demokratiskai ,,isrinktai valdziai.Be desovietizacijos, buvusiuju komunistu ir ju aplinkos eliminavimo is politinio gyvenimo mes murkdysimes tame sude,kol zlugsime kaip valstybe,kaip LDK,nesugebejusi savo laiku zengti koja kojon su laiko permainomis.Arba mes juos turim iveikti,arba kgb-istai vel mus pajungs maskoliu valdziai.Pasirinkimas paprastas,kaip pries 80 metu.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių