Pereiti į pagrindinį turinį

Verslininko A. Rapalio nužudymo byla keliauja į teismą

2016-03-19 09:05
A. Rapalio laidotuvės A. Rapalio laidotuvės

Baigtas Aurimo Rapalio nužudymo aplinkybių tyrimas. Galutinis aštuoniolikmečiam Edgarui Januškevičiui iš Ruklos pareikštas kaltinimas – nužudymas iš savanaudiškų paskatų. Patraukti baudžiamojon atsakomybėn jo brolio nepavyko, tačiau šis stojo prieš teismą už kitą labai sunkų nusikaltimą.

Parodymų nepakeitė

Pernai gegužės 29-osios rytą sukrėtė kraupus nusikaltimas Kauno centre esančiame "Bokšte". Edgaras Januškevičius buvo sulaikytas aukos bute. Jis atkakliai kartojo, kad nužudė keturiolika metų vyresnį A.Rapalį, gviešdamasis jo sportinio "Ferrari 458 Italia" ir pinigų.

Sulaikytasis nusikaltimo vietoje teigė, kad, nužudęs milijonierių, jis būtų ieškojęs pinigų aukos namuose. Išvairuoti "Ferrari" iš požeminio "Bokšto" garažo jam turėjo padėti brolis Edvinas. Pastarasis tai neigė.

Kauno apygardos teismui perduodamoje A.Rapalio nužudymo byloje Edvinas Januškevičius turi tik liudytojo statusą. Būdamas teisiamojo broliu, jis gali atsisakyti duoti parodymus.

Remiantis laiptinėje įrengtų vaizdo kamerų įrašais, daugiau niekas be jo jaunesniojo brolio, atvykusio apie dešimtą valandą vakaro, tąnakt į A.Rapalio butą nebuvo užėjęs.

Šią savaitę Kauno apygardos teismas jau atvertė bylą, kurioje netrukus 27-erių sulauksiantis Edvinas Januškevičius teisiamas dėl kito labai sunkaus nusikaltimo, įvykdyto vos už kelių savaičių po A.Rapalio nužudymo.

Dar viena auka

Vyresnysis Edgaro Januškevičiaus brolis kaltinamas pernai birželio 20-osios vakarą prie Ruklos "Norfos" be jokios dingsties spyręs sėdinčiam 51 metų A.A. į galvą. Pastarasis nuo smūgio įkrito į 2 m gylio rūsio patalpą. Jam lūžo stuburo slankstelis, dėl to A.A. liko neįgalus – nebevaldo nei rankų, nei kojų.

Vairuotoju dirbusio A.A. sugyventinės dukra tądien buvo pagimdžiusi ir grįžęs po jos aplankymo laimingas patėvis sutiko parduotuvėje buvusį bendradarbį, su kuriuo nesimatė dešimt metų. Išpuolio, po kurio liko neįgalus, metu A.A. su šiuo seniai matytu pažįstamu gurkšnojo prie parduotuvės alų.

Įtariamasis jo sunkiu sužalojimu buvo sulaikytas  po dviejų dienų. Iš pradžių neigęs savo kaltę, vėliau Edvinas Januškevičius prisipažino. Tačiau tikino, kad tai buvo kerštas A.A., kad šis priekaištavo jo sugyventinei, jog pastaroji neprižiūri savo penkių vaikų. A.A. sugyventinė teigia, kad nei ji, nei A.A. iki šio įvykio Edvino Januškevičiaus nepažinojo.

 

Edvinas Januškevičius jau yra tris kartus teistas. Pirmoji jo akistata su Temide įvyko būnant šešiolikos metų.

Iškalbinga įžanga

Teismo procesas dėl A.Rapalio nužudymo bus ketvirtas ir jaunesniojo Edvino Januškevičiaus brolio Edgaro, kuriam vos prieš pusantro mėnesio suėjo aštuoniolika, biografijoje.

"Kauno diena" rašė, kad, likus keliems mėnesiams iki tragiškos A.Rapalio žūties, Edgaras Januškevičius su bendraamžiais iš Ruklos įvykdė mažiausiai tris nusikaltimus.

Iš pradžių gatvėje užpuolė ir sumušė vaikiną, iš kurio pagrobė mobiliojo ryšio telefoną. Po kelių dienų apvogė vieną Ruklos butą. Šio nusikaltimo motyvas buvo toks pats, kokį Edgaras Januškevičius įvardija ir A.Rapalio nužudymo byloje, – nusižiūrėtojo į aukas automobilis.

Tačiau tada taikytasi į ne pirmos jaunystės "Audi 80", dėl kurio jis su trimis bendrininkais brovėsi į šio automobilio savininko namus apie 2 val. nakties ir pastarajam esant namuose.

Tiesa, yra pagrindo įtarti, kad buto šeimininkas buvo neblaivus, nes negirdėjo, nei kaip Edgaras Januškevičius įlipo pro balkoną ir, išdaužęs jo durų stiklą, įsileido savo bendrus, nei kaip įsibrovėliai naršė po jo namus. Tada jie pagrobė ne tik "Audi" raktelius, bet ir buto šeimininko mobiliuosius telefonus bei kai kuriuos maisto produktus. Pasivažinėję pavogtu "Audi", dar turėjo įžūlumo grįžti į nusikaltimo vietą – gal bus dar ką nugvelbti? Tačiau šį kartą buto šeimininkas jau prabudo.

Psichiatrų verdiktas

Važinėjantis tada pavogta "Audi", vairavo ne Edgaras Januškevičius, bet vienas iš jo bendrininkų – taip pat dar nepilnametis, neturėjęs vairuotojo pažymėjimo. Tačiau A.Rapalio žmogžudystės naktį ir šis, ir kiti Edgaro Januškevičiaus bendrininkai, vagiant "Audi", jau buvo už grotų.

Edgaras Januškevičius buvo suimtas tik po A.Rapalio žūties. Nors po jau aprašytų nusikaltimų, padarytų Rukloje, dar apiplėšė prie vienos Jonavos parduotuvės nusižiūrėtą senyvo amžiaus moterį. Pasekė ją iki daugiabučiame, kuriame senolė gyvena, ir, šiai įėjus į laiptinę, nutraukė nuo peties rankinę.

Likus dviem mėnesiams iki A.Rapalio nužudymo, buvo nuspręsta parodyti Edgarą Januškevičių psichiatrams. Šie tada konstatavo, kad skirti jam ekspertizę netikslinga. Ji buvo atlikta jau po didelį atgarsį sukėlusios milijonieriaus žmogžudystės. Konstatuota, kad, nepaisant nuo vaikystės turimų tam tikrų vystymosi sutrikimų, įtariamasis žmogžudyste – pakaltinamas.

Mįslė liko neįminta

Teisėsaugininkai teigia per beveik devynis mėnesius trukusį tyrimą tikrinę visas įmanomas A.Rapalio nužudymo versijas. Tarp jų – ir gandais apaugusią keistą šio prabangoje besimaudžiusio jauno vyro ir nepilnamečio iš kukliai gyvenančios, tačiau ne asocialios Ruklos šeimos draugystę.

Jokių įrodymų, kad šis ryšys buvo nusikalstamas, nerasta, nors buvo apklaustas ir antrasis nepilnametis, anot liudytojų, kaip ir Edgaras Januškevičius, ne vienus metus lankęsis pas A.Rapalį.

Medikų apžiūros, tiriant minėtą versiją, atsisakęs Edgaras Januškevičius teigė, kad su A.Rapaliu jį supažindino antrasis dažnas milijonieriaus svečias – keliais metais jaunesnis berniukas iš tos pačios Ruklos. Šį A.Rapalis užkalbino pats, kai jis, pabėgęs iš globos namų, elgetavo Kaune.

 

Edgaras Januškevičius oficialiai mokėsi vienoje Kauno vidurinėje mokykloje, skirtoje prastai pamokas lankantiems ar elgesio problemų turintiems paaugliams. Anot motinos, savo mįslingą draugą Kaune, pas kurį dažnai nakvodavo, Edgaras labai slėpė.

Laukė penkias valandas

Remiantis kaltinamojo A.Rapalio nužudymu parodymais, tą lemtingą gegužės 28-osios vakarą jis, kaip įprasta, pateko į milijonieriaus apartamentus, pasinaudojęs šių šeimininko duota lauko durų užrakto kortele. Po gerų penkių valandų sulaukė, kol A.Rapalis atsiguls, ir pasiėmė iš virtuvės peilį.

Užpultasis pasipriešino ir sunkiai sužeistas sugebėjo laiptais nusileisti iš septintojo aukšto bei paprašyti, kad apsaugininkai iškviestų greitąją.

A.Rapalis, kuriam buvo pažeisti plaučiai ir širdies aorta, mirė Kauno klinikose. Nustatyta, kad išpuolio metu jis buvo blaivus.

Ar užpuolikas buvo blaivus, išsiaiškinti nepavyko, nes iš jo, atvežto paskui auką į Klinikas dėl grumtynių metu patirtų kur kas lengvesnių sužalojimų, nebuvo paimtas kraujas.

Posėdžiai bus uždari?

Valstybinė ligonių kasa bandymus išgelbėti A.Rapalio gyvybę įkainavo 1 529 eurais. Ir tai vienintelis šioje byloje pareikštas ieškinys.

Tačiau nukentėjusiaisiais pripažinti A.Rapalio motina ir brolis dar gali pareikšti savo ieškinius iki pirmojo teismo posėdžio.

"Kauno dienos" žiniomis, neapsisprendė jie dar ir dėl to, ar prašyti, kad šis teismo procesas būtų neviešas. Tačiau tai ketina padaryti kaltinimą šioje byloje palaikysianti prokurorė, nes teisiamasis nusikaltimo metu dar buvo nepilnametis. Dėl to jam gresia maksimali bausmė – laisvės atėmimas iki dešimties metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų