Pereiti į pagrindinį turinį

Tyrimas dėl neįgalaus vaiko žūties – nutrauktas

2016-03-07 14:55

Nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl pernykštės tragedijos Vilijampolės socialinės globos namuose, dėl kurios buvo priverstas atsistatydinti buvęs jų direktorius. Prokurorai konstatavo tą patį, ką bergždžiai bandė įrodyti buvęs vadovas: 11-mečio žūtis buvo nelaimingas atsitikimas.

Tapo iešmininku

„Ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nenustačius, kad vaikas žuvo dėl tarnybinių pareigų neatlikimo ar prieš jį panaudoto smurto“, – portalui kauno.diena.lt teigė jį kuravusi Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Auksė Lipkevičienė.

Kaip jau rašyta, 11-mečio mirties aplinkybių tyrimas buvo patikėtas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalistams, narpliojantiems nužudymus. „Tikrinsime visas įmanomas versijas. Tarp jų – ir galimo nužudymo, išstumiant neįgalų berniuką pro langą jėga“, – tada teigė teisėsaugininkai.

Ši pernai rugpjūčio 25-osios vidurdienį įvykusi nelaimė sulaukė ir šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės dėmesio, kuri jau kitą dieną po įvykio pareiškė, kad įstaigos direktorius nebeturėtų toliau eiti šių pareigų. 

Panašiai, kilus skandalui, kalbėjo ir socialinės apsaugos ir darbo viceministras Laisvūnas Bartkevičius, po pokalbio su tuomečiu Vilijampolės socialinės globos namų direktoriumi Linu Butkumi viešai jį įvardijęs situacijos iešmininku.

Pavėluota pagalba

Kaip jau rašyta, tą lemtingą dieną L.Butkus taip pat viešėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje. Tragedija įvyko apie 11 val., socialinio darbuotojo padėjėjai palydėjus 11-metį iki tualeto.

„Nustatyta, kad pagal savo sveikatos būklę bei slaugos būtinumą, jis galėjo eiti į tualetą vienas. Įstaigos darbuotojai neprivalėjo būti ten kartu su juo“, – teigė prokurorė.

Po kurio laiko minėta darbuotoja dar užėjo pasižiūrėti, kodėl globotinis neišeina. O kai dirstelėjo vidun dar po minutės, patalpos langas, kurį buvo galima pasiekti tik pasilypėjus ant radiatoriaus, buvo praviras. Iš trečiojo aukšto nukritęs 11-metis, kurį greitosios medikai dar bandė reanimuoti, po kelių valandų Kauno klinikose mirė.

„Pavyko nustatyti, kad minėtas langas buvo be ribotuvo, kuris neleistų jo atidaryti“, – toliau dėjo akcentus prokurorė, kurios žiniomis, lėšas šiai įrangai įstaiga gavo tik vėliau. Tai, kad jai atėjus dirbti ribotuvai jau buvo įrengti, portalui kauno.diena.lt patvirtino ir naujoji Vilijampolės socialinės globos namų direktorė Zita Verbavičienė, vadovaujanti šiai įstaigai nepilnus du mėnesius. Pastaruosius aštuonerius metus ji buvo Kauno nakvynės namų direktorė.

Padėjo vaizdo įrašas

Anot prokurorės, peržiūrėjus lauke įrengtos vaizdo kameros, šiek tiek apimančios įvykio vietą, įrašą, daugiau jokių asmenų prie minėto lango nenustatyta. Tik žemyn galva pro jį iškrentantis nelaimėlis.

Tokiu būdu atmesta ne tik prielaida, kad berniuką galėjo kažkas išstumti, bet ir subliuško po įvykio pasklidęs gandas, kad jis, prieš nukrisdamas iš 10 metrų aukščio, dar kurį laiką laikėsi įsikabinęs lango krašto.

Tačiau kas atidarė šį langą, tiksliai nenustatyta. Apklausus prieš įvykį tualetą valiusią darbuotoją, ši teigė, kad jai dirbant langas buvo uždarytas. Nors patalpos, pagal higienos normas, turi būti vėdinamos.

11-metį atlydėjusi socialinio darbuotojo padėjėja taip pat antrino valytojai.

„Kita vertus, šis berniukas buvo labai guvus, todėl tikėtina, kad langą jis atsidarė pats“, – dėjo paskutinius taškus ant „i“ prokurorė.

Klausimų liko

Buvęs Vilijampolės socialinė globos namų direktorius L.Butkus taip pat apibūdino nelaimėlį kaip vieną iš savarankiškiausių jų įstaigos, skirtos neįgaliems vaikams bei asmenims iki 29-erių metų, turintiems intelekto sutrikimų bei sergantiems lėtinėmis psichikos ligomis, globotinių.

„Didžiausias klaustukas, kaip jis, būdamas mažiukas, sugebėjo užlipti iki pusantro metro aukštyje esančio lango ir išlįsti per 85 cm dydžio jo ertmę“, – tada teigė L.Butkus, po kelių dienų visgi apsisprendęs palikti pareigas.

Nenustatyta ir tai, kad nelaimės metu tualeto patalpoje, kurioje yra keturios kabinos, dar būtų kas nors buvęs.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų