Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas išteisino dėl PVM grobstymo, prokuroras – nustebęs

2014-07-16 08:45

Kauno apylinkės teismas paskelbė išteisinamąjį nuosprendį bendrovės "Tik gėlės" baudžiamojoje byloje. Tyrėjų surinkti duomenys dėl nesumokėtų daugiau nei 500 tūkst. litų mokesčių teismo neįtikino.

T. Lukšio/ Fotobanko nuotr.

Kauno apylinkės teismas paskelbė išteisinamąjį nuosprendį bendrovės "Tik gėlės" baudžiamojoje byloje. Tyrėjų surinkti duomenys dėl nesumokėtų daugiau nei 500 tūkst. litų mokesčių teismo neįtikino.

Bendrovės "Tik gėlės" savininkas ir vadovas Mindaugas Sakalauskas pavasarį išgirdo prokuroro jam pasiūlytą trejų metų laisvės atėmimo bausmę. Realiomis laisvės atėmimo bausmėmis prokuroras pasiūlė bausti ir į teisiamųjų suolą su M.Sakalausku sėdusias bendrovės "Tik gėlės" direktorę Laimutę Bartkevičienę, buhalterę Daivą Kocal ir sukčiavimu įtariamą bendrovės "Rilitcas" vadybininkę Renatą Pažėrienę. Pastarajai pasiūlyta pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė, o direktorei ir buhalterei po dvejus metus nelaisvės. Taip pat pasiūlyta skirti 200 MGL baudą.

Kaltinimai "Tik gėlės" byloje buvo pareikšti dėl PVM ir pelno mokesčio grobstymo. Ikiteisminį tyrimą atlikę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos pareigūnai suskaičiavo, kad atsakingi bendrovės "Tik gėlės" asmenys valstybės biudžetui padarė apie 600 tūkst. litų turtinės žalos.

Tačiau teismo neįtikino tyrėjų surinkti duomenys. Visi kaltinamieji išteisinti nepadarę veikos, turinčios nusikaltimo sudėties. Teismas išaiškino, kad teisiamųjų kaltė buvo grindžiama liudytojų parodymais, operatyvine medžiaga ir specialistų išvadomis.

Teisėjai Birutei Drozdienei užkliuvo tyrėjų įvardyta neoficiali bendrovės "Tik gėlės" apskaita. Esą specialistų vertintoje apskaitoje buvo apsiribota nežinia iš kur paimtų sumų vertinimu, o nevertinti oficialūs apskaitos dokumentai.

Teisme liudijo programuotojas diegęs bendrovei minėtą apskaitos programą. Programa vadinta verslo valdymo sistema. Ji esą buvo naudojama gėlėms pirkti. Programuotojas patvirtino pastebėjęs, kad bendrovė įvesdavo skirtingas gėlių kainas. Liudytojas aiškino, kad jo įdiegta programa nebuvo buhalterinė. Per ikiteisminį tyrimą  minėta programa buvo pripažinta kaip juodosios buhalterijos prototipas. Aiškinant nuosprendį teisėja apskaitą įvardijo juodraštine.

Prokuroras nustebintas

Valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras Marius Venskūnas dėl didelės nuosprendžio apimties dar nespėjo susipažinti su teismo motyvais išteisinti kaltinamuosius mokesčių slėpimu, tačiau neslėpė esąs nemaloniai nustebintas.

Prokuroras beveik neabejoja, kad skųs šį teismo sprendimą. "Atrodo, kad laukia sunkus darbas surašyti apeliacinį skundą. Deja, taip jau yra, kad finansinėse bylose įrodymai nebūna padėti ant lėkštutės", – kalbėjo M.Venskūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų