Prokuroras patvirtino: „Iki“ parduotuvėje mirštančio vyro darbuotojai negaivino

Lapkričio viduryje Kaune, Savanorių prospekte esančiame prekybos centre „Iki“ staigiai mirus vyrui, paaiškėjo, kad parduotuvės atstovai jo vis dėlto negaivino, tik pavertė ant šono. Pastarąjį faktą portalui kauno.diena.lt patvirtino prokuroras po to, kai buvo peržiūrėta vaizdinė medžiaga.

Peržiūrėjo vaizdo įrašą

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros Trečiojo skyriaus prokuroras Romanas Mackevičius trečiadienį portalui kauno.diena.lt pateikė išsamų mirtimi pasibaigusio atvejo pasakojimą.

„Kalbėjau su tyrėja, kuri matė įrašą. Matosi, kai žmogus ateina į parduotuvę, atsiremia į stulpą, pasidaro bloga ir jis nukrenta ant žemės. Jokie darbuotojai jo negaivino, tik atėjo ir paguldė ant šono. Tikriausiai, kai jie paskambino į greitąją, darbuotojams buvo pranešta, kad jį reikia pasukti. Medikai atvažiavo palyginus greitai, maždaug už dešimt minučių“, – įvykių seką dėstė R. Mackevičius.

„Iki“ pozicija

Nelaimės dieną žurnalistų kalbinta prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė paprašyta patikslinti, ar minėtas parduotuvėje susmukęs, o vėliau miręs vyras buvo gaivintas prekybos centro atstovų iki atvykstant greitosios medicinos pagalbos medikams, tikino, jog buvo. 

„Taip, taip. Teikė visą pagalbą, ką liepė greitoji [...]. Patys priėjome, patys iškvietėme, ir darėme viską, ką sakė telefonu “, – tąkart tvirtino ji ir pridūrė, kad konkrečios aplinkybės dar tiriamos ir bus žinomos vėliau.

Atsižvelgiant į faktų, kuriuos įvardijo ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras, ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės teiginių nesutapimą, kauno.diena.lt žurnalistai trečiadienį paprašė jos patikslinti minėtą aplinkybę. Pašnekovė ir toliau laikėsi įsikibusi ankstesnės versijos, papildydama ją naujomis detalėmis.

Matosi, kai žmogus ateina į parduotuvę, atsiremia į stulpą, pasidaro bloga ir jis nukrenta ant žemės. Jokie darbuotojai jo negaivino, tik atėjo ir paguldė ant šono.

„Mano žiniomis, kolegė, kuri matoma vaizdo įraše, darė tai, kas jai buvo sakoma telefonu, nes iš karto puolė skambinti greitosios pagalbos medikams ir jų rekomendacija buvo paversti ant šono“, – teigė I. Baltrušaitienė.

Priminus, kad lapkričio 15 dieną, ji portalo žurnalistams tvirtino, jog žmogus prekybos centro atstovų buvo gaivintas iki atvykstant medikams, pašnekovė pridūrė: „Jie (darbuotojai – aut. past.) darė visa tai, kas jiems buvo pasakyta telefonu“.

Aktyviai gaivinti nebuvo poreikio?

Tačiau pokalbiui pasibaigus, I. Baltrušaitienė su portalo žurnalistais susisiekė dar kartą ir pasiūlė pateikti išsamesnę įvykio versiją raštu, nes esą šis atvejis „Iki“ atstovams – jautri tema.

„Pastebėjus blogai pasijutusį pirkėją, parduotuvės personalas nedelsiant ėmėsi visų veiksmų, kad pirkėjui būtų suteikta visa reikiama pagalba ir jis būtų teisingai paguldytas. Taip pat nedelsiant buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba. Pažymime, kad pirkėjas buvo sąmoningas, todėl poreikio atlikti aktyvius jo gaivinimo veiksmus nebuvo. Parduotuvės personalas visus dispečerės nurodymus įvykdė ir nuolat budėjo šalia pirkėjo bei stebėjo jo būklę iki pat greitosios medicinos pagalbos ekipažo atvykimo. Apgailestaujame, kad šiuo atveju pirkėjo gyvybės išgelbėti nepavyko ir nuoširdžiai užjaučiame artimuosius. Parduotuvės darbuotojai, padėję pirkėjui, jaučiasi sutrikę“, – mintis elektroniniu paštu atsiųstame komentare dėstė I. Baltrušaitienė. 

Taip pat ji tikino, kad įmonė planuoja organizuoti papildomus pirmosios medicinos pagalbos teikimo mokymus parduotuvių darbuotojams, kad jie būtų pasiruošę suteikti visokeriopą pagalbą kritiniais atvejais.

Parduotuvės atstovai elgėsi adekvačiai

Trečiadienį Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties atstovų paprašius pakomentuoti minėtos dienos, kai prekybos centre „Iki“ mirė vyras, skambučio į dispečerinę turinį, jie pabrėžė, kad šiuo konkrečiu atveju įvykio liudininkai pokalbio su dispečeriu metu reagavo ir elgėsi adekvačiai tuo momentu esančiai situacijai.

„Mūsų tikslas skatinti visuomenę nebijoti padėti nelaimėje, nebijoti suklysti ar būti apkaltintam. Pirmas žingsnis į mokančių gaivinti pagalbos teikėjų tinklą yra nebijoti, todėl esame dėkingi kiekvienam, kuris nepraeina pro šalį ir bent paskambina medikams numeriu 033“, – akcentavo jie. 

Smegenų žūtis prasideda po kelių minučių

Primename, kad nelaimės dieną medikų atstovas portalui kauno.diena.lt teigė, jog atvykus greitajai medicinos pagalbai vyro niekas negaivino. Jį buvo ištikusi klinikinė mirtis. Nors medikai asmenį gaivino daugiau nei valandą, gyvybės išgelbėti nepavyko. Lapkričio 15-osios vidurdienį apie mirtį buvo pranešta Kauno pareigūnams. Jie pradėjo tyrimą mirties priežasčiai nustatyti.

Medikai pabrėžia, kad labai svarbu kuo greičiau pradėti širdies masažą spaudžiant krūtinės ląstą, o jeigu žmogus nekvėpuoja – ir dirbtinį kvėpavimą.

Po klinikinės mirties smegenų žūtis prasideda 4-5 minutę, o per 10 minučių smegenys miršta galutinai, ir atkūrus kraujotaką jų funkcijos neatsistato.

„Jei žmogus yra klinikinės mirties būsenos, reiškia, kad jo širdis ir kraujotaka sustojusios. Kiekviena iki išorinio širdies masažo užgaišta minutė šansus jį atgaivinti sumažina 10 proc. Pavyzdžiui, jei šešias minutes nieko nedarėme, tai smegenys jau, galima sakyti, yra mirusios, nėra ką toliau begaivinti“, – yra sakęs Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius  Nerijus Mikelionis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Mieli komentatoriai, 1) keli iš jūsų esate patekę į panašias situacijas!?!? 2) keli iš jūsų esate realiai, ne per mokymus, jei iš viso tokiuose esate dalyvavę, gaivinote žmogų !?!? 3) tiesiog pamąstymui. Gal reikėtų mažiau kalbų, o daugiau darbų. Neieškoti kaltų, o bent kažką padaryti patiems, o ne kritikuoti ir teisti kitus, net nebuvus ir nemačius kas ir kaip buvo...

Pakraupusiam Stepui

Pakraupusiam Stepui portretas
Stepukai, tu pakrauptum dar labiau, nors kaži, ar bėr daugiau kur jau, kai giminės, sužinoję, kad mirusiajam lūžę šonkauliai ir kŗutinkaulis, tave apkaltintų nužudymu! Jau dabar kažkas ieško šiknoj sliekų, o kas būtų, jei jų būtų??? Nieks negaivino ir negaivino, vien per tokius pakraupusius!

Ema

Ema portretas
Labai gaila zmogaus, bet smerkti darbuotojus, kad nepadejo negaivino zinote kaip atsitinka tokia nelaime zmones tiesiog pasimeta sitoj situacijos tiesiog ka gali padaryti kviesti pagalba. Gerai jei zmogus yra med.darbuotojas ar tiesiog tuo metu blaivai mastantys gali padaryti sirdies masaza i.t.t. atrodo zinai ka reikia daryti , bet kai esi tokioj situacijos tiesiog pasimetam. Jug mes ne medikai kurie daug kartu susiduria su tokiomis situacijoms.
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių