Už kunigo nužudymą kalintis V. Beleckas teismo nesugraudino: belangėje lieka iki gyvos galvos

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas išnagrinėjo už kunigo Ričardo Mikutavičiaus nužudymą iki gyvos galvos nuteisto Vlado Belecko skundą, kuriuo jis prašė skirti jam terminuoto laisvės atėmimo bausmę, ir jo netenkino.

Kaip ketvirtadienį pranešė teismas, V. Beleckas skundė Kauno apygardos teismo spalio 15 dienos nutartį, kuria netenkintas Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos teikimas dėl paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo terminuoto laisvės atėmimo bausme.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad minėta apygardos teismo nutartis yra teisėta ir pagrįsta.

„Šiuo metu sutrumpinus nuteistajam V. Beleckui paskirtos bausmės laiką nebus įgyvendinta bausmės paskirtis, realizuoti bausmės individualizavimo ir teisingumo principai. V. Belecko elgesys bausmės atlikimo metu nėra nepriekaištingas, o daroma pažanga nėra akivaizdi bei įtikinanti. Jis yra pavojingas visuomenei, todėl turi tęsti bausmės atlikimą izoliuotas nuo jos“, – konstatavo teismas.

Rugpjūtį jo nusikalstamo elgesio rizika įvertinta kaip vidutinė.

Vladas Beleckas/Vilmanto Raupelio nuotr.

Teisėjų kolegija palankiai įvertino tai, kad nuteistasis bausmės atlikimo metu reguliariai dalyvavo įvairiose socialinės reabilitacijos programose, pozityvaus užimtumo priemonėse, už tai ne kartą buvo skatintas, o pastaruoju metu keletą kartų kreipėsi su prašymais dėl darbo, tačiau vien tai, jų vertinimu, nesudaro pagrindo spręsti, kad jis jau yra padaręs teigiamas išvadas dėl įvykdytų nusikalstamų veikų, yra motyvuotas pasitaisyti. 

V. Beleckas bausmę atlieka nuo 1999 metų, nuo 2016 metų jis perkeltas iš kalėjimo į pataisos namus.

Pagal pernai Seimo priimtas pataisas, iki gyvos galvos nuteistas žmogus po 20 metų įkalinimo gali prašyti teismo peržiūrėti bausmę. Įvertinęs nuteistojo elgesį teismas gali nustatyti terminuotą laisvės atėmimo bausmę nuo penkerių iki dešimties metų.

V. Beleckas dėl to kreipiasi antrą kartą. Tai nuteistasis gali daryti praėjus metams nuo ankstesnio sprendimo įsiteisėjimo.

Kauno kunigas, poetas, kolekcininkas 63 metų R. Mikutavičius nužudytas 1998 metų liepos 1 dieną.

Kunigas 1998 metų birželio 30-osios vakarą buvo įviliotas į svetimą butą. Ten jis apsvaigintas eteriu, po to žudikų automobilio bagažinėje nuvežtas prie Nemuno, kur dar gyvas išrengtas, suvyniotas į tinklą ir nuskandintas. Nusikaltėliai iš kunigo buto pavogė įvairių meno vertybių, įvertintų milijonais litų.

Už kunigo nužudymą kartu su V. Belecku kalėti buvo nuteisti dar trys jo bendrininkai: Ivanas Kvaskovas, Artūras Daškovskis ir Valdas Puodžiūnas. I. Kvaskovas vėliau nusižudė pataisos namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ir tai kunigo jau neprikelsi

ir tai kunigo jau neprikelsi portretas
butu tikras vyras tai paprasytu , kad jam ta pati padarytu kaip kunigui, gyva suviniotu su vela ir nuskandintu nemune, o cia verkslena laisves uzsimanes

kunigo nauda velniai gaudo

kunigo nauda velniai gaudo portretas
ir nelabai jau cia ka pakeisi

Kostas

Kostas portretas
Tokiem kaip Beleckas, Daktaras, Gaidjurgis teismas turejo nuosprendyje irasyti be teise iseiti anksciau.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių