Žmogžudystė Romainiuose: sprendimas dėl būtinosios ginties permestas teismui

Baigtas ikiteisminis tyrimas dėl žmogžudystės Romainiuose, prie parduotuvės "Aibė". Tragiškai pasibaigusį konfliktą sukėlęs nužudytojo draugas stos prieš teismą tik kaip liudytojas. Kaip ir pasišalinti žudikui padėjusi moteris, vėliau tapusi jo žmona.

Nakties bušido

Ši moteris, tada dar buvusi nužudymu kaltinamo 36-erių Audriaus Norkūno, kuris jau buvo teistas dešimt kartų, sugyventine, šiandien – svarbiausia šios didelį atgarsį visuomenėje sukėlusios bylos liudytoja. Nors galėjo, pasinaudodama įstatymų suteikta teise, neduoti parodymų prieš savo šeimos narį.

Ji atskleidė, kad tą vėlyvą pernykštės liepos 17-osios vakarą, tapusį lemtingą Juozui Gineikai, kuriam tada buvo 29-eri, jiedu su sugyventiniu atvyko į Romainius pas šio draugą – pasiskolinti pinigų. Tačiau tamsoje pasiklydo. Ir sugyventinis, kuris prieš tai buvo išgėręs skardinę alaus, užsimanė į tualetą.

Sustabdžius dėl to jų "VW Golf" prie parduotuvės "Aibė", netrukus kilo konfliktas su dviem nepažįstamais vyrais. Vienas iš šių pradėjo kabinėtis prie besišlapinančio sugyventinio, kodėl jis taip elgiasi viešoje vietoje. Sugyventiniui, sprendžiant iš iškalbingos jo biografijos ir ryšių su Kauno gaujų atstovais, aišku, tai nepatiko. Ir jis atsakė į užgaulią repliką dar riebiau.

Į tai jau sureagavo kitas iš nepažįstamųjų, paleidęs į darbą kumščius. Vėliau prieš sugyventinį jis panaudojo ir kovinį veiksmą, po kurio užpultasis atsidūrė ant žemės. O tada pradėtas gulintis spardyti.

Už A.Norkūno ištekėjusios jo sugyventinės teigimu, smurtavo tik vienas iš nepažįstamųjų. Antrasis, su kuriuo ji taip pat apsistumdė, tik šokinėjo aplinkui.

Galiausiai spardomam sugyventiniui pavyko prišliaužti prie automobilio, kurio durelių kišenėje buvo peilis. Ir durti šiuo, net neišimtu iš maišelio, smurtautojui. Kaip vėliau paaiškėjo, pataikyta į kairę koją bei krūtinės ląstą, perduriant vieną plautį.

Kur dingo nusikaltimo įrankis?

Apie šį kruviną incidentą Romainių gatvėje Kauno policijai ir greitosios pagalbos medikams buvo pranešta apie 23 val.

Greitosios medikai aptiko J.Gineiką jau be sąmonės. Dėl nukraujavimo jis jau buvo ištiktas gilaus šoko. Tačiau dar bandytas bergždžiai apie pusvalandį gaivinti.

A.Norkūnas buvo sulaikytas nepraėjus nė dviem paroms po žmogžudystės. Savo namuose Vilijampolėje, Varnių gatvėje. Ir, anot teisėsaugininkų, be visuomenės pagalbos, nors šios to buvo prašyta.

Anot A.Norkūno žmonos, matydamas visuomenės reakciją dėl įvykio Romainiuose, jos sutuoktinis planavo pats pasiduoti policijai. Tačiau po raktikaulio, kuris jam buvo sulaužytas per grumtynes – greičiausiai tada, kai prieš jį buvo panaudotas kovinis veiksmas, po kurio jis atsidūrė ant žemės, operacijos. Apie tai, kad ši būtina, bet ją bus galima atlikti tik po kelių dienų, jiedu sužinojo, kai kitą dieną troleibusu, nes neturėjo pinigų degalams, nuvažiavo į "Raudonąjį Kryžių".

Tačiau, grįžus į namus ir belaukiant paskirtos operacijos dienos, pasirodė policijos pareigūnai. Šiems nepavyko rasti tik nusikaltimo įrankio. A.Norkūnas teigė išmetęs šį mamos dovanotą peilį, kurį vežiojosi automobilio durelių kišenėje, pro jo langą, kai spruko iš nusikaltimo vietos. Ir net parodė galimą atsikratymo šiuo nusikaltimo įrankiu vietą. Tačiau pareigūnai tuose laukuose jo nerado.

Įstatymų subtilybės

Buvusiai A.Norkūno sugyventinei, vėliau tapusiai jo žmona, padėjusiai žudikui pasišalinti iš nusikaltimo vietos, išvežant jį automobiliu, įtarimai dėl nusikaltimo slėpimo nepareikšti. Nes Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso straipsnyje, numatančiame už tai laisvės atėmimą iki dvejų metų, teigiama, kad už šį nusikaltimą neatsako nusikaltusio asmens artimi giminaičiai ir šeimos nariai. Pastariesiems priskiriami ir sugyventiniai.

Atskleidė teisėsaugininkai ir tai, kad neveikė tada parduotuvės "Aibė", prie kurios viskas įvyko, vaizdo kameros.

Tačiau išgelbėjo greta esančios odontologijos klinikos vaizdo kameros įrašai. Beje, šie netrukus pasirodė viešai.

Anot teisėsaugininkų, to, kas ten matosi, taip pat užtenka.

Neslepė jie ir to, kad teisinis A.Norkūno veiksmų įvertinimas balansavo tarp tyčinio nužudymo ir būtinosios ginties. Tačiau panašu, kad šis klausimas paliktas spręsti Kauno apygardos teismui, kuriam perduota J.Gineikos nužudymo byla.

Nukentėjusiaisiais šioje byloje yra pripažinti keturi asmenys – J.Gineikos tėvai ir dvi seserys, viena iš kurių, kaip jau rašyta, – drabužių kūrėja Gabrielė Gineikaitė. Visi jie prašo iš sūnaus ir brolio žudiko keliasdešimties tūkstančių eurų moralinio atlygio.

A.Norkūnui, kuris laukia teismo suimtas, gresia laisvės atėmimas nuo septynerių iki penkiolikos metų.

Agurkinių šešėlis

Iki žmogžudystės Romainiuose A.Norkūnas aštuonis kartus teistas Lietuvoje – už vagystes, plėšimus, viešosios tvarkos pažeidimus ir nesunkų sveikatos sutrikdymą. Dar po kartą – Danijoje ir Nyderlanduose.

Beje, tada, kai jis švaistėsi Romainiuose peiliu, kaip jau rašyta, buvo baigiamas kitas ikiteisminis tyrimas, kuriame A.Norkūnas buvo įtariamas didelės vertės turto prievartavimu. Ši byla buvo perduota Kauno apygardos teismui, kuris narplios ir J.Gineikos nužudymo aplinkybes, už dviejų savaičių po pastarojo nusikaltimo.

Minėtoje, jau daugiau kaip pusmetį Kauno apygardos teisme įstrigusioje, byloje A.Norkūnas su dar dviem bendrininkais, vienas iš kurių priskiriamas laisvėje likusiems garsiausiems Agurkinių veikėjams, kaltinamas didelės vertės turto prievartavimu 2018-ųjų vasarą iš vieno bendro pažįstamo, naudojant prieš šį fizinį ir psichologinį smurtą, grasinant elektriniu grąžtu sužaloti jam kojas ir neteisėtai atimant laisvę, už ką gresia laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų.

Minėtas Agurkinių atstovas jau teistas už panašų nusikaltimą – kartu su 2015-ųjų lapkritį nušautu buvusiu jų lyderio Sauliaus Velečkos apsaugininku Deimantu Bugavičiumi. Tik tada tas pats Kauno apygardos teismas šią nusikalstamą veiką perkvalifikavo į savavaldžiavimą.

Buvo iš pradžių A.Norkūnas suimtas ir turto prievartavimo byloje. Tačiau po kelių mėnesių paleistas į laisvę, skiriant švelnesnes kardomąsias priemones – periodinę registraciją policijoje ir rašytinį pasižadėjimą neišvykti iš gyvenamosios vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rokas

Rokas portretas
Žmogus gynėsi , kaip tik galėjo o jaigu žmogų būtų padare invalidų Romainių ereliai ? Kas tada būtų buvę kaip žmogus yra užpultas ir jaučia sau pavojų pas žmogų automatiškai įsijungia ginimosi režimas . Kam išviso kabintis prie žmogaus kuris naktį neišlaikė šlapimo pasižiūrėkite kiek dieną visur myza... O čia žmogui buvo bieda o ji dar užpuolė , kaip sakoma nieko nebūna už dyką ar veltui ką norėjo tą gavo taip dievas davė. Tad nekritikuokit to ko nezinote nes užpultas kita sykį gali būti jūsų vaikas ar draugas o kai jis bus invalidas tada tikrai bus sunku . Žmogus gynėsi , o atsitiko jau kaip atsitiko.

Nigga

Nigga portretas
koks skirtumas uz ka teistas uz ta atsedejo kam ca dar rasyt kurt ivaizdi bloga. Zmogus gynesi nuochuliganu!

Mmm

Mmm portretas
Siaubinga kad žuvo žmogus,bet jei man sulaužytų raktikaulį,noras gintis taip kaip įmanoma tikrai atsirastų...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių