Vengimas tarnauti kariuomenėje atvedė į teisiamųjų suolą: jaunam šauktiniui – 800 eurų bauda

  • Teksto dydis:

Kauno apylinkės teismas už tai, kad 22-ejų vaikinas vengė šaukimo į privalomąją karo tarnybą skyrė jam 800 eurų baudą.

Ikiteisminio tyrimo metu apklaustas A. B. kaltę pripažino. Jis sakė, kad apie tai, jog yra įtrauktas į Lietuvos kariuomenės sąrašus kaip karo prievolininkas sužinojo 2021 metų pavasarį. Tada vaikinas pasakojo gavęs laišką iš Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos. Jame buvo dokumentai, informuojantys, kad už karo prievolininko pareigų nevykdymą jam buvo skirta administracinė nuobauda.

Kad pareiga atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą yra numatyta kiekvienam jaunuoliui, sulaukusiam aštuoniolikos metų, jis žinojo. Anksčiau yra tikrinęsis ar nėra įtrauktas į šaukiamųjų sąrašus, bet 2021 metais teigė to nepadaręs. Tris kartus gavęs laiškus su paskirtomis baudomis, kurių dydis nuo penkiolikos eurų vėliau išaugo iki 100 eurų, jas sumokėjo. Tačiau nurodymo atvykti į Karo prievolės ir komplektavimo tarnybą nevykdė. Baudas sumokėjęs 22-ejų vaikinas tikėjosi, kad jokių pasekmių dėl to nekils. Tokiu būdu, kaip teigiama teismo pranešime, jis į pastarąją pareigą pažiūrėjo aplaidžiai – nebuvo atsakingas ir vengė šaukimo į karo tarnybą.

Skiriant bausmę A. B., teismas atsižvelgė į tai, kad buvo padarytas vienas tyčinis baudžiamasis nusižengimas. Vaikinas teisiamas pirmą kartą, o baustas tik administracine tvarka. Jam paskirta piniginė 1200 eurų bausmė, tačiau kadangi A. B. visiškai pripažino savo kaltę, suma sumažinta trečdaliu skiriant galutinę 800 eurų baudą.

Teismas nustatė, kad A. B. turėdamas pateikti Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybai reikalingus dokumentus ir duomenis, nuo 2021 m. kovo 5 d. sistemingai nevykdė karo prievolininko pareigų ir vengė šaukimo į privalomąją karo tarnybą.

Už šį baudžiamąjį nusižengimą gali būti skiriama bauda arba areštas. Jei nesutinka su paskirta bausme, A. B. baudžiamąjį įsakymą gali apskųsti reikalaudamas surengti bylos nagrinėjimą teisme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sovietu sajungai nedingo

Sovietu sajungai nedingo  portretas
Ji toliau Lt klesti armijos paprociai tie patys

O Jai zmogus visa esube nekencia Lt

O Jai zmogus visa esube nekencia Lt portretas
Kaip jis gali Tarnauti ir nori dinkti ir gime per klaida ! Kariuomines gudruciai nemasto kad tures pries tarp savu pas juos ontelektas meatejo I France UK German lygi????

Armija nieko jums uzsieni bunant nepadarys , tiesiog jie tik

Armija nieko jums uzsieni bunant nepadarys , tiesiog jie tik portretas
1. Tarnauti uzsienio armonai uk Germany , ten normali armija ne joke Lt Jojo stiliumi 2. Bet koki adresa isnaikinti, broliams neimti as neatsakingas toks negyvena Jai uzsieni esi , nera Prado negali Teikti , kad gavai. Jokiu rysiu Lt tau neegzistuoja EU jie gali tave skelbti pajurskomu uk germany niekas nekreps demesio niekas del raves pinigu nemesis Paimk bet kokios kitos UK German pilietybe, ir viskas su UK advokataos isdulkins Lt juokdariu kariuomine! Ir baudos istiprs kaip sniegas kadangi EU busi Lt varysiu ir niekas proto neknis ! Visur teiguama Lt pilietybe out , jie atstoja NES nesaziniga verst zmogus kuris nekencia Lietuvos taranauti tai yra pavojinga, o Lt kariuomine juokingos dirneliau nesupranta EU Germany , France supranti ta
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių