Tarptautinė operacija Kaune: Vokietija teis gaujos vadeivą kartu su sūnumi

Kauno bei Vokietijos teisėsaugininkų jungtinė grupė baigė ikiteisminį tyrimą, kurio kulminacija tapo pernai gruodį vienu metu Kaune, Vilniuje bei Vokietijoje surengta operacija.

Dirbo dviem frontais

"Kauno diena" rašė, kad tada pagal Europos arešto orderį buvo sulaikyta dešimt įtariamųjų, priklausiusių tarp Lietuvos ir Vokietijos migravusiai prabangių automobilių vagių gaujai.

Jos organizatoriumi laikomas 41-erių kaunietis, vadovavęs savo sėbrams iš Lietuvos, kurioje taip pat darė nusikaltimus.

Ne per seniausiai jis išgirdo Klaipėdos apylinkės teismo nuosprendį dėl automobilių, priklausiusių jų nuomos bendrovėms, vagysčių. Šioje byloje jis buvo ir nusikaltimų organizatorius, ir vykdytojas.

Iš pradžių nusižiūrėti automobiliai buvo išsinuomojami. Tada pasidaromi jų raktelių dublikatai. Belikdavo automobilius grąžinti. Ir pasekus kitus juos išsinuomojusius asmenis, pavogti. Nustatyti penki tokie epizodai.

Minėtam kauniečiui, kuris, anot teisėsaugininkų, nėra siejamas su organizuoto nusikalstamumo pasauliu, buvo skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė. Kartu su juo buvo teisiama ir daugiau asmenų. Tarp šių daugiau sulaikytųjų per nemažą atgarsį sukėlusią pernykščio gruodžio tarptautinę operaciją Lietuvoje bei Vokietijoje nebuvo.

Tačiau tada minėtas gaujos organizatoriumi laikomas kaunietis buvo sulaikytas kartu su savo 22-ejų sūnumi.

Išgaudyti per valandą

Kaip jau rašyta, pernykštės gruodžio 17-osios rytą Kaune buvo sulaikyti penki asmenys.

Šios operacijos liudytojais tapo tą pirmadienio rytą, apie 9 val., pro Aleksoto kalno papėdę važiavę vairuotojai.

 

 

Anot teisėsaugininkų, ši vieta operacijai pasirinkta dėl to, kad dauguma Kaune sulaikytų įtariamųjų – Aleksoto gyventojai.

Jų sulaikymo operacijoje kartu su Kauno teisėsaugininkais bei "Aro" rinktine dalyvavo ir specialiai šiuo tikslu į Lietuvą atvykusi keliolikos Vokietijos pareigūnų grupė, vadovaujama prokurorės Miriam Weisenburger.

Dar trys asmenys tuo pačiu metu buvo sulaikyti Vilniuje ir du – Vokietijoje. Tarp pastarųjų – ir moteris, jau apie dešimt metų ten gyvenanti lietuvė. Kartu su ja Vokietijoje sulaikytas ir vienas Latvijos gyventojas.

Nedaug trūko, kad Vokietijoje tą pirmadienio rytą būtų sulaikytas dar vienas lietuvis. Tačiau pastarasis šeštadienį grįžo į Lietuvą, todėl buvo sulaikytas jau čia.

Iš kairės: D. Valkavičius, D. Žukauskas ir M. Weisenburger. Laimio Steponavičiaus nuotr.

Grobio vertė – septynženklė

Septyni iš aštuonių Lietuvoje sulaikytų įtariamųjų buvo išduoti Vokietijai sausio–kovo mėnesiais.

Vienas dar likęs Lietuvoje, nes šiuo metu yra teisiamas Vilniaus apylinkės teisme už savavaldžiavimą. Taip teisiškai įvertintas jo vizitas pas asmenį, kuris buvo skolingas jo draugei už automobilį.

Ne per seniausiai teismo sprendimą vadinamojo telefoninio sukčiavimo byloje išgirdo ir kitas iš Vokietijai jau perduotų įtariamųjų. Šis taksistas, vežęs sukčius pas auką, buvo išteisintas.

Septyni iš aštuonių Lietuvoje sulaikytų įtariamųjų buvo išduoti Vokietijai sausio–kovo mėnesiais.

Visiems sulaikytiesiems, kurių amžius – nuo 22 iki 50 metų, pareikšti įtarimai dėl prabangių automobilių – "Porsche", BMW, "Mercedes-Benz", kurie buvo tų pačių metų gamybos ar vos metų senumo, vagysčių trijose federacinėse Vokietijos žemėse.

Nustatyta, kad pernai bei užpernai įtariamieji jose pavogė penkiolika privatiems asmenims bei bendrovėms priklausiusių automobilių, kurių vertė – nuo 30 iki 175 tūkst. eurų. O bendra vertė – 1,5 mln. eurų.

Grobis buvo skirtas Rytų rinkai. Daugiausiai – Tadžikistanui.

Šią gaują demaskavo Kauno policijos kriminalinė žvalgyba. Perdavus operatyvinę informaciją vokiečiams, įtariamieji dar apie devynis mėnesius sekti. Kol nuspręsta, kad įkalčių juos sulaikyti – pakanka. Dėl to ir ikiteisminis tyrimas baigtas taip greitai – praėjus vos keturiems mėnesiams po įtariamųjų sulaikymo.

Vieną teis ir Lietuvoje

Pagrindiniais šios vagių gaujos nariais be jos organizatoriaus laikomi dar du asmenys.

Visi kiti susiję tik su pavieniais epizodais – grobio pargabenimu į Lietuvą ar pristatymu kitais nurodytais adresais.

Nuo 2017-ųjų lapkričio pavogti automobiliai buvo gabenami į Lietuvą vilkikais. O nuo 2018-ųjų gegužės – jau parvairuojami. Tačiau vėliau jau nebe į Lietuvą, o į Olandiją bei Lenkiją.

Tarp įtariamųjų yra ir socialiai pažeidžiamų asmenų.

Kaip jau rašyta, per kratą vieno kauniečio nuomojamame bute buvo rasta narkotinių medžiagų bei šaunamasis ginklas.

Tačiau dėl to pradėtas ikiteisminis tyrimas išskirtas į atskirą. Perspektyvoje jis turėtų būti perduotas Kauno apylinkės teismui, tačiau dar nėra visų paskirtų ekspertizių išvadų.

Vokietijos įstatymų subtilybės

Vokietijai perduoti įtariamieji, keturi iš kurių – jau teisti už automobilių vagystes, stos prieš specializuotą šios šalies teismą, nes vienas iš jų bylon sugulusių įvykių metu buvo 21-erių. Pagal Vokietijos įstatymus, sunkiais nusikaltimais, kuriems priskiriamos ir prabangių automobilių vagystės, įtariami asmenys laikomi nepilnamečiais iki 21-erių imtinai. Esą tokio amžiaus asmenų įtraukimas į tokius nusikaltimus daro didelę žalą jų asmenybėms.

Tiesa, Vokietijoje, kaip ir Lietuvoje, nepilnamečiams nusikaltėliams gresia švelnesnės bausmės.

Tačiau už automobilių vagystes Vokietijoje numatyta griežtesnė atsakomybė – laisvės atėmimas iki dešimties metų.

Lietuvoje už tai gresianti maksimali bausmė – laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
Čia reikia suprast tų vagių draugeliai komentuoja ,kad gerai yra vogt:)

Xcfvg

Xcfvg portretas
Tie patys užsieniečiai prašo pavogti jų mašinas nes gauna didelius draudimus,todėl manau neteisinga bausti būtu tuos kurie išveža iš šalies ”kaip vogtus”.Manau automobilių savininkai yra taip pat kalti.Užsienyje 8 metų ir iki 10 skaitomos pasene ir tokios mašinos jie jau nebenori.Viena išeitis kad tariamai pavogtu.Savininkai net moka kažkiek kad suvaidintu vagystę.Teko kažkur skaityti apie tai.Keista, kad kriminalistai to nežino.

Anonimas

Anonimas portretas
Dėkokim vokiečiam nes lietuvoje vagys veikia nebaudžiami arba visi lieka nepateisinami durni ar ligoniai .
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių